2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Edities

We gaan bijna over op de conclusie over Windows 8, maar eerst willen we nog even de aandacht verleggen naar de edities van het besturingssysteem, de systeemvereisten en de upgrademogelijkheden.

Microsoft heeft de edities van Windows eindelijk vereenvoudigd. Niet langer hebben we last van Home Basic, Home Premium, Professional en Ultimate. Voor consumenten zijn er slechts twee relevante versies van Windows 8 en in totaal zijn er vier edities, naast de twee genoemde zijn er nog Windows RT en Windows 8 Enterprise.

Voor consumenten is dus alleen Windows 8 en Windows 8 Pro interessant. Het grote verschil tussen deze twee is dat Pro de mogelijkheid biedt om Windows Media Center te installeren via een add-in waar je wel extra voor moet betalen. Daarnaast bevat het Pro EFS, BitLocker en BitLocker To Go en de mogelijkheid om vanaf een VHD te booten. De complete vergelijking vind je hieronder.

Er is dus ook nog Windows 8 Enterprise. Het grote voordeel hiervan is Windows To Go, waarmee je een complete Windows 8-installatie op een USB-stick kunt zetten. Windows RT is ten slotte de ARM-versie van Windows. Deze versie zal alleen Office 2013 (en de standaard-Windows-programma’s) als desktopapp kunnen draaien en wordt in de toekomst voor tablets gebruikt.

Functie Windows RT Windows 8 Windows 8 Pro Windows 8 Enterprise
Beschikbaarheid Alleen voorgeïnstalleerd Onder andere winkel, internet Onder andere winkel, internet Alleen voor bedrijven
Kan desktopapps draaien Alleen Office RT Ja Ja Ja
Architectuur ARM x86 x86 x86
Storage Spaces Nee Ja Ja Ja
Windows Media Player Nee Ja Ja Ja
Windows Media Center Nee Nee Via add-in Nee
Geïntegreerde Microsoft Office Ja Nee Nee Nee
Remote Desktop Alleen als client Alleen als client Ja Ja
Van VHD booten Nee Nee Ja Ja
Hyper-V Nee Nee Ja, alleen op 64 bit Ja, alleen op 64 bit
Apparaatencryptie Ja Nee Nee Nee
BitLocker en BitLocker To Go Nee Nee Ja Ja
Encrypting File System Nee Nee Ja Ja
Windows-domein joinen Nee Nee Ja Ja
Group Policy Nee Nee Ja Ja
Windows To Go Nee Nee Nee Ja
DirectAccess Nee Nee Nee Ja
BranchCache Nee Nee Nee Ja
AppLocker Nee Nee Ja Ja
Metro-style apps lokaal uitrollen Nee Nee Nee Ja

Overige functies van Windows 8 zijn op alle versies van het besturingssysteem beschikbaar, zoals Bestandsgeschiedenis, het Startscherm, taalpakketten, Internet Explorer 10, Exchange ActiveSync, verbinding maken met VPN, Windows Defender, Trusted Boot, de Windows Store en meer.