2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Upgraden & systeemvereisten

Als je wil upgraden naar Windows 8, en dit keer heeft Microsoft het geheel wel heel goedkoop gemaakt, neem dan even onderstaande tabel door. Hierin staat of het mogelijk is om een upgrade uit te voeren mét behoud van toepassingen of niet.

Elke gebruiker met een geldige Windows 7-, Windows Vista- of Windows XP-licentie kan voor 40 dollar een Windows 8-licentie kopen. Met deze licentie mag een schone installatie uitgevoerd worden, alleen moet de installatie wel starten vanuit de huidige, legitieme Windows-installatie. De tabel hieronder geeft alleen aan of je met die upgrade je bestanden, applicaties en instellingen kunt behouden of dat je een schone installatie moet uitvoeren.

Merk op dat als je wilt upgraden van een 32-bitversie van Windows naar een 64-bitversie je altijd een schone installatie moet uitvoeren. Hetzelfde geldt opvallend genoeg als je wilt upgraden naar een Windows-versie met een andere taal. Maar merk ook op dat je in Windows 8 vrij kunt wisselen tussen talen, dus het is beter om dat pas na de installatie te doen.

Huidige Windows-editie Upgrade naar Windows 8 Upgrade naar Windows 8 Pro Upgrade naar Windows 8 Enterprise
Windows 7 Starter Ja Ja Nee
Windows 7 Home Basic Ja Ja Nee
Windows 7 Home Premium Ja Ja Nee
Windows 7 Professional Ja Ja Ja
Windows Vista SP1 Ja, alleen behoud instellingen Ja, alleen behoud instellingen Ja, alleen behoud instellingen
Windows Vista Nee Nee Nee
Windows XP Nee Nee Nee

Systeemvereisten


Kijken we naar de systeemvereisten, dan zien we weinig verrassends bij Windows 8. Deze vereisten zijn namelijk precies hetzelfde als die van Windows 7. Voor de 32-bitversie is een processor met een kloksnelheid van 1 GHz. vereist, 1 GB intern geheugen, een grafische kaart met ondersteuning voor DirectX 9 en het WDDM-drivermodel 1.0 of hoger. Verder is 16 GB schijfruimte vereist.

Voor de 64-bitversie liggen de vereisten wat hoger. Ook hier is een processor met een kloksnelheid van 1 GHz. vereist, maar is twee keer zo veel RAM-geheugen nodig, namelijk 2 GB. De grafische vereisten zijn dan weer hetzelfde, qua opslag is weer wat meer nodig, namelijk 20 GB.