2min

Tags in dit artikel

, ,

Introductie

Vroeger moest je fora afstruinen, opzoek naar de ideale waterkoelingconfiguratie voor jouw systeem. Tegenwoordig schieten deze configuraties echter als paddenstoelen uit de grond. Het gaat dan vaak om relatief simpele waterkoelingen welke volledige onderhoudsvrij zijn en slechts met een schroevendraaier alsmede wat boerenverstand te installeren zijn. Daar waar grafische kaarten in eerste instantie ‘buiten schot’ bleven voor deze rage, moeten ook zij er aan geloven.



De grafische kaarten van tegenwoordig verstoken enorme hoeveelheden energie en hebben baat bij flink wat koeling. Om probleem aan te pakken zijn er vele (aftermarket) koelers op de markt waarbij het ene bedrijf nog meer luchtkoeling op een aantal vierkante cm weet te plakken, dan de ander. Hoe je het ook wendt of keert, het komt over het algemeen de levensduur van de kaart ten goede. Logisch ook, want de kaarten worden een stuk minder warm en ze slijten daardoor minder snel. Is dat de reden waarom de gemiddelde PC-gebruiker een koeler aanschaft? Zonder er marktonderzoek naar te doen, stel ik dat de twee meest genoemde redenen zijn: Stiller en koeler.

Behalve de stilte kan je een grafische kaart vaak een stuk sneller laten draaien. Gezien dit de laatste jaren steeds makkelijker wordt, neemt de vraag naar extremere koeling verder toe. Arctic lijkt gehoor te willen geven aan de vraag en lanceert daarom een alles-in-één-oplossing voor waterkoeling voor grafische kaarten.

Accelero Hybrid 7970


Op het moment dat ik deze review schreef, bedroeg te prijs van de Accelero Hybrid zo’n 120 euro. De geteste versie is geschikt voor verschillende grafische kaarten van AMD, waaronder de 7850, die qua prijs slechts 15 euro meer moet kosten dan de hele koeler. Kortom, bedenk goed wat je precies wilt, voordat je nog eensbijna hetzelfde bedrag uitgeeft aan je videokaart.


Het model dat ik vandaag zal testen, is geschikt voor AMD’s Radeon HD 7970, 7950, 7870, 7850, 6970, 6950, 6870, 6850, 6790, 5870, 5850 en 5830. Naast het gebruik van waterkoeling wordt ook luchtkoeling gebruikt om de kaart(en) koel te houden. Volgens de specificaties van Arctic is de koeler in staat 320 Watt aan warmte te verplaatsen.

Het concept is relatief simpel, doch doeltreffend. Een 120 millimeter PWM-ventilator, radiateur en bijbehorende MX4-koelpasta vormen de basis voor de koeler. Behalve de GPU worden ook RAM en spanningsregelaars gekoeld. Vooral dat laatste maakt het mogelijk om een hoger voltage door de kaart te pompen, ten einde een hoger overclockresultaat te behalen. Wil je overigens niet overclocken, dan kan de koeler uitstekend ingezet worden om je PC stiller te maken.

Table of contents