4min

Tags in dit artikel

, ,

Gebruikservaring

Algemeen


Zoals al deels beschreven op pagina twee is het schuifmechanisme van de Satellite U920T-100 in essentie heel anders dan dat van de Sony VAIO Duo 11, hoewel het effect bijna hetzelfde is. Het scherm kan plat op de constructie liggen maar ook vrijwel haaks erop staan. In combinatie met het touchpad is de gebruikswijze van de Satellite U920T-100 echt stukken beter dan de Sony-laptop.

De Satellite U920T-100 is voorzien van Windows 8. Techzine heeft een uitgebreide review van dit besturingssysteem gepubliceerd. Wil je meer weten over Microsoft’s meest recente besturingssysteem, dan verwijs ik je graag door naar de desbetreffende recensie.


Toetsenbord


Zoals gebruikelijk bij reviews van laptops, is de tekst die je nu leest geschreven op het product zelf. Op die manier krijgen we een goede indruk van de werkwijze van het systeem en hoe dat aansluit bij onze eisen. Het toetsenbord van de Satellite U920T-100 is wat kleiner dan ik gewend ben, maar het typt prima. Wel is de Shift-toets niet altijd responsief waardoor het tijdens het typen voor komt dat het eerste woord in een zin geen hoofdletter heeft, bijvoorbeeld.

Toshiba heeft het toetsenbord voorzien van verlichting, waardoor de laptop ook goed bruikbaar is in slecht verlichte ruimtes. De toetsenverlichting is enkel aan en uit te zetten, er zijn geen tussenstanden voor de gebruiker te selecteren. Met behulp van een lichtsensor naast de webcam bepaalt het systeem zelf of het nodig is dat de toetsen al dan niet verlicht worden.

Met behulp van de functietoetsen zijn enkele systeeminstellingen aan te passen zoals het volume, de schermverlichting en dat soort zaken. Deze functies hebben de voorkeur boven de F-functie, wat ik een prima keuze vind. Over het algemeen maak ik namelijk vaker gebruik van de mogelijkheid om dit soort instellingen aan te passen, dan van de F-functie zelf.


Touchpad


Het touchpad is klein, maar fijn. Zo simpel is het en dat komt mede doordat de Sony VAIO Duo 11, waarmee je deze Satellite U920T-100 het meeste kan vergelijken, geen touchpad aan boord had en heel veel oplossingen zijn beter dan een TrackPoint.

Hoewel het mogelijk is om in de Synaptics-software commando’s met vier vingers in te schakelen, lijkt het touchpad niet in staat te zijn om vier vingers waar te nemen. Een, twee of drie vingers gaat perfect, maar een vierde vinger wordt niet vastgelegd.

Het touchpad is afgezien van die gebrekkige multitouch-ondersteuning en de afmeting prima in orde.


Beeldscherm


Het beeldscherm is het punt waarop de Satellite U920T-100 het verliest ten opzichte van de concurrentie van Dell. Deze twee laptops zijn namelijk voorzien van een Full HD-scherm, maar de Toshiba-laptop moet het doen met een IPS-paneel met een maximale resolutie van 1366 bij 768 pixels. Doodzonde.

Wat mij betreft zijn er een aantal onderdelen waarop fabrikanten van laptops nooit mogen bezuinigen of compenseren en dat zijn de onderdelen die direct met in- en uitvoer te maken hebben. Het gaat dan om het beeldscherm, het toetsenbord, het touchpad en in mindere mate ook de speakers. De interactie met de gebruiker is het belangrijkste onderdeel van een comsumentenproduct als dit en daar mag je dan ook geen compromis sluiten als fabrikant. Zeker niet bij een product dat meer dan 1.000 euro kost.

Omdat het om een IPS-paneel gaat is de kijkhoek natuurlijk prima. Kleuren blijven vanuit alle hoeken goed. Wel spiegelt de beschermlaag zo veel dat het bij veel tegenlicht lastig is om het scherm af te lezen.


Geluid


Het geluid dat de speakers van de Satellite U920T-100 voort weten te brengen is oké, niet meer dan dat. Lage tonen missen zoals bij bijna elke ultrabook het geval is vrijwel volledig en op de maximale stand komt er niet bijzonder veel geluid uit de luidsprekers schallen. Al met al is het geen negatief punt, maar het draagt ook niet in positieve wijze bij aan het systeem.


Software


Zoals we bij veel Windows 8-laptops wel gewoon zijn, is ook de Satellite U920T-100 aardig voorzien van extra software. Helaas is er weinig toegevoegd wat ook echt een meerwaarde heeft. Software van Nero op een laptop zonder DVD- of Blu-ray-drive is natuurlijk niet het eerste wat je nodig hebt en de diverse onbekende spelletjes voegen net zo goed weinig toe.

De antivirussoftware van McAfee heeft een duur van 60 dagen. Dat is natuurlijk mooi meegenomen, maar na die twee maanden willen ze natuurlijk alsnog graag geld zien.