4min

Tags in dit artikel

Nieuwigheden

Nieuw in Ubuntu 12.10 is Online Accounts, dat bereikbaar is vanuit het systeemmenu rechtsboven en onderdeel is van het Ubuntu-configuratiescherm. Online Accounts biedt de mogelijkheid om accounts toe te voegen, denk aan Facebook, Twitter, Windows Live en Google. De functionaliteit verschilt per account, maar bij Facebook worden bijvoorbeeld alle foto’s toegevoegd aan Shotwell (de fotoviewer) en het Dash – zodat je ernaar kunt zoeken, wordt Facebook-chat geïntegreerd in Empathy (de chatclient) en wordt je feed in Gwibber (de socialclient) weergegeven.



De diensten aangeboden in Online Accounts zijn vrij compleet, waarbij niet alle functionaliteiten per account worden ondersteund. Maar het werkt wel, en erg goed ook. Het is iets wat echt iets waardevols toevoegt aan het besturingssysteem. Als ik dan een minpuntje moet vinden, dan is het dat de functie misschien wel wat meer aandacht zou mogen krijgen, zodat meer gebruikers hem vinden.

Nieuw in het Dash is een previewfunctie. Deze functie kan worden geactiveerd door met de rechtermuisknop op een item te klikken. Bij sommige items verschijnt dan wat meer informatie, zoals bij een .deb, waarbij dan de grootte wordt vermeld, de optie wordt geboden om het bestand te e-mailen of in Nautilus weer te geven, bij een applicatie wordt de mogelijkheid gegeven om deze te verwijderen of te starten en bij een afbeelding deze in het groot wordt weergegeven.



Helaas laat ook hier weer, net als bij de webapps, de afwerking te wensen over. In het Dash staan bij een voorbeeldweergave twee pijltjes: vorige, volgende. Echter, als ik die probeer te gebruiken, krijg ik bij het pijltje links een oneindige laadanimatie te zien en bij het pijltje naar rechts hetzelfde bestand. Ook is het onduidelijk hoe je weer terug kunt gaan naar het normale Dash. Al snel blijkt dat je op een willekeurige plak in het Dash moet klikken, maar dat had wel wat duidelijker aangegeven mogen worden.

Ook bij het zoeken in het Dash is iets veranderd. Als je nu zoekt, worden standaard ook zoekresultaten van Amazon weergegeven. Voor elk item van Amazon dat gekocht wordt via het Dash, krijgt Canonical een vergoeding. De functie leidt erg af en is simpelweg irritant. Overigens werden er al resultaten weergegeven van de Ubuntu One Music Store en het Ubuntu Software Center. Twee, ook overbodige, zoekresultaatbronnen.



De situatie wordt alleen maar verergerd doordat de zoekresultaten van Amazon ook nog eens boven Bestanden & mappen worden weergegeven, terwijl die resultaten belangrijker zijn dan die van het zoeken naar items in een webwinkel, zo zou je denken.

Het voelt simpelweg als misbruik. Het is een functie waarvan ik het idee heb dat deze helemaal niet past in het doel van het Dash. De bedoeling van het Dash is namelijk, denk ik – ik heb het natuurlijk niet ontworpen: toegang bieden tot applicaties en bestanden op de pc van de gebruiker. Ik vind ook de Gwibber-lens, waarmee je tweets kunt bekijken, overbodig. Het Dash is namelijk inferieur ten opzichte van Twitter.com of Gwibber.

Om terug te komen op mijn punt van misbruik: als ik wil zoeken naar iets wat ik op internet wil kopen, dan doe ik dat niet via het Dash, maar ga ik liever direct naar de webwinkel, zodat ik uitgebreide informatie krijg over categorieën, aanbiedingen en het product zelf. De webwinkel online doet zijn werk beter dan het Dash en alleen al daarom zou Canonical deze functie moeten schrappen. Doe waar je goed in bent en focus je daarop.

Het is overigens mogelijk om de zoekresultaten uit te zetten. Dit kan op twee manieren. Via het Ubuntu-configuratiescherm kunnen de zoekresultaten worden uitgeschakeld of het pakket unity-lens-shopping kan verwijderd worden, wat iets effectiever is dan het uitschakelen van de optie via het configuratiescherm.

In tegenstelling tot vorige versies van Ubuntu zijn de gesloten drivers niet meer te vinden onder Additional Drivers. In plaats daarvan kun je binaire drivers voor bijvoorbeeld NVIDIA- en AMD-videokaarten installeren vanuit Software Sources en dan het tabblad Additional Drivers. Ik moest even zoeken in het begin. Verder is in dit proces niets veranderd.



Een compleet andere, nieuwe functies is Remote Login. Het is nu standaard mogelijk om direct vanuit het loginscherm op afstand in te loggen. De Remote Login-functionaliteit is geïntegreerd met Ubuntu Single Sign On-service. Dit houdt in dat er kan worden ingelogd met je Ubuntu-account, waar de gegevens van de computer op afstand in liggen bewaard, zodat je vervolgens doorgestuurd wordt naar de juiste computer op afstand.

Op dit moment worden drie typen verbindingen ondersteund, namelijk ICA Citrux, RDP en VMware View. Direct inloggen op een computer op afstand is overigens niet mogelijk: je moet een Ubuntu-account hebben waarin de gegevens van computers op afstand in liggen opgeslagen.

Als we dan ten slotte nog even snel door de standaardsoftware heen lopen, zien we dat LibreOffice is bijgewerkt naar versie 3.6, dat de Linux-kernel nu versienummer 3.5.5 draagt, dat Python naar versie 3.2 is opgewaardeerd, evenals bijna alle GNOME-apps. Bijna alle, want net als eerdere Ubuntu-versies haalt ook Canonical niet alle nieuwste GNOME-apps mee. Nautilus, de bestandsbeheerder, is blijven steken op versie 3.4. Niet vanwege technische redenen, maar simpelweg omdat versie 3.6 zo ongelooflijk slecht is. Totem, de standaardvideospeler, blijft ook hangen op versie 3.4. Waarom dat is, is onduidelijk. In eerdere versies ging het om technische redenen.