3min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Metro-apps (1)

Nu we het Startscherm uitgebreid onder de loep hebben genomen, is het tijd om de Metro-apps te gaan bespreken. Standaard worden een boel Metro-apps meegeleverd en wij bespreken de belangrijkste daarvan.

Berichten


Met de Berichten-app is het mogelijk om te chatten. Het is dan ook de Metro-opvolger van Windows Live Messenger, dat op zijn beurt weer de opvolger was van MSN Messenger. De Berichten-app is erg simpel en doet wat het moet doen: chatgesprekken mogelijk maken. Het is mogelijk om één Facebook- en één Windows Live-account toe te voegen. Heb je dat eenmaal gedaan, dan kun je door de naam van de contactpersoon te typen direct beginnen met chatten.


Het chatvenster in Berichten is eenvoudig. In tegenstelling tot Windows Live Messenger heeft deze applicatie geen reclame, maar helaas is dat niet alles wat Messenger wel heeft en Berichten niet. Het is niet mogelijk om deel te nemen aan groepsgesprekken, bestanden te versturen, audio- en/of videogesprekken te starten en spelletjes te spelen. Het is echt een applicatie die alleen bedoeld is om mee te chatten. Emoticons zijn dan nog net aanwezig, maar dat is dan ook echt alles.

Wat overigens een beetje vreemd is bij Berichten, iets wat ook het geval is bij veel andere Metro-apps, is de manier waarop je een account moet toevoegen aan deze apps. In plaats van dat er een menu-optie tevoorschijn komt als je op de rechtermuisknop klikt met de optie Account toevoegen, moet dat via de charms. Je moet eerst de charms openen, vervolgens kies je voor Instellingen en dan voor Accounts. Niet echt heel eenvoudig of intuïtief.

Agenda


De kalenderapplicatie is voor zijn doel wel aardig compleet. Het is mogelijk om een Google-, Windows Live- of Exchange-account toe te voegen. Vervolgens worden alle afspraken weergegeven. Je kunt wisselen tussen de dag-, week- of maandweergave. Klik je op een afspraak, dan kun je deze bewerken en is het mogelijk om de datum, starttijd, eindtijd, omschrijving en locatie aan te passen.

Klik je op Meer weergeven dan is het nog mogelijk om herhalingen van afspraken in te stellen, om in te stellen wanneer je aan de afspraak herinnerd wil worden en waar je status naar veranderd moet worden zodra de afspraak begint. Ten slotte is het nog mogelijk om mensen uit te nodigen en om de afspraak privé te maken.


SkyDrive


De SkyDrive-app geeft alle bestanden in je persoonlijke cloud weer. Mappen in je drive worden als tegels weergegeven. In die mappen staan je bestanden. Klik je op bijvoorbeeld een Word-document, dan wordt Office geopend. Alleen bij foto’s en video’s handelt SkyDrive het weergeven van het bestand zelf af. Waar het bij eerdere versies niet mogelijk was om door foto’s te bladeren, is dat nu wel mogelijk dankzij het toevoegen van volgende en vorige knoppen aan de app.

Door met de rechtermuisknop in de app te klikken, is het mogelijk om een nieuwe map aan te maken, om een bestand te uploaden en om gedetailleerde informatie van bestanden weer te geven. Daarnaast is het mogelijk om alles te selecteren en om bepaalde mappen of bestanden te verwijderen.


Foto’s


De Foto’s-applicatie lijkt erg veel op de SkyDrive-app. Deze importeert ook foto’s vanuit die app, evenals vanuit Facebook, Flickr en vanuit digitale camera’s. Het is mogelijk om simpelweg door foto’s te bladeren of om een diavoorstelling van een map te starten. Daarnaast kunnen foto’s gecropt en gedraaid worden. Jammer is dat op de beginpagina van de Foto-app standaard een nietszeggende foto van een reuzenrad wordt getoond, in plaats van een eigen toegevoegde foto aan de app.


E-mail


De E-mail-app is eveneens erg simpel en biedt de mogelijkheid om een Hotmail-, Exchange-, Google- of een andere POP3- of IMAP-account toe te voegen. De app doet niets meer dan je e-mail weergeven. Handig is de mogelijkheid om mappen vast te maken aan het Startscherm, zodat je deze sneller kunt openen. Toch zijn de webinterfaces van Gmail en Hotmail een stuk uitgebreider dan dit en het is jammer dat Microsoft bij toch zo’n belangrijk onderdeel van het besturingssysteem steken heeft laten vallen. Ook iets wat mist is de Unified inbox, iets wat bijvoorbeeld wel aanwezig is in Windows Phone 7.5.