4min

Nokia-software (1)

De Nokia Lumia 920 is volgepropt met software die Nokia zelf heeft ontwikkeld. Dankzij deze aanvullende software moeten de Lumia-toestellen zich onderscheiden van andere apparaten zoals de HTC Windows Phone 8X en de Samsung ATIV S.


Angry Birds Roost


De eerste applicatie die je in de alfabetische lijst terugvindt is meer een eerbetoon aan de Finse ontwikkelaar Rovio dan dat je er verder ook werkelijk iets aan hebt. Misschien verwacht je immers dat je voorzien wordt van een gratis Angry Birds-game, maar verder dan een verwijzing naar de Windows Store zal je niet komen.

Wel vind je in de applicatie nog nieuws, downloads van achtergronden en beltonen, afbeeldingen, video’s en recensies over Angry Birds. Deze applicatie is dus meer een reclamezuil voor Rovio dan dat je er werkelijk profijt van hebt.


Cinemagraph


Een applicatie waar je een stuk meer aan zou kunnen hebben is Cinemagraph. Met behulp van deze applicatie kan je aardige GIF-bestanden maken, waarin je zelf de animatie kan regelen. Je neemt voor een bepaalde duur een foto en geeft vervolgens aan welke zaken geanimeerd moeten worden. De afbeelding wordt vervolgens opgeslagen. Helaas is deze vanuit de fotogalerij van Windows Phone niet met beweging in te zien, daarvoor moet je Cinemagraph raadplegen. Ook Microsoft’s Skydrive-dienst biedt geen ondersteuning. Wel kan je het bestand op je computer downloaden, waar het ook gewoon uitgelezen kan worden. Kortom: dit is een leuke applicatie waar je echt wel wat plezier kán beleven met een beetje creativiteit.


Creative Studio


In Creative Studio heb je de mogelijkheid om foto’s uit je galerij op een aantal punten aan te passen. De mogelijkheden gaan helaas niet veel verder dan het selecteren van een aantal filters welke je kan toepassen op de foto. Vervolgens is het ook mogelijk om de kleurbalans, helderheid en verzadiging van de foto in meer of mindere mate aan te passen en rode ogen weg te werken. Als laatste kan de foto nog geroteerd of bijgesneden worden.

Creative Studio is met deze functies wel een leuk extraatje, maar niet onderscheidend ten opzichte van wat andere partijen te bieden hebben. HTC heeft bijvoorbeeld een soortgelijke applicatie voor de Windows Phone 8X ontwikkeld.


Nokia Care


Nokia Care is voor de a-technische gebruiker een mooie uitkomst. In deze applicatie kan je een instructie krijgen van een aantal globale functies van dit toestel en Windows Phone 8. Zo vind je bijvoorbeeld een handleiding hoe je gegevens kan kopiëren tussen je oude en nieuwe telefoon of hoe je de navigatie van het toestel gebruikt.

Als je de applicatie voor het eerst opent kom je in het venster Tips & tricks en daar staan een aantal belangrijke handelingen vermeld. Vervelend hieraan is dat als je er eenmaal op geklikt hebt, deze uit de lijst verdwijnt. Probeer ze dan nog maar eens terug te vinden in de grote lijst met beschreven onderdelen. Nokia heeft dus erg veel beschreven, maar het is lastig om hier overzichtelijk door heen te werken. Toch is dit een prima toevoeging voor degene die minder bekend is met Windows Phone of smartphones in het algemeen.



Nokia City Lens


Deze applicatie zal voor de meeste mensen het makkelijkst omschreven worden door over de Nederlandse software Layar te beginnen. Met City Lens kan je via je camera op basis van je locatie zien wat er om je heen te doen is in acht verschillende categorieën: Dichtbij, Eten, Hotels, Winkelen, Beroemd, Plezier, Bezienswaardigheden en Vervoer.

Een groot nadeel vind ik persoonlijk dat de reikwijdte van het beeld niet is in te stellen. Zo kan je bijvoorbeeld bij de Beroemd-laag niet selecteren dat je alleen zaken wil zien die binnen een straal van 10 kilometer te zien zijn. Als je je in een winkelcentrum bevindt en op zoek bent naar een bepaalde winkel die zich binnen 500 meter zou moeten bevinden kan je je ook helemaal suf zoeken tussen de verschillende icoontjes. Wel kan je door de telefoon in portretmode te houden een lijst inzien van de dichtstbijzijnde punten, gesorteerd op afstand.

Als je eenmaal een interessant punt hebt gevonden, dan kan je er op drukken en wordt Nokia Kaarten opgestart zodat je route kan worden bepaald. Dát is dan natuurlijk weer heel handig. Bij gebrek aan een officiële Layar-applicatie in de Store is Nokia City Lens een prima alternatief.