6min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Metro-apps (2)

Xbox Music


Microsoft heeft besloten de concurrentie aan te gaan met Spotify. Xbox Music wordt standaard meegeleverd met elke Windows 8-pc en biedt de mogelijkheid om 13 miljoen tracks direct out of the box te streamen, mits je ingelogd bent op Windows 8 met een Microsoft-account.

Het is mogelijk om naar artiesten te zoeken, om Smart DJ te starten (Smart DJ is een functie waarmee automatisch dezelfde soort muziek gespeeld kan worden, een soort radiostation à la Pandora).



Als we dan de vergelijking maken met Spotify, ligt Xbox Music wat ons betreft nog wat achter. Hoewel de presentatie erg mooi is, is het nogal lastig om muziek te ontdekken. Je moet nogal doorklikken om een duidelijk overzicht te krijgen van alle albums van een artiest.

Daarnaast mist Xbox Music afspeellijsten die gedeeld kunnen worden en integratie met sociale netwerken. Belangrijke reden van het grote succes van Spotify is dat playlists gedeeld kunnen worden via het web, msn, Facebook en Twitter. Daarnaast heeft Spotify apps, maar die zijn wat minder nuttig.

Ook werkt Xbox Music alleen nog op Windows 8, op de Xbox 360 mits je een Gold-abonnement hebt en op Windows Phone 7.5 (onder de naam Zune) en 8. Android- en iOS-apps zijn nog niet uitgebracht.


Xbox Video


Hoewel de app op het Startscherm Video heet, heet deze in de app zelf Xbox Video. Met de app is het mogelijk om lokale video’s af te spelen. Deze kunnen gesorteerd worden op toevoegdatum of op alfabetische volgorde. Daarnaast is het mogelijk om films te huren of te kopen, net als dat dit op de Xbox 360 mogelijk is. Wat opvalt aan de videotheek van Microsoft is dat trailers overal lijken te ontbreken, maar dat is ongetwijfeld nog een probleem dat Microsoft voor de lancering zal aanpakken.


Personen


De Personen-app is dan weer wat interessanter. Op het startscherm van deze app staan alle contactpersonen gesorteerd op alfabetische volgorde. Het is mogelijk om contactpersonen toe te voegen van een Hotmail-, Facebook-, Google-, LinkedIn-, Skype-, Twitter- en een Exchange-account.

Klik je op een contactpersoon, dan krijg je onder meer de mogelijkheid om diegene een e-mail te sturen, een bericht te verzenden (via Messenger of Facebook), het adres in kaart te brengen en het profiel op sociale netwerksites weer te geven. Daarnaast worden naast de contactpersoon ook recente updates weergegeven, dat kunnen bijvoorbeeld tweets zijn of statusupdates van Facebook.


Klik je op het beginscherm van de app echter op Updates van vrienden, dan verschijnen je gehele Twitter- en Facebook-feed en feeds van andere sociale netwerken. Geheel in Metro-stijl kun je zo je tweets lezen. Dit ziet er erg mooi uit. Het is mogelijk om direct vanuit de client tweets favoriet te maken, te retweeten of om erop te reageren. Wat lijkt te missen in deze updates, zijn echter Facebook-berichten. Mogelijk is dat nog een bug.


Reizen & Nieuws


De app Reizen is dan weer een stuk minder interessant. Hij is mooi, met hogeresolutieafbeeldingen van populaire steden, maar de inhoud is weinig speciaal. Er staan wat standaardverhaaltjes in over de bezienswaardigheden van elke stad. Eerlijk gezegd ben je wat dat betreft beter af met een alternatief als Wikipedia, hoewel dat dan weer aanzienlijk minder mooi oogt.

Voor de Nieuws-app geldt hetzelfde. Waar de versie van de VS Bing News als bron voor deze app gebruikt, worden in Nederland verschillende bronnen gebruikt, maar je moet ze wel zelf kiezen. Je kan onder meer kiezen voor de NOS en NRC. De titels van nieuwe berichten worden dan nog net in Metro-stijl weergegeven, maar zodra je doorklikt kom je uiteindelijk uit op de website van de desbetreffende nieuwsorganisatie. Het is jammer dat de Metro-interface in dat geval wordt verlaten. Bij Bing Sport geldt overigens hetzelfde.


Games


De games-app, die voluit Xbox Games heet, werkt bij ons soms niet goed, omdat vrienden en prestaties niet altijd geladen worden. Laden deze wel, dan kun je dus je vrienden bekijken (het is niet mogelijk om berichten te sturen), prestaties vergelijken, games aanschaffen voor zowel Xbox 360 als Windows en games gekocht in die winkels spelen. Ook nu weer is het geheel niet zó speciaal. Games gekocht in de Windows-gameswinkel kun je overigens ook gewoon los starten.


Windows Store


De Windows Store is weer wat interessanter, alleen wat jammer is, is dat Microsoft niet ver genoeg gaat. Hoewel in de Windows Store zowel Metro- als legacy-software wordt aangeboden, kan die legacysoftware geen gebruikmaken van bijvoorbeeld automatische updates van de Windows Store, de eenvoudige installatie en andere dingen. De legacysoftware is namelijk niets meer dan een linkje naar de site van de fabrikant. Toch mogen we daar al blij mee zijn, aangezien het vaak genoeg voorkomt dat gebruikers op zoek naar software terechtkomen op namaaksites en zo malware op hun pc installeren.


De Windows Store is opgedeeld in een aantal categorieën en elke categorie heeft op het beginscherm van deze app zijn eigen groep tegels. Het zijn ongeveer 4 tot 5 tegels, waarin enkele apps worden uitgelicht die populair zijn in die categorie.

Klik je op een app, dan krijg je een scherm dat veel lijkt op de huidige Windows Phone Marketplace. Links staat informatie over de app, zoals grootte en prijs, rechts staan screenshots en echt inhoudelijke informatie over wat de app allemaal kan. Bovenaan staan bovendien tabbladen voor details, waarop de systeemvereisten vermeld staan, en recensies, waar gebruikers hun ei kwijt kunnen over de app.

Opvallend is dat als je in de Windows Store ergens met de rechtermuisknop klikt, je geen menu onderaan, maar juist bovenaan krijgt. Dit terwijl bij alle andere Metro-apps dit menu wel aan de onderkant wordt weergegeven. Mogelijk is hiervoor gekozen omdat het menu van de Windows Store anders is, het biedt namelijk geen opties voor de huidige selectie, maar biedt categorieën. Via dat menu kun je de lijst van huidig geïnstalleerde apps zien.


Internet Explorer 10


Versie 10 van de Internet Explorer-browser wordt op Windows 8 meegeleverd. In de desktopversie van de app zijn qua gebruiksfuncties echter geen wijzigingen te ontdekken. Wel is het zo dat de Metro-versie van de browser geheel nieuw is.

Internet Explorer 10 als Metro-app is écht fullscreen browsen. Standaard staan alleen links en rechts een pijltje om terug en vooruit te gaan. Klik je met de rechtermuisknop ergens op de website, dan verschijnen wel wat navigatie-elementen, waaronder de adresbalk en de open tabbladen. Klik je vervolgens op de adresbalk om naar een andere website te gaan, dan verschijnen de vaak gebruikte en favoriete websites.

Al met al werkt het geheel erg goed. Een bijkomend voordeel is dat deze versie van IE opnieuw een stuk sneller is dan zijn voorganger.

Heel handig is Snel bladeren. Als deze functie is ingeschakeld en je bent een review aan het lezen, kan Internet Explorer op sommige websites automatisch instellen dat als je op de volgende knop klikt in de browser, je naar de volgende pagina van de review gaat, zonder dat je die pagina al een keer bezocht moet hebben. Deze functie werkt bijvoorbeeld op Techzine al en is een erg welkome toevoeging. Helaas moet je Snel bladeren wel zelf inschakelen, omdat hiervoor informatie naar Microsoft moet worden verstuurd.


Standaard is overigens Adobe Flash aanwezig in Internet Explorer 10. Flash heeft als enige software speciale rechten, zodat het goed kan werken in de Metro-omgeving van IE10, want andere plug-ins in deze browser worden namelijk überhaupt niet ondersteund.