4min

Nokia-software (2)


Nokia Drive+ Beta


Bij het opstarten van de navigatieapplicatie Nokia Drive krijg je eerst de gebruikelijke waarschuwing dat veiligheid in het verkeer boven alles moet gaan. Door op de knop Starten te drukken ga je akkoord met deze melding. Vervolgens moet gekozen worden uit een stembestand, ook Nederlands bevindt zich in de lijst met beschikbare stemmen. Als laatste is het nodig om een kaart te downloaden. De kaart van Nederland weegt zo’n 150MB. Denk er dan ook aan dat je van tevoren een kaart downloadt als je naar het buitenland gaat, dit wil je niet via een 3G-verbinding doen.

In de applicatie zelf kan je eenvoudig een locatie invoeren om vervolgens de navigatie op te starten. De kaarten zien er overzichtelijk uit, maar lang niet zo gelikt als bijvoorbeeld Google Maps of Apple Kaarten. Wel zijn de animaties aardig geslaagd. De Nederlandse (vrouwelijke) stem is duidelijk verstaanbaar en de applicatie reageert prima op het GPS-signaal.

In het instellingenmenu kan de app in verre mate ingesteld worden. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen of er gekozen moet worden voor de snelste, kortste of goedkoopste route. Je kan tolwegen, tunnels, veerboten en dergelijke aan- of uitzetten en het is ook mogelijk om snelheidsmeldingen naar persoonlijke smaak aan te passen. Als gratis applicatie is Nokia Drive een puik stukje werk.


Nokia Kaarten


Nokia heeft de standaard Kaarten-applicatie van Windows Phone 8 omgedoopt tot Nokia Kaarten. De gebruikte kaarten zijn dezelfde, maar Nokia heeft een aantal toevoegingen gedaan. Zo kan je verschillende interfaces voor de kaarten kiezen, namelijk Kaart, Sateliet, Transport en Verkeer. Die eerste twee zijn standaard, de laatste twee zijn extra’s van Nokia Kaarten. Deze kaarten helpen je uiteraard om een beter inzicht te krijgen in het verkeer en de openbaar vervoer-mogelijkheden in de buurt.

Bij het normale scherm zit onderaan ook een balk, waarin interessante locaties op basis van de GPS-locatie te vinden zijn.


Nokia Music


Op de Lumia 920 heb je niet alleen de beschikking over Microsoft’s eigen Xbox Music, maar ook over Nokia Music. In de basis blijft het idee hetzelfde: je kan muziek kopen en beluisteren. De interface verschilt natuurlijk wel van elkaar. Een aanvullende functie van Nokia Music is dat je ook dichtstbijzijnde concerten kan inzien, wat best tof is als je graag af en toe een willekeurig concert tussendoor pakt.

Nokia OV


Met behulp van Nokia OV kan je je reis met het openbaar vervoer plannen. Helaas is de dienst nog niet uitgebreid beschikbaar in Nederland en heb je er voorlopig dus nog weinig aan, want enkel in Amsterdam en Rotterdam kan je informatie over je reis krijgen. Het gebruik van de applicatie spreekt voor zich: je voert een van- en naar-locatie in en er wordt een reisschema opgesteld. Gelukkig hebben we 9292ov nog.


Panorama


De applicatie Panorama spreekt natuurlijk voor zich. Door handigheidjes met de cameralens te gebruiken is het mogelijk om een panoramafoto te schieten. In het geval van de Panorama-app van de Lumia 920 betekent dit dat er meerdere foto’s worden genomen, welke vervolgens aan elkaar geplakt worden. Je wordt begeleid door een horizontale streep en een bolletje welke in een cirkel geplaatst moet worden om de volgende foto te nemen.

Het geheel werkt na even wennen prima en de afgeleverde panoramafoto ziet er goed uit, ook wanneer je op vrij korte afstand een foto wil nemen en dat is vaak anders. De applicatie is makkelijk, handig en dus ook nog goed.

Populaire apps


Nokia’s Populaire Apps-applicatie is bedoeld om je te wijzen op een aantal applicaties die momenteel veel populariteit genieten. Opvallend hierbij is wel dat een aantal applicaties die Nokia zelf ook promoot duidelijk op de eerste plaatsen staan, wat mij een vies smaakje geeft.

Gelukkig, als je daar even overheen kijkt, kom je ook een hoop andere leuke applicaties tegen.


Smart Shoot


De laatste applicatie die Nokia op de Lumia 920 heeft geplaatst is Smart Shoot. Met behulp van deze applicatie neemt de Lumia 920 een aantal foto’s kort achter elkaar. Je kan vervolgens toevallige objecten verwijderen of gezichten aanpassen.

Dat laatste is handig, want het gebeurt vaak genoeg dat je een geweldige foto van vrienden of familie hebt genomen, maar dat er nét op die ene perfecte foto één slaapkop net met zijn ogen knippert. Gebeurt dit jou terwijl je een foto neemt met Smart Shoot, dan is er geen man overboord, je kiest namelijk gewoon het gezicht uit één van de andere foto’s en je verpeste foto is in één klap perfect.

Dit is natuurlijk heel handig en het bewerken van de foto’s gaat geweldig. Het enige nadeel waar je wel eens tegenaan kan lopen is dat het gezicht van een persoon niet herkend wordt. In dat geval is je mislukte foto definitief mislukt.