4min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring

Algemeen


De Acer Aspire S5 voelt bij normaal gebruik soms wat hakkelend aan. Dat komt voornamelijk door een probleem met commando’s waarbij de Control-toets betrokken is. Als je bijvoorbeeld een tekstbestandje vanaf het bureaublad kopieert en direct daarna de muis wilt bewegen, zal dit niet lukken. Het lijkt alsof het systeem gedurende een seconde vastloopt en daarna weer als een zonnetje werkt.

Het uitklappen van de poorten is een leuke eigenschap, maar eigenlijk is het geheel overbodig omdat er enkel aansluitingen achter zitten die er normaal ook gepast hadden. Als Acer nou van de mogelijkheid gebruik had gemaakt om aansluitingen zoals een LAN-, VGA- of DVI-poort in de laptop te verwerken, was het een meerwaarde geweest. Nu is het niks meer dan een gimmick. Een erg luidruchtige gimmick, waar je best nog wel eens van zou kunnen schrikken als je onbedacht aan het werk bent wanneer de Aspire S5 ineens besluit dat de koeling niet op orde is en openklapt. Bij geluidsmetingen blijkt de motor van het systeem net geen 70 dBa te produceren.


Toetsenbord


Het toetsenbord van de Aspire S5 kent ten opzichte van veel concurrentie één groot nadeel en dat is dat er niet in toetsenverlichting is voorzien. Dat is een gemis wanneer je ook in het (schemer)donker aan je laptop wil werken.

Verder vind ik ook dat de pijltjestoetsen ongemakkelijk klein zijn. Als je ondanks de GPU toch een spelletje wilt spelen op deze laptop, dan zal je waarschijnlijk na verloop van tijd met verkrampte vingers kampen. Gezien de ruimte van twee centimeter aan de linker- en rechterzijde van het toetsenbord had Acer zeker de mogelijkheid om het toetsenbord breder uit te voeren.

De toetsjes van het Chiclet-toetsenbord hebben vrij scherpe randen. Je zal je echt niet snijden aan deze randjes, maar eigenlijk hadden de toetsen wel een beetje afgerond moeten worden.

Een ander nadeel is al vernoemd bij de bouwkwaliteit, in het midden van het toetsenbord is aardig wat speling merkbaar. Dit is tijdens langere typsessies geen pretje.


Touchpad


Het touchpad is uit de fabriek van Elan en dat zijn doorgaans producten waar wij wel over te spreken zijn. Ook in dit geval levert Elan goed werk af. De drivers bieden de gebruiker legio aan opties om multitouchcommando’s aan en uit te zetten. De aanpasbaarheid daarvan had echter nog wel wat beter gekund. Bij veel commando’s is er enkel mogelijkheid om deze aan of uit te zetten, maar niet aan te passen zodat er eventueel een andere actie ondernomen wordt. Alsnog ben ik te spreken over de keuze voor het Elan-touchpad.

Geluid


De Aspire S5 produceert een opvallend goed geluid als we kijken naar het formaat van de laptop. Eigenlijk zitten alle tonen in het spectrum verwerkt, zelfs de lage tonen. Als je de muziek maar hard genoeg zet zal je de behuizing aardig voelen trillen. De Aspire S5 doet dus flink zijn best om je oren te bekoren in dit opzicht.


Beeldscherm


Het grootste nadeel aan de Aspire S5 is ongetwijfeld het scherm. Naast een resolutie die de high-end smartphones van tegenwoordig al ontstijgen is ook de kijkhoek niet altijd even goed. In horizontaal opzicht, wat mij betreft de belangrijkste kijkhoek, zit het allemaal wel goed, maar in verticaal opzicht allerminst. Als je het scherm van boven bekijkt slaat het helemaal rood uit en is de content zo goed als onleesbaar. Van onderen geldt het zelfde, maar dan slaat het scherm blauw uit.

Een ander probleem aan het scherm is dat elke afzonderlijke pixel goed zichtbaar is doordat er een relatief dikke rand rondom elke pixel is verwerkt. Als je gewend bent aan de schermen die high-end smartphones en ook de iPad bieden, dan zal je niet vrolijk worden van het scherm van de Aspire S5.

Ook de helderheid van het scherm laat te wensen over. In een heldere ruimte zal het scherm niet altijd even goed zichtbaar zijn, zelfs niet met de LED-verlichting vol open.

Software


Niet iedereen zal het als een nadeel zien, maar ik doe dat in dit geval zeker wel. Zoals misschien al was opgevallen op de vorige pagina bij de specificaties, heeft Acer de Aspire S5 flink volgeladen met software, ofwel bloatware. Hoewel er ongetwijfeld programma’s bij zitten die bij sommige gebruikers van pas zullen komen is het merendeel echt overbodig en enkel opvulling voor de harde schijf. Van mij mag Acer alle aanvullende software wel achterwege laten. Van de mogelijke 93,5 GB die Explorer in Windows weergeeft, is slechts 52,4 GB ook werkelijk beschikbaar na het in gebruik nemen van het systeem.

Mocht je het met me eens zijn dan moet je dit overigens niet als een doorslaggevend punt laten tellen; een schone installatie erover en je bent er van af.