3min

Tags in dit artikel

Outlook 2013

In Outlook 2013 valt op dat de interface wat opgeruimd is. Niet langer staan linksonder tabbladen genaamd Mail, Kalendar, Personen en meer, die nogal wat ruimte innamen, in plaats daarvan worden deze tabbladen nu horizontaal weergegeven, onderaan het programma. Handig daarbij is dat als je eroverheen gaat met de muis, er een klein venster wordt weergegeven met de belangrijkste informatie. Bij Kalender worden bijvoorbeeld afspraken weergegeven en bij Personen de favoriete personen.

Is de Ribbon-interface ingeklapt, dan ziet Outlook 2013 er heel overzichtelijk en minimalistisch uit. Handig is dat er een knop in beeld blijft om een nieuw e-mailbericht op te stellen, zodat dat met één druk op de knop kan. Eenzelfde knop verschijnt bij de Kalender en bij Personen.



Grote vernieuwing in Outlook 2013 is dat het nu mogelijk is om in het Outlook-venster zelf e-mailberichten te beantwoorden. Dit hoeft niet langer in een apart venster zoals voorheen. Met de knop Reply of Reply all wordt het bericht vervangen door een tekstvak waarin het antwoord geschreven kan worden. Tijdens het typen verschijnt in de berichtenbalk bij de conversatie het label [Draft] in oranje, zodat duidelijk zichtbaar is dat een concept klaar staat, mocht je de e-mail niet direct verzenden.

Het inline bewerken is ook mogelijk bij contactpersonen. Net als in vorige versies van Office worden LinkedIn- en Facebook-contacten automatisch samengevoegd voorzover Outlook ervan overtuigd is dat het om dezelfde persoon gaat. Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf contacten samen te voegen. Bij ons laadden de Facebook-contacten overigens niet.


In de mailbox is het nu mogelijk om alleen ongelezen berichten weer te geven, net als dat dit in Windows Phone kan. Jammer is dat het niet mogelijk is om één inbox te creëren waarin alle e-mail van alle accounts getoond wordt. Wellicht is dit iets wat Microsoft met een van de grotere updates alsnog introduceert.

Overigens is het nu ook eindelijk mogelijk om Hotmail-accounts out-of-the-box toe te voegen. Moest daar eerst nog de Hotmail Connector voor gedownload worden, nu kan dat direct vanuit Outlook. Hetzelfde geldt voor Gmail, maar dat kon al. Jammer is overigens dat het niet mogelijk is om Google Calendar in Outlook 2013 te toveren, zonder tools van Google.


Bij de kalendar wordt nu een driedaagse weersvoorspelling weergegeven van een locatie waarnaar je zelf kunt zoeken. Microsoft claimt dat, afhankelijk van de afspraken in de kalender, het weer zich automatisch aan de juiste stad aanpast, maar dat hebben we helaas niet werkend gekregen. Het is niet meer mogelijk om een e-mail naar de kalender te slepen om een afspraak te maken, iets wat toch wel een aantal mensen zullen missen, want het was een handige functie.

Outlook maakt gebruik van de nieuwe notificaties in Windows 8. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Het voordeel is consistentie. Het nadeel is dat notificaties kunnen opstapelen, wat irritant is. Daarnaast is het niet meer mogelijk om direct in de notificatie actie te ondernemen. Zo is het niet mogelijk om vanuit een notificatie een uitnodiging te accepteren.

Nieuw zijn MailTips en PolicyTips. MailTips geven een melding als uit de geschreven tekst blijkt dat een bijlage toegevoegd zou moeten zijn, maar dat deze ontbreekt. Geen lullige mailtjes meer met een tekst zoals "Ik was vergeten de bijlage bij te voegen, bij deze alsnog." Verder meldt MailTips het ook als de ontvanger niet beschikbaar is om de mail te lezen (out-of-officemelding van Exchange). PolicyTips is speciaal bedoeld voor het bedrijfsleven en biedt de mogelijkheid voor systeembeheerders om gebruikers erop te attenderen wanneer zij gevoelige informatie trachten te versturen.