2min

Tags in dit artikel

Meer nieuws & Kubuntu

Ook nog het bespreken waard is de nieuwe tool om software-updates mee te installeren. Deze geeft nu standaard minder informatie, zodat de gebruiker minder snel verward wordt., Voor de power-user is die uitgebreide informatie nog wel gewoon beschikbaar (welke pakketten precies geüpgraded kunnen worden, hoe groot die zijn, etcetera).



LibreOffice heeft nu standaard ondersteuning voor het global menu, iets wat ook hoog tijd was, gezien het een van de laatste standaard-Ubuntu-applicaties was die die ondersteuning nog niet had.

De afwerking is toch nog een groot minpunt bij Ubuntu. Bij het installeren van een extra taal bijvoorbeeld. Na die installatie was het niet meer mogelijk om de originele taal van het OS te selecteren en werd de aanpassing van de taal ook niet doorgevoerd. Pas na het opnieuw opstarten van de computer kon de taal weer aangepast worden.

Opmerkelijk is dat de 2D-versie van Unity is geschrapt. Deze versie was bedoeld voor computers zonder voldoende snelle 3D-graphics. Nu wordt een trucje gebruikt om op dat soort computers toch Unity-3D weer te geven. Dit heeft als gevolg dat het geheel iets trager werkt, maar het zorgt er wel voor dat Canonical zich nu nog maar hoeft te richten op één Unity-versie, wat tijd en kosten scheelt.

Daarnaast is het zo dat het nog mogelijk is om terug te gaan naar de pre-Unity-omgeving. Als het pakket gnome-session-fallback wordt geïnstalleerd vanuit het Ubuntu Software Center, dan wordt de GNOME 2-omgeving geïnstalleerd. Deze werkt exact nog als in eerdere versies en is perfect voor de echt oude computers. Een probleem is het schrappen van Unity 2D dus niet.



Kubuntu 12.10


Hoewel Kubuntu niet langer door Canonical ontwikkeld wordt, wil ik er toch even aandacht aan besteden, omdat het de enige Ubuntu-afgeleide is met KDE – de grote concurrent van GNOME – als desktopomgeving. Nieuw in Kubuntu 12.10 is een nieuw inlogscherm, dat nu meer lijkt op die van Ubuntu 12.10. Verder is KDE Telepathy bijgewerkt naar versie 0.5.1 en vervangt deze nu Kopete Instant Messenger. Het voordeel van Telepathy is dat het een framework is en dat het daardoor beter kan integreren in de rest van KDE, bijvoorbeeld met plasmawidgets.

Kubuntu 12.10 bevat KDE 4.9, met vele verbeteringen aan de Dolphin-bestandsbeheerder, Konsole, Activities en KWin. Met Dolphin is het nu bijvoorbeeld mogelijk om in-line een bestand te hernoemen. Met Okular is het mogelijk om annotaties op te slaan en af te drukken van PDF-documenten en is het nu mogelijk om ervoor te zorgen dat bij een presentatie de laptop niet in slaapstand gaat of het scherm uitzet.