4min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring

Algemeen


De Asus VivoTab RT is voorzien van Windows RT en dat besturingssysteem is in grote lijnen qua gebruik gelijk aan Windows 8. De verschillen zijn voornamelijk onderhuids te vinden. De interface van ‘het nieuwe Windows’ is voor een groot deel opnieuw ontworpen, met touchscreens in het achterhoofd en dat werpt zijn vruchten bij dit soort producten natuurlijk wel af. Wil je meer weten over dit besturingssysteem, dan verwijs ik je graag door naar de recensie over Windows 8.

Wat momenteel écht een nadeel is van Windows RT, is dat er nog erg weinig applicaties beschikbaar zijn. Je kan de gebruikelijke Windows-applicaties namelijk niet draaien omdat die niet voor ARM-processoren geprogrammeerd zijn. Voor het vinden van applicaties ben je grotendeels aangewezen op de Windows Store, die op het startscherm te vinden is. Deze winkel is al goed gevuld, maar toch zijn er zonder twijfel een hele hoop applicaties die je op je normale Windows-systeem draait, maar niet in Windows RT kan draaien.

Qua gebruik is de VivoTab RT momenteel dus gewoon nog niet zo uitgebreid. Echter, met een grote partij als Microsoft die er alles aan doet om ontwikkelaars aan te moedigen om Windows 8 (en dus ook Windows RT) op te pakken, moet dat in de toekomst zonder twijfel goed komen. Het heeft echter tijd nodig voordat het aanbod echt interessant is.

Wat ik tijdens het gebruik van de tablet wel een beetje mis, is een knop om de schermrotatie te vergrendelen. Er zijn altijd situaties denkbaar waarbij je het beeld op een bepaalde manier wilt zien, maar dat dat door de rotatiesensor wordt tegengewerkt. In dat soort gevallen is zo’n knop wel handig.


Geluid


De VivoTab RT weet een goed geluid te produceren. Stiekem zitten er zelfs wat lage tonen in verwerkt, iets wat we bij smartphones, tablets en ook laptops bijna nooit kunnen zeggen. Ook wat betreft midden- en hoge tonen doet de VivoTab RT het goed. Het enige nadeel is dat het geluid niet zo hard is omdat de speakers aan de achterzijde van het apparaat zitten. Als je de tablet op een vlakke ondergrond legt valt het allemaal wel mee, wanneer je de tablet in de hand houdt valt het stukken meer op.

Scherm


Waar Apple met de volgroeide iPad echt de kroon heeft wat betreft schermen, lijkt Asus niet eens moeite te willen doen om het Amerikaanse bedrijf het vuur aan de schenen te leggen in dit opzicht. De VivoTab RT heeft namelijk een schermresolutie van 1366 bij 768 pixels en dat is echt het absolute minimum, of zelfs al te laag als je bedenkt dat er tablets in omloop zijn met even grote schermen maar een driemaal zo hoge resolutie.

Het scherm is aanraakgevoelig en kan maximaal vijf vingers tegelijk waarnemen. Dat is in principe voldoende op het moment. Ik kan me wel voorstellen dat er in de toekomst games verschijnen waarbij meerdere mensen kunnen deelnemen en dat vijf drukpunten in sommige gevallen dan niet voldoende zal zijn. Het scherm is vrij gevoelig voor vingervlekken, wat betekent dat het soms moeilijk kan zijn om het beeld af te lezen wanneer er veel licht op valt.


Software


Asus heeft enkele applicaties van eigen hand of van derden toegevoegd aan de VivoTab RT. Zo is er bijvoorbeeld de Kindle-app, waarmee je digitale boeken kan lezen. Ook is er een Guide-app van Asus zelf, die gebruikers een inleiding voor Windows RT biedt. In deze applicatie kan je leren hoe je om moet gaan met het besturingssysteem van Microsoft. Op zich is dit een goede stap van de Taiwanezen, aangezien het besturingssysteem wezenlijk verschilt van eerdere Windows-versies.

Microsoft is zo vriendelijk om een gratis versie van Office toe te voegen aan de programma’s. Met deze applicatie kan je niet alles wat je misschien gewend bent, maar het is natuurlijk wel een meerwaarde. De meeste mensen maken immers geen gebruik van de geavanceerde opties die de volledige versie van Office biedt.


Dock


Voor een meerprijs kan je een dockingstation voor de VivoTab RT krijgen. Dit dockingstation voegt een toetsenbord, touchpad, USB-poort en accu aan het geheel toe.

Volgens Asus’ specificaties is de extra accu goed voor zeven uren extra accuduur. Zonder dock behaalt de VivoTab RT een accuduur van 9 uur, aldus Asus. Het toetsenbord en touchpad functioneren goed genoeg. Als je lange teksten moet typen kan je goed gebruik maken van het toetsenbord, dat zal je een hoop tijd en typfouten schelen.