3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Hardware

Sinds de lancering van de Nintendo Wii U is er al veel over de inhoud van de Nintendo Wii U geschreven. Nintendo hield zelf de lippen namelijk stijf op elkaar en zodoende moesten fanatiekelingen op de harde manier uitvinden wat er zich allemaal in de behuizing van de console bevond.


Console


De Wii U heeft een processor aan boord, welke gebaseerd is op IBM’s PowerPC 750-architectuur. Dit is een triple-core processor welke geklokt zou zijn op een snelheid van 1,24 GHz. Voor het grafische werk is er voorzien in AMD’s Latte GPU, deze is geklokt op een snelheid van 550 MHz. Het werkgeheugen van de Wii U bedraagt 2GB, waarvan de helft gereserveerd is voor het besturingssysteem. Opvallend genoeg heeft Nintendo ervoor gekozen om vier reepjes van 512MB in de behuizing te monteren.

Qua aansluitingen bevat de Wii U een SD-kaartlezer, vier USB 2.0-poorten en een aansluiting voor de sensor bar. Voor aansluitingen van audio- en videosignaal is een HDMI 1.4-poort aanwezig, net als een propriëtaire AV-poort. De adapter van de Wii U is overigens niet in de behuizing gebouwd, de stroomkabel bevat dan ook een flinke baksteen die voor de stroomvoorziening moet zorgen. Het zorgt er voor dat de Wii U een stuk kleiner kon zijn, maar aan de andere kant is het natuurlijk wel een lelijk gezicht.


GamePad


De GamePad van de Wii U is qua hardware misschien wel interessanter dan de Wii U zelf. De GamePad is voorzien van een LCD-scherm met een afmeting van 6,2 inch. De display heeft een resolutie van 854 bij 480 pixels, wat neerkomt op een pixel per inch-ratio van 158. In vergelijking met de smartphones van vandaag de dag is dat niet bijzonder hoog, maar het is ook niet storend laag. Het scherm kan overigens invoer van slechts één vinger tegelijk behandelen. Daarnaast kan het scherm ook aangestuurd worden met een stylus.

Intern vind je bewegingssensoren die samen bewegingen op maar liefst 9 assen kunnen vastleggen. Er zijn daarnaast twee speakers, een microfoon, een infrarood-zender en -ontvanger en een camera gemonteerd. De GamePad heeft daarnaast ook een NFC-chip aan boord waardoor Nintendo mogelijk opnieuw een kleine revolutie kan ontketenen. Dankzij NFC zou Nintendo bijvoorbeeld de mogelijkheid kunnen bieden om karakters te importeren vanuit een beeldje van een karakter. Ook zou Nintendo NFC kunnen gebruiken voor het scannen van pasjes met een saldo erop, of het verbinden met smartphones en tablets met NFC-ondersteuning. In de toekomst worden er ongetwijfeld legio aan mogelijkheden uitgedokterd door Nintendo en de ontwikkelaars.

De Wii U kan overweg met maximaal twee tablets tegelijk, momenteel zijn de GamePads echter nog niet los te krijgen. Voor een verdere uitleg over de GamePad zie je onderstaande video.


Bouwkwaliteit


Wij ontvingen van Nintendo de Wii U Premium Pack. Het gaat dus om de zwarte Wii U. Persoonlijk vind ik het apparaat mooi vormgegeven, maar het materiaal is wel wat goedkoop. Al direct zijn er krasjes zichtbaar op de behuizing en dat is natuurlijk niet wat je wilt. Ook vingerafdrukken blijven makkelijk staan.

De GamePad-controller bestaat uit dezelfde materialen, maar voelt desalniettemin wat steviger aan. Vingerafdrukken blijven ook hier eenvoudig staan, helaas.