3min

Tags in dit artikel

, ,

Gebruikservaring

Algemeen


Voor een ultrabook is de VivoBook S400CA van Asus redelijk dik en zwaar. Intel heeft geen richtlijnen voor het gewicht van ultrabooks en wat betreft de dikte voldoet de VivoBook S400CA gewoon aan de voorwaarden om het ultrabook-label te mogen dragen. In vergelijking met de gemiddelde ultrabook valt de VivoBook S400CA echter wel in negatieve zin op met zijn gewicht van bijna twee kilogram.

Asus heeft de VivoBook S400CA natuurlijk voorzien van een Windows 8-installatie. Over de nieuwste versie van Windows heeft Techzine een uitgebreide recensie gepubliceerd. Wil je meer weten over dit besturingssysteem van Microsoft, dan verwijs ik je graag door naar de recensie van Windows 8.


Toetsenbord


Asus heeft, zoals eigenlijk elke fabrikant tegenwoordig doet, gekozen voor een chiclet-toetsenbord. Het toetsenbord is niet verzonken in de behuizing, maar steekt juist iets uit. Dat zorgt er voor dat de toetsen tegen het scherm komen wanneer de laptop dichtgeklapt is, wat niet zo handig is van Asus.

De functietoetsen van het toetsenbord zijn onlogisch ingedeeld. Dat komt niet zo zeer door de dubbelfuncties van de knoppen, maar door de weergave ervan. De knoppen bevatten natuurlijk de vermelding van de functieknop (F1, F2, F3, etc.) maar ook een tweede functie zoals het uitschakelen van de WiFi of het aanpassen van het geluid. De afbeelding van die dubbele functie is tweemaal zo groot als de functievermelding en dan lijkt het niet meer dan logisch dat die dubbele functie de primaire functie van de knop is. Druk je bijvoorbeeld op F5 of F6 dan verwacht je dat je de helderheid van het scherm aanpast, maar niets is minder waar. Het is onlogisch maar je went er natuurlijk wel aan.

Ondanks die twee minder doordachte zaken, typt het toetsenbord gelukkig prima en dat blijft toch veruit het belangrijkste aspect van een toetsenbord.


Touchpad


Het touchpad van de VivoBook S400CA is groot, heel groot. Bijna net zo groot als van Apple’s MacBook’s en die staan mede bekend om de erg grote touchpads. Een groot touchpad zorgt er voor dat je lekker vrijuit kan navigeren en het invoeren van multitouchcommando’s is natuurlijk ook een stuk eenvoudiger.

Asus heeft zelf een applicatie ontwikkeld waarin de gebruiker het touchpad kunnen instellen. Opvallend genoeg zijn er enkel multitouchcommando’s voor twee of drie vingers. Een vierde vinger zit niet in de mogelijkheden verwerkt en met zo’n groot touchpad is dat natuurlijk wel gek. Er zijn overigens wel functies verbonden aan bewegingen met vier vingers, die zijn echter niet in Smart Gesture verwerkt. Bovendien kan in de applicatie alleen gekozen worden om een bepaalde beweging met een bijbehorende functie aan of uit te zetten. Het is niet mogelijk om de functie naar eigen smaak aan te passen, zoals we bij andere Windows-laptops wel eens zien.


Beeldscherm


Asus heeft voorzien in een aanraakgevoelig scherm dat maximaal tien vingers tegelijkertijd kan waarnemen. Normaal zal je niet zo gauw tien vingers tegelijk gebruiken in Windows, maar voor een spelletje met meerdere personen kan het wel eens van pas komen.

Met de aanraakgevoeligheid van het scherm zit het dus allemaal goed, maar de resolutie van 1366 bij 768 pixels is natuurlijk wel wat laag in deze tijd. Er zijn telefoons die op een scherm dat vele malen kleiner is al een hogere resolutie tevoorschijn toveren. Gelukkig is dit geen high-end laptop, maar het was wel prettig geweest als Asus de consument in ieder geval een upgrade-mogelijkheid zou bieden voor een Full HD-paneel of iets er tussenin.


Wat betreft de kijkhoek is de VivoBook S400CA eveneens geen topper, maar dat geldt alleen als je extreme kijkhoeken van bijvoorbeeld 170 graden toepast. Bij normalere kijkhoeken zijn er geen problemen.

Geluid


Het geluid dat de VivoBook S400CA voortbrengt is warm en vol. Althans, dat geldt dan natuurlijk alleen voor het midden en hoge segment. Laptops zijn vrijwel altijd slecht in het weergeven van lage tonen en dat gaat ook op voor de Asus VivoBook S400CA.

Wanneer je het volume vol opendraait blijft het geluid goed klinken. Wel is het zo dat het geluid niet oorverdovend hard gezet kan worden. Normaal gezien is het volume wel genoeg, in lawaaierige omgevingen echter wellicht niet.