3min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Desktop

Nu we een beetje wegwijs zijn in Metro, is het tijd om naar de desktop van Windows 8 te kijken.

Allereerst de Startknop. Deze is nog gewoon aanwezig, alleen deze knop wordt nu standaard verborgen. Ga je met je muis linksonder naar je scherm, dan verschijnt er gewoon een miniweergave van je Startscherm met daarboven het woord Start. Het was fijn geweest als Microsoft dit in de introductievideo had uitgelegd, maar het is iets dat zeker geen probleem hoeft te zijn in het gebruik van de Windows-desktop.


Daarnaast is de Startknop nu een stuk handiger voor powerusers. Klik je namelijk met de rechtermuisknop op de miniweergave van het Startscherm, dan verschijnen enkele zeer handige opties, waaronder de mogelijkheid om het Configuratiescherm te openen, een commandprompt te openen al dan niet met beheerdersrechten, Taakbeheer te openen, Uitvoeren te starten, logboeken in te zien, Schijfbeheer te openen en meer. Het is heel fijn dat Microsoft deze veelgebruikte functies van Windows nu eindelijk eenvoudig toegankelijk maakt.

Wat we met z’n allen moeten accepteren, is dat Windows 8 niet Windows 7 is met Metro erop geplakt, maar dat het andersom is: Windows 8 is Metro met de desktop erbij. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het gedrag als je klikt op de Netwerken. In plaats van dat er een Windows Aero-venster verschijnt, komt een Metro-venster in beeld. Dit is misschien even wennen, maar het is wel consistent.


Dit blijkt misschien nog wel veel meer uit het feit dat de Windows-desktop gewoon een app is, net als de Personen-app en de Nieuws-app. Als je op de desktop bezig bent, zit je in de Desktop-app. Dit is dan ook de reden dat op de Windows-taakbalk geen Metro-apps worden weergegeven, want die liggen ‘naast’ de Desktop-app. Je kunt wisselen tussen Metro-apps met de Windows-knop + TAB. Je kunt wisselen tussen Desktop-apps met de taakbalk. Het enige inconsistente hieraan is dat met ALT + TAB je wel in één keer kunt wisselen tussen Desktop- en Metro-apps.

Wat dan weer jammer is, is dat Microsoft niet consistent is met het gedrag van Metro-vensters. Waar je met netwerken wel een Metro-balk te zien krijgt, is dat niet zo als je klikt op het accupictogram of het geluidspictogram in de taabalk. Die vensters zijn gewoon hetzelfde als in Windows 7 en Windows Vista.


Het thema van de desktop heeft een opfrisbeurt gekregen, maar we hadden eigenlijk meer verwacht toen Microsoft aankondigde Windows Aero de deur uit te doen. Wat ons betreft is dat namelijk niet echt gebeurd. Het enige wat veranderd is, is dat vensters niet langer doorzichtig zijn, maar een vaste kleur hebben gekregen. Dat is alles wat er veranderd is. De taakbalk is nog altijd doorzichtig, hetzij iets minder dan in Windows 7, maar verder zijn de kleuren, pictogrammen en menu’s grotendeels hetzelfde gebleven. Hoogstens zijn er een paar tweaks uitgevoerd, maar je moet goed kijken om die te zien.

Vooral de pictogrammen hadden we graag vernieuwd en in Metro-stijl gezien, maar dat is niet gebeurd. Het geheel is overigens niet lelijk geworden, maar het is simpelweg jammer dat de Metro-lijn niet verder doorgetrokken is.

Microsoft heeft op de desktop de Windows-gadgets compleet verwijderd. Het was al een gerucht en het is nu waarheid geworden. Desktopgadgets werden in Windows Vista geïntroduceerd en twee edities later is de functie er weer uit gehaald. Het is een logische zet van Microsoft. De gadgets zijn namelijk nooit echt populair geworden, iets wat de softwaregigant misschien aan zichzelf heeft te danken, omdat deze ze nooit heeft gepromoot of in de zes jaar amper heeft bijgewerkt. Daarnaast zijn de gadgets door het interactieve Startscherm grotendeels overbodig geworden, zo moet Microsoft hebben gedacht. Veel van de info die gadgets weergaven, kun je nu via de livetegels zien, maar helaas niet alles, zoals bijvoorbeeld het RAM- en CPU-gebruik. Dat daar binnen de kortste keren een applicatie van een derde partij voor beschikbaar komt is wel te verwachten.