2min

Tags in dit artikel

, , ,

Prestaties (2)

Eén van de onderdelen waar ultrabooks het echt van moeten hebben zijn de accutests. Ultrabooks staan voor een lange accuduur, maar de Aspire S5 weet niet te imponeren. Een idle-accuduur van 5 uur is dik in orde, maar de load-test is eveneens zeer belangrijk en hier laat Acer het liggen met slechts 80 minuten. Wil je dus een intensieve taak onderweg afhandelen, dan zou ik niet blindelings vertrouwen op de Aspire S5.


Ook het opstarten van het besturingssysteem op de laptop is dankzij een SSD-schijf een belangrijk punt voor ultrabooks. Acer stelt hier ook zeker niet teleur met een opstarttijd onder de 15 seconden. Dat de SSD-schijf goed presteert viel echter ook al op in PCMark 7.


De koeling van de Acer Aspire S5 blijkt een heikel punt. Vaak zoeken fabrikanten een soort balans waarbij de koeling en geluidsproductie ofwel in balans zijn, of waar juist op één van beide onderdelen wordt gericht. Bij de Aspire S5 is het echter alsof beide onderdelen het ondergeschoven kindje waren. De prestaties zijn niet goed, maar ook niet slecht.

Een temperatuursproductie van 80 graden onder volle belasting is nauwelijks schadelijk te noemen, maar het is wel op het randje in mijn ogen. Door de jaren heen zal er zich immers stof gaan ophopen in de ultrabook, waardoor de koeling minder effectief wordt en daardoor zal de temperatuur op termijn verder oplopen, waarbij deze wél schadelijk zou kunnen worden.


Zoals reeds geïmpliceerd, als de koeling qua effectiviteit niet goed presteert, zijn de prestaties op het gebied van geluidsproductie meestal beter. Een slecht gekoeld systeem is vaak wel stil en vice versa. Dit gaat bij de Aspire S5 echter niet op, want het systeem is eveneens niet bijzonder stil, althans onder volle belasting. Het is niet het slechtste systeem dat we getest hebben, maar bevindt zich wel in de onderste regionen. De geluidsproductie is in de idle-test overigens uitstekend te noemen.