3min

Tags in dit artikel

Installatie & eerste indruk

Installatie


Op het gebied van de installatie is er niet veel veranderd. Het proces is identiek aan de vorige versie die weer identiek was aan de versie daarvoor. Na het kiezen van de taal, of je updates en software van derden wilt installeren en op welke harde schijf Ubuntu geïnstalleerd moet worden, begint het proces. Tijdens de installatie wordt gevraagd naar nog wat meer informatie, zoals de gebruikersnaam, het wachtwoord van de eerste account, de huidige tijdzone en meer.

Er is echter wel één noemenswaardige wijziging gemaakt bij de installatie: tijdens het kiezen van de harde schijf is er nu de optie toegevoegd om de complete schijf te versleutelen – overigens is het ook nog mogelijk om alleen /home van encryptie te voorzien – en om LVM (logical volume management) te gebruiken, waarmee snapshots van het volume kunnen worden gemaakt en het herschalen van de grootte van een partitie eenvoudiger wordt.



Eerste indruk


Na de installatie, die binnen 10 minuutjes op ons moderne systeem is voltooid, startte de computer opnieuw op en werd het inlogscherm van Ubuntu weergegeven. Dit inlogscherm is eindelijk netjes afgewerkt: de indicators rechtsboven zijn uitgevoerd in standaard-Ubuntu-stijl, evenals de meldingen op het inlogscherm.



Na het inloggen valt meteen op dat Unity, de desktopomgeving van Ubuntu, geen aanzienlijke wijzigingen heeft ondergaan. Links staat de zogenaamde Launcher, de taakbalk van Ubuntu die je nog altijd niet kunt verplaatsen. Boven bevindt zich een balk waarop menubalken van applicaties weergegeven worden en rechts op die balk staan de indicators voor het geluid, inkomende berichten, de tijd en meer.

Kijken we naar wat er precies op de Launcher staat, dan valt op dat, zoals eerder gezegd, Canonical mogelijk toch wel wat meer geld nodig heeft. Prominent op de Launcher staat het icoon van Amazon (de Amerikaanse Bol.com) en de Ubuntu One Music Store. Klik je op dat icoon, dan opent de standaardbrowser met de respectievelijke website.



Deze twee iconen zijn zogenaamde Web Apps, waarvan er nog veel meer van zijn. Als een ondersteunde website wordt geopend in Firefox of Chromium verschijnt een melding met de vraag of je de webapp wilt installeren.

De webapp integreert vervolgens met de rest van de Ubuntu-desktop. Deze krijgt toegang tot de notificaties, tot het Messaging Menu en er wordt een Launcherpictogram met quicklists voor de webapp aangemaakt. Al met al is het een mooie toevoeging en de ondersteuning is al zeer uitgebreid: Twitter, Facebook, Google Docs, Gmail en meer werken al.

De melding om een webapp bij een ondersteunde website toe te voegen verschijnt echter niet altijd, wat dan weer jammer is. Daarnaast is er het probleem dat een webapp opent met de standaardbrowser. Je moet dus een webapp in Firefox of Chromium maken. Stel je dat je daarna Chrome als standaardbrowser instelt, dan opent de webapp zich vervolgens in Chrome, maar daar houdt de Launcher geen rekening mee met als gevolg dat de webapp niet goed integreert met de Launcher.



Wat overigens ook opvalt, is dat de backlight – de achtergrondkleur van pictogrammen – standaard uit is gezet. Alleen programma’s die uitgevoerd worden, krijgen backlight, zodat het onderscheid makkelijker te maken is tussen actieve en niet-actieve programma’s.