3min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Algemene opmerkingen

Op deze pagina bespreken we nog wat algemene dingen die ons opvielen tijdens het gebruik van Windows 8.

Ten eerste is het zo dat er maar één Metro-browser tegelijk mag zijn en dat is de browser die je als standaard instelt. Zodra je Google Chrome wilt gebruiken als standaardbrowser, neemt die browser ook in Metro het over en wordt de Internet Explorer-versie van Metro ontoegankelijk gemaakt. Wij vinden dit een heel vreemde beslissing van Microsoft en vinden het ook irritant, het was fijner geweest als deze browsers gewoon altijd toegankelijk bleven. Het kan immers wel eens voorkomen dat een bepaalde instantie maar één browser ondersteunt, of dat een website niet goed rendert in bepaalde browsers. Dan wil je natuurlijk een alternatief voor handen hebben.


Wat trouwens ook wel even opgemerkt mag worden, is dat Microsoft het opstartproces mooier heeft gemaakt. De bootloader werkt nu op de native resolutie van het beeldscherm en bevat nu een complete grafische omgeving, wat het geheel een stuk gebruiksvriendelijker en duidelijker maakt. Niet langer witte tekst op een zwarte achtergrond, maar gewoon een interface met tegels, waarmee je kunt kiezen tussen besturingssystemen en verschillende herstelopties kunt uitvoeren. Hetzelfde geldt overigens voor het BSOD, dat nu minder informatie weergeeft en een stuk minder eng is.


De compatibilteit van Windows 8 is ook erg goed. Wij hebben nog geen één applicatie óf driver gevonden die niet werkte op Windows 8. Zelfs de grafische drivers die eigenlijk bedoeld zijn voor Windows 7 werken bij ons gewoon goed op Windows 8. Alleen bij Mozilla Firefox hebben we problemen geconstateerd met het thema, maar daar kun je omheen werken door de menubalk weer te geven.

De kinderziekten van Windows 8 lijken daarom ook wel mee te vallen. De enige bug die wij zijn tegengekomen, is dat de spellingscontrole en het automatisch corrigeren van woorden niet uitgeschakeld kan worden en dat Internet Explorer 10 met Twitter en Facebook niet goed werkt, maar hiervoor staat al een testupdate klaar, dus dat zal niet lang duren.

Wat ten slotte ook opvalt is dat, voor de echte ’toetsenbord en muis die-hards’, de hoeveelheid last die je hebt van Metro enorm meevalt. Tijdens het opstarten word je met Metro geconfronteerd in de vorm van het Startscherm, maar zodra je eenmaal op de Desktop-tegel hebt geklikt, zie je het gewoon niet. Alleen misschien dan als je een netwerk selecteert en een onbekende applicatie opent, maar verder hoef je er gewoon niets mee te maken te hebben.

Het is mogelijk om alle Metro-apps te verwijderen. Daarnaast is het mogelijk om desktoptoepassingen vast te maken aan het Startscherm, het meeste van wat je in Windows 7 via de desktop kon doen, kan je nog steeds via de desktop doen via Windows 8. Alleen bijvoorbeeld het aanmaken van een gebruikersaccount verloopt ook via Metro, maar hoe vaak doe je dat nu en hoe vreselijk is dat nu werkelijk?

Wij hebben het idee dat alle kritiek op Windows 8 zwaar wordt overdreven en dat het besturingssysteem ook gewoon geschikt is voor desktops. Dit blijkt uit het feit dat de Metro-omgeving ook gewoon goed is te bedienen met het muis en toetsenbord.