4min

Gebruikservaring

De Nokia Lumia 920 is voorzien van het nieuwe Windows Phone 8. Dit mobiele besturingssysteem heb ik uitgebreid behandeld in een afzonderlijk artikel, dus als je meer wil weten over Windows Phone 8, dan verwijs ik je graag door naar het desbetreffende artikel.

Bellen


Als je gaat bellen met de Lumia 920, zal je merken dat de kwaliteit van het gesprek erg goed is. De stem van degene aan de andere kant van de lijn klinkt helder en dat geldt ook voor je eigen stem, afgaande op degene aan de andere kant van de lijn.

De Lumia 920 weet zijn signaal als vanouds goed vast te houden, ook in gebieden waar de signaalontvangst bij sommige telefoons niet goed is.


Geluid


De Lumia 920 heeft zijn speakers aan de onderkant van het toestel zitten en dat is op zich een prima locatie omdat je hier met je hand in portretmode niet gauw voor zal zitten. Als je het toestel in landschapsmode houdt is het natuurlijk een ander verhaal, maar omdat het hier om een stereo-speaker gaat, moet het geluid ook dan in ieder geval nog deels uitgezonden kunnen worden.

Het geluid op zichzelf is redelijk, maar net als bij de Windows Phone 8X wordt het een beetje vervormd wanneer je het volume helemaal opendraait. Dit is dus niet het beste van het beste. Hoge- en middentonen worden goed weergegeven, maar lage tonen zijn zoals gewoonlijk bij smartphones vrijwel afwezig. Omdat dat laatste nou eenmaal gebruikelijk is, kan dat de Lumia 920 nauwelijks aangerekend worden.

De meegeleverde headset is qua geluidskwaliteit prima in orde. Alle toonhoogten worden goed weergegeven en de headset voelt comfortabel aan.

Internet


De Nokia Lumia 920 wordt geleverd met Internet Explorer Mobile 10, wat de standaard is bij Windows Phone 8. Er zijn ook geen echte alternatieven, omdat er geen Chrome-, Firefox- of Opera-app voor het mobiele besturingssysteem te verkrijgen is. Voor meer informatie over Internet Explorer Mobile 10 verwijs ik je eveneens door naar de recensie van Windows Phone 8.

Toetsenbord


Fabrikanten hebben met Windows Phone 8 weinig vrijheid, dat mag duidelijk zijn. Ook het toetsenbord van het mobiele besturingssysteem moet daarom blijven zoals het is. Er zijn dus geen mogelijkheden om te typen middels het populaire Swype-principe. Het blijft bij het typen met het normale toetsenbord, maar dat gaat prima. De toetsen zijn dankzij het grote scherm zonder twijfel groot genoeg en de woordvoorspelling in Windows Phone 8 doet zijn werk eveneens goed.


Scherm


De Nokia Lumia 920 is momenteel wat betreft de schermafmeting zonder enkele twijfel hét vlaggenschip van de Windows Phone 8-toestellen. Echter, niet alleen de afmeting is belangrijk, ook de kwaliteit doet er toe.

Het IPS TFT-scherm van de Lumia 920 heeft een maximale resolutie van 768 bij 1280 pixels en dat is met recht indrukwekkend te noemen. Het scherm van de HTC Windows Phone 8X is nog scherper, maar daar vonden we wel een aantal kleine mankementjes.

Ook het scherm van de Lumia 920 gaat niet volledig vrijuit, want de kijkhoek is niet al te best. Dit komt overigens niet direct door het IPS-paneel zelf, maar door de glanzende beschermlaag die vanaf de zijkant zo veel weerkaatst dat het beeld vrijwel volledig wegvalt.

Een heel groot voordeel aan het scherm van de Lumia 920 is dat deze te besturen is met handschoenen. Dat is niet nieuw, zal je misschien denken, maar dat is het wel. Met de Lumia 920 heb je namelijk geen speciale handschoenen nodig, het lukt met alle soorten handschoenen en dat is wel zo handig met de winter in het vooruitzicht. Het aansturen met bijvoorbeeld handschoenen, maar ook andere objecten, werkt prima en is een nuttige extra.

Accu


Wat betreft de accu van de Lumia 920 ben ik een beetje teleurgesteld. In onze benchmark WP Bench blijkt de Lumia 920 er namelijk slechter uit te komen dan de HTC Windows Phone 8X, alhoewel het verschil met 5 minuten natuurlijk bijna verwaarloosbaar is.

De accu van de Lumia 920 is met 200 mAh extra echter wel een stuk groter dus eigenlijk had ik dan ook een beter resultaat verwacht ten opzichte van de Windows Phone 8X. Het negatieve verschil ten opzichte van de 8X is overigens wel deels te verklaren: het scherm van de Lumia 920 is groter en eist daarom in de regel ook meer stroom op.

Benchmark: Windows Phone: WP Bench – Accutest