2min

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat Microsoft stappen heeft gezet om van Windows Phone 8 een modern mobiel besturingssysteem te maken. Ondersteuning voor zaken zoals NFC, dualcore-processors en hogere schermresoluties was natuurlijk ook iets dat niet langer kon wachten.

Hetgeen waar Microsoft duidelijk excelleert is de Kids Corner, waarin het bedrijf duidelijk een usercase heeft weten te herkennen die veel ouders zullen herkennen. Kids Corner is een accurate oplossing voor deze problemen en zal bij velen een hoop ergernis kunnen voorkomen, want de kans op een per ongeluk gewiste telefoon door toedoen van een van je kinderen neemt dramatisch af. Helaas heeft Microsoft er niet voor gezorgd dat zaken zoals sociale netwerken eveneens afgeschermd zijn, wat ik een groot gemis vind.

De interface van Windows Phone 8 spreekt mij persoonlijk geweldig aan. De Modern UI is opgeruimd, duidelijk en opvallend. De wijzigingen die Microsoft door heeft gevoerd in de grid van tegels en het vergrendelingsscherm zijn simpel maar doeltreffend. Ik ben wel van mening dat het live-vergrendelingsscherm nog vele malen beter had kunnen zijn en dat Microsoft hierin nog lang niet ver genoeg door is gegaan.

Het grootste nadeel voor Windows Phone 8 zijn de applicaties van derden. Microsoft heeft er voor gezorgd dat Skype en Facebook Messenger diep zijn geïntegreerd in het besturingssysteem, maar in andere opzichten zijn de applicaties van derden lang niet zo goed als de Android- en iOS-varianten. Het lijkt een kwestie van tijd voordat het opgelost wordt, maar derden zullen de noodzaak waarschijnlijk pas inzien als het marktaandeel van Windows Phone 8 groter wordt. Daar zit het knelpunt, want het marktaandeel zal juist niet explosief groeien als de applicaties niet op orde zijn. Het andere nadeel aan Windows Phone 8 is natuurlijk dat de smartphones met Windows Phone 7 geen upgrade krijgen naar deze versie, dit terwijl sommige toestellen pas onlangs op de markt zijn verschenen.

Microsoft is zeker op de goede weg om van Windows Phone 8 een succes te maken. Mensen die een smartphone willen en kiezen voor Windows Phone 8 zullen zeker veel plezier beleven aan het besturingssysteem, terwijl ook de veeleisende gebruiker prima overweg zal kunnen met het aanbod van het besturingssysteem van Microsoft. Dankzij de komst van Windows 8 is de eenheid inmiddels alleen maar groter geworden. Mensen die bekend zijn met de Xbox 360, Windows 8 of Windows Phone 8 zullen straks kinderlijk eenvoudig overweg kunnen met een van de andere apparaten.
8.5
  • Verbeterde tegels;
  • Interface nog altijd aantrekkelijk;
  • Eenvoudig en vloeiend gebruik;
  • Integratie Skype en Facebook Messenger;
  • Verbeterde hardware-ondersteuning;
  • Kids Corner is heel handig als je kinderen hebt..
  • ..maar persoonlijke gegevens zijn niet afgeschermd;
  • Aanbod en niveau van applicaties van derden;
  • Geen Windows Phone 8 voor oudere toestellen;