3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Gebruikservaring

Algemeen


De Acer Aspire TimelineUltra is voor dagelijkse toepassingen prima geschikt. Tijdens het gebruik voor dit artikel liep ik tegen weinig problemen aan.

Wel moet opgemerkt worden dat Acer belachelijk veel software op het systeem heeft geplaatst, zoals ook uit de specificaties op de vorige pagina blijkt. Het blijft altijd een discutabel punt, de een heeft werkelijk iets aan de software, maar het gros waarschijnlijk niet. Het is gewoon jammer dat een schijf van 100 GB al bijna voor de helft vol zit bij de eerste opstart. Vooral bij SSD’s zit niemand daar op te wachten.

De koeling van de Aspire TimelineUltra M5 komt in onze tests goed uit de bus, maar onder normaal gebruik blijkt dat de koeling met grote regelmaat plots begint te blazen en daarbij ook niet al te stil is. Ondanks de goede resultaten in de benchmarks is de koeling geen goed onderdeel van deze ultrabook.


Toetsenbord


Zoals meermaals vermeld is het toetsenbord voorzien van een numeriek gedeelte. Persoonlijk geef ik hier niet zo veel om, ik ben zelf weinig bezig met het invoeren van rekensommen en andere zaken waarvoor zo’n gedeelte goed is. Er zijn echter ook veel mensen die hier wel dagelijks gebruik van maken en voor hen is het natuurlijk een goede toevoeging. Of dat voor jou ook zo is laat ik aan jezelf over, in principe is het een voordeel dat het numerieke gedeelte aanwezig is, als de bruikbaarheid van de rest van het toetsenbord behouden blijft.

Dat is gelukkig grotendeels het geval gebleven. Het toetsenbord typt prima en is stevig. De toetsenverlichting komt in het donker ook prima van pas, maar heeft wel vrij veel last van bleeding, voornamelijk bij de bovenste rij toetsen. Bij bleeding lekt er licht onder de toetsen uit op plaatsen waar dit niet zou moeten. De bovenste rij toetsen lekt overigens niet alleen veel licht, maar de toetsen zijn naar mijn smaak ook wel erg klein. Acer heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt en extra veel toetsen toegevoegd, maar een aantal toetsen minder was mijns inziens geen probleem geweest.

Een ander nadeeltje is dat de toetsen relatief scherpe randen hebben. Als je vaak net een beetje mis typt krijg je na het typen van een flinke tekst uiteindelijk wel een beetje last van je vingertoppen, kan ik me voorstellen.


Touchpad


Het touchpad is uit de fabriek van Elan en dat zijn doorgaans producten waar wij wel over te spreken zijn. Ook in dit geval levert Elan goed werk af. De drivers bieden de gebruiker legio aan opties om multitouchcommando’s aan en uit te zetten. De aanpasbaarheid daarvan had echter nog wel wat beter gekund. Bij veel commando’s is er enkel mogelijkheid om deze aan of uit te zetten, maar niet aan te passen zodat er eventueel een andere actie ondernomen wordt. Alsnog ben ik te spreken over de keuze voor het Elan-touchpad.

Geluid


Het geluid dat de TimelineUltra M5 produceert is wat betreft midden- en hoge tonen dik in orde. Het geluid is helder en gedetailleerd en dat is bij veel laptops wel anders. Helaas laat het systeem het wat betreft lage tonen aardig liggen, daar is namelijk vrijwel niks van te bekennen.


Beeldscherm


Waar Acer tegenwoordig consequent de mist in lijkt te gaan is het scherm. We hebben hier te maken met een laptop met een scherm van 15 inch, maar de resolutie bedraagt slechts 1366 bij 768 pixels, wat echt abominabel is. Dat is een pixeldichtheid van ongeveer 100 pixels per inch, terwijl Apple’s iPhone bijvoorbeeld een pixeldichtheid van 326 pixels per inch biedt. Het is dus geen wonder dat mijn met Retina-resolutie verwende ogen de pixels op gebruiksafstand bijna kunnen tellen.

Een ander nadeel is dat de kijkhoek van het scherm in verticaal opzicht niet optimaal is, maar dan praten we over vrij extreme hoeken dus dat is nauwelijks merkbaar bij normaal gebruik.