3min

Camera


Sony heeft de camera van de Xperia V voorzien van een sensor die foto’s schiet met een resolutie van maar liefst 13 megapixel. Dat getal is voor een smartphone heel wat. Het is echter geen garantie voor goede foto’s, daarvoor zijn ook veel andere aspecten van belang. Zo was ik bij de Xperia T bijvoorbeeld niet zo te spreken over de resulterende foto’s, terwijl ook die telefoon een maximale resolutie van 13 megapixel ondersteunde. Van tevoren ben ik dus nog niet helemaal gerust op dit onderdeel. De camera is verder voorzien van een LED-flitser en ook een microfoon is niet vergeten voor de opname van geluid bij video’s.

De camera-applicatie van de Xperia V is er een van Sony zelf, niet de standaardsoftware die Google in Android steekt. Op het scherm wordt linksboven de cameramode weergegeven, hier kan bijvoorbeeld ook aangegeven worden dat een panoramafoto gemaakt moet worden. Daaronder staat het optiemenu waar verschillende instellingen aangepast kunnen worden.


Aan de rechterzijde van het scherm kan geschakeld worden tussen foto- en videomode. Verder zit hier ook de sluiterknop om een foto te nemen en een snelkoppeling naar de galerij, waarbij de laatst genomen foto’s duidelijk zichtbaar zijn. Door op het zoekveld te drukken kan de camera scherp stellen op een bepaald gedeelte van het beeld.

Foto’s


Wat direct opvalt bij het starten van de applicatie is dat de Xperia V standaard niet ingesteld staat op de hoogste resolutie, maar op 9 megapixel. Als je dan de maximale resolutie wilt kiezen valt nog wat anders op: de beloofde 13 megapixel is niet aanwezig, het maximum is 12 megapixel. Na even zoeken blijkt dat een optie voor de maximale resolutie enkel verschijnt wanneer de normale opnamemode ingesteld is. Normaal staat de Xperia V ingesteld op de mode Superior auto. Om deze reden kies ik er voor om gebruik te maken van deze laatstgenoemde mode, de foto’s worden dus in 12 megapixel geschoten.

Zaken die ingesteld kunnen worden in deze mode zijn de flitser, timer, Smile Shutter en Geotags. Niet al te veel dus, maar dat komt juist doordat de auto-mode geactiveerd is. Bij de normale mode kunnen veel extra zaken ingesteld worden zoals belichtingswaarde, HDR, witbalans, ISO-waarde, veldmeting en stabilisatie. In de auto-mode worden deze zaken door de smartphone zelf ingesteld.

Binnen, met goede belichting


Binnen, zonder belichting, met flitser

De foto’s die ik binnen heb genomen zijn goed. De flitser is krachtig genoeg om het object duidelijk te verlichten en daarbij worden de kleuren zowel met als zonder flitser goed genoeg vastgelegd.

Buiten, van dichtbij


Buiten, van enkele meters afstand

De twee bovenstaande foto’s vind ik in beide gevallen qua detail goed, maar qua kleur wat flets. Vaak zijn de kleuren een stukje intenser dan op deze foto’s het geval is.

Buiten, van veraf


Buiten, van veraf en ingezoomd

De foto die volledig is ingezoomd wijkt weinig af van foto’s van andere smartphones. Het detail is ver te zoeken, maar dat is nou eenmaal wat je kan verwachten van lenzen die het moeten doen met digitale zoom. De volledig uitgezoomde foto is redelijk goed in de verte, wel is de auto op de voorgrond wel erg donker. Omdat dat niet het gedeelte is waar in deze foto de aandacht op moet liggen, kan ik dat door de vingers zien.


Video’s


Bij het opnemen van video’s krijg je veel opties voor de kiezen. In dit geval is er geen automatische mode waarbij de optimale instellingen worden gekozen. Daarom kan je kiezen uit zaken zoals timer, focus, belichtingswaarde, meting, stabilisatie en geotags. Dat is meer dan bij de gemiddelde telefoon. Overigens zijn de meeste modi wel voorzien van een automatische mode.


Wat betreft het detail vind ik de video die de Xperia V heeft geschoten niet zo goed. Van een Full HD-video verwacht ik persoonlijk wel wat meer. Daar komt nog bij dat de voorbij rijdende auto’s ook niet zo vloeiend door het beeld rijden. Het is allemaal niet al te slecht, maar heel goed is het ook weer niet.