2min

Hardware en bouwkwaliteit

Hardware


Bij een goedkopere smartphone hoort ook goedkopere hardware. De truc is om de perfecte balans te vinden tussen de juiste hardware en de juiste prijs. Dit is iets waar sommige fabrikanten nog wel eens moeite mee hebben. Aangezien het hier gaat om een Windows Phone 8-toestel kan niet overal op worden bezuinigd. Zo is de keuze in processoren vrij beperkt.

Er is daarom sowieso een dual-core Snapdragon S4-processor aanwezig in dit toestel. Nokia heeft er voor gekozen de kloksnelheid te verlagen tot 1 GHz. Dit is iets wat we bij de HTC Windows Phone 8S ook al zagen. De hoeveelheid werkgeheugen is teruggebracht tot 512MB en de opslagcapaciteit tot 8GB. Aangezien het Windows Phone-besturingssyteem al zo’n 2,5 GB in beslag neemt, is het een goede keuze van Nokia om het toestel te voorzien van 8GB. Op die manier houd je nog genoeg opslagcapaciteit over om apps te installeren. De opslagcapaciteit kan weliswaar worden uitgebreid via een micro-SD-kaartje, maar hierop kunnen alleen documenten, foto’s, muziek en video’s worden geplaatst. Applicaties kunnen alleen op de ingebouwde opslag worden geïnstalleerd. Daarom is 8GB aan opslagcapaciteit eigenlijk wel het minimum voor Windows Phone.


Kijken we verder naar dit toestel, dan zien we nog een 5 megapixel-camera, die we later aan de tand gaan voelen met onze cameratests. Een ander onderdeel van deze smartphone dat we er even uit willen lichten is de batterij. Nokia heeft gekozen voor een batterij met een capaciteit van 1.300 mAh. Dat is op het eerste oog erg weinig. We zien in andere goedkope Windows Phone 8-toestellen batterijen van 1.700 mAh of 1.900 mAh. Die toestellen hebben vaak ook wel een iets groter scherm, maar we zijn een beetje bang dat de accuduur van deze Nokia te wensen over zal laten. Dit is iets wat we zeker gaan testen.


Bouwkwaliteit


Als we de Lumia 620 in onze hand houden en kracht zetten op de uiteindes van de smartphone, dan voelt het toestel vrij degelijk aan, er is weinig beweging in te krijgen. Helemaal tevreden over de bouwkwaliteit zijn we echter niet. Als we de smartphone uit elkaar halen en de achterkant verwijderen en de dit onderdeel aan een grondige blik onderwerpen, dan moeten we constateren dat dit plastic niet zo hoogwaardig is als we hadden gehoopt. Nu is het zo dat geen enkele smartphone er goed tegen kan als je deze laat vallen, maar we verwachten dat deze behuizing er echt heel slecht tegen kan en dat valpartijen deze smartphone snel de nek om zullen draaien. Qua bouwkwaliteit hebben we duidelijk betere smartphones voorbij zien komen.