2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Inhoud, uiterlijk en bouwkwaliteit

Inhoud


In de doos van de Toshiba Satellite U840 vinden we enkel de laptop en een acculader. Natuurlijk is er ook nog het nodige pakwerk aan handleidingen en andere geschreven teksten, maar verdere accessoires blijven achterwege. Ook dit lijkt er weer op te duiden hoe graag Toshiba de prijs van deze ultrabook graag laag wil houden.

Uiterlijk


Wat betreft uiterlijk lijkt er ook enigszins bespaard, want hoewel Toshiba graag pronkt met de metalen behuizing die gebruikt is, is een groot deel ook van plastic gemaakt, wat natuurlijk jammer is. Zo is het bovenste gedeelte van de systeemkast (met uitzondering van het gedeelte waar het toetsenbord in ligt) van metaal, ook de bovenkant van de deksel is van hetzelfde materiaal. Alle andere delen zijn echter van kunststof en eigenlijk valt het dus best een beetje tegen omdat Toshiba adverteert met een metalen behuizing. Dan verwachten wij meer zoiets als de Samsung Series 9-ultrabook.

De gedeeltes die wel zijn gemaakt van het metaal zien er overigens zeer stijlvol uit. Het metaal is in de breedte geborsteld en dat oogt erg mooi.



De inkeping bij het touchpad is zowel van functioneel als uiterlijk nut. Je kan de klep makkelijk opendoen omdat er een soort handgreep is gevormd, maar het uiterlijk wordt er ook interessanter op.

Bouwkwaliteit


Qua bouwkwaliteit heb ik wel enkele op- en aanmerkingen op de Satellite U840. De deksel waar het scherm in verwerkt zit is vrij flexibel. Dit zien we regelmatig bij ultrabooks, maar het is niet iets waar ik over te spreken ben. Die extra flexibiliteit zorgt er immers voor dat het scherm kwetsbaarder is wanneer er druk op komt te staan. Om even bij de deksel te blijven is ook het scharnier ervan niet van hoge kwaliteit. Als je het scherm van positie verandert blijft het nog een paar seconden klapperen door de vrijgekomen kracht en ook tijdens het typen zie je het scherm lichtjes heen en weer bewegen wat vooral aan de bovenkant van het scherm niet fijn is.

Omdat de behuizing slechts deels van metaal gemaakt is, is de stevigheid van het geheel niet optimaal. Bij een unibody-behuizing zoals die van de MacBooks is de behuizing zeer stevig doordat het geheel uit zo weinig mogelijk elementen bestaat. Bij de Satellite U840 zijn er iets meer elementen gebruikt die ook voor een gedeelte van plastic zijn, wat een minder stevige behuizing oplevert. Dit is goed merkbaar de onderkant van de systeemkast en het toetsenbord. Dit laatste is vooral een minpunt omdat dit gedeelte nou eenmaal één van de twee manieren van invoer betreft, wat dus tijdens het typen wat flexibel is.

Het toetsenbord ligt in een plastic huls