3min

Gebruikservaring

Algemeen


Tijdens het schrijven van deze recensie heb ik gebruik gemaakt van de Samsung Series 5 Ultra touch en dat werkte op zich prima. De laptop reageert voldoende snel en dat is ook geen verrassing met de Core i5-processor aan boord. Windows 8 is natuurlijk wennen, maar dat is een geheel ander verhaal. Het kost je waarschijnlijk even tijd, maar Techzine verwacht dat de meeste gebruikers niet meer terug zullen willen naar Windows 7, maar dat blijft een zaak die per persoon verschilt. Feit blijft dat Microsoft veel zaken heeft aangepast en dat dat niet bij iedereen in de smaak kan vallen. De Techzine review over Windows 8 is hier te lezen.


Toetsenbord


Samsung heeft een chiclet-toetsenbord in de Series 5 Ultra touch ingebouwd en dat is tegenwoordig niet verrassend meer, elke fabrikant kiest hier tenslotte voor. Het toetsenbord typt prettig en er zijn weinig misslagen. De gewenningsperiode is dan ook zeer kort.

Sommige toetsen dubbelen als systeemfunctie voor bijvoorbeeld het aanpassen van de helderheid van het beeldscherm, de display-output of het geluid. Druk je Fn + F1 tegelijk in dan wordt Samsung Settings geopend waar je legio aan instellingen kan aanpassen. Fn + F11 geeft je de mogelijkheid om een Stille modus te activeren waarbij het geluid van de ventilator wordt beperkt. Natuurlijk loopt de temperatuur van de hardware dan wel op. De functie is in dit geval echter niet zo nuttig omdat voornamelijk de harde schijf te horen is, de ventilatoren zijn ook zonder de stille modus stil te noemen.


Touchpad


Het touchpad van deze ultrabook is vrij groot, maar bevat desalniettemin toch een fysieke linker- en rechtermuisknop. Het systeem springt prima om met invoer van meerdere vingers, het touchpad wat gebruikt wordt is overigens van het gerenommeerde Elan, wat we tegenwoordig eigenlijk wel als de standaard kunnen beschouwen bij touchpads. In het configuratieschema kan een groot aantal functies naar smaak worden in- en uitgeschakeld of worden aangepast en daarmee zou elke gebruiker in principe tevreden kunnen zijn.

Geluid


Het geluid dat de Series 5 Ultra touch weet te produceren is dik in orde. Het is vrij vol en ook op een hoog volume vindt er geen vervorming plaats. Zeker bij ultrabooks zien we het helaas wel eens anders. Het geluid kan daarnaast ook lekker hard worden gezet. Het enige dat vrijwel volledig mist zijn de lage tonen in het geluid. Ze zijn er wel, maar wel relatief weinig.


Beeldscherm


Het beeldscherm van de Series 5 Ultra touch is een puntje van verbetering. De aanraakgevoeligheid is goed op orde, maar de resolutie zou wel wat hoger mogen dan de geleverde 1366 bij 768 pixels. Samsung heeft dit ongetwijfeld niet gewild vanwege de prijs van de Series 5 Ultra touch, maar ik vind dit persoonlijk geen punt om op te bezuinigen. Je hebt slechts op een aantal manieren interactie met een ultrabook en het scherm is daarbij natuurlijk een erg belangrijke factor. Een wat hogere resolutie is daarbij wel zo prettig.

Software


Het lijkt er op dat fabrikanten de lancering van Windows 8 hebben aangegrepen om de computers eens lekker extra vol te proppen met gratis software, in veel gevallen is dit direct ook bloatware omdat de meeste gebruikers hier geen of nauwelijks gebruik van zullen maken. Zoals bij de specificaties al te zien was heeft ook Samsung flink wat applicaties aan het systeem toegevoegd, de ene nuttiger dan de andere.

Het negatieve aspect aan dit soort toegevoegde applicaties is natuurlijk dat het in veel gevallen om een probeerversie gaat, wat als geldklopperij gezien kan worden. Zo wordt Norton Internet Security met een abonnement van 60 dagen toegevoegd, maar ook Plants vs. Zombies, Shark Dash en Adera zijn probeerversies waarvoor betaald moet worden om het gehele spel te kunnen spelen.