2min

Tags in dit artikel

, , ,

Gameplay

Bij het starten van SimCity moet je direct een server uitkiezen waarop je wilt spelen. Heb je een server gekozen, dan zit je aan die server vast. Op die server wordt je stad opgeslagen, daar worden je achievements vrijgespeeld en daar bevindt de game zich. Als je later een andere server kiest, moet je op die server weer helemaal opnieuw beginnen. Dat is een nadeel, want als jouw server toevallig offline is, kun je niet verder, terwijl er met het complete SimCity-netwerk niet veel mis hoeft te zijn.

Zodra de game is gestart, krijg je een eenvoudige tutorial voor de kiezen. Verbind een weg hier, regel wat kool daar, zorg dat er genoeg water beschikbaar is. Het duurt niet heel lang en je kunt de tutorial ook gewoon overslaan door naar Quit to Main Menu rechtsboven te gaan. Daarna is het tijd om je eigen stad te bouwen. Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: dat is erg leuk, maar er zitten op dit moment wat grote minpunten aan, die de game ook echt pijn doen.

Je begint vrij simpel. Er is één hoofdweg die langs je stad loopt. Hieraan moet je een weg maken, zodat mensen naar je stad toe kunnen komen. Het is jammer dat je maar één weg vanaf de hoofdweg kunt leggen, maar dat is niet heel belangrijk. Als je weg eenmaal gelegd is, moet je zones aanmaken. Je moet bepalen waar mensen kunnen wonen, waar winkels moeten komen en waar de industrie moet komen.


Al snel komt er behoefte aan water, stroom en een riolering. Zo gaat het maar door. Je bent nu je stad aan het bouwen en dat is echt heel leuk. Het is erg belonend om je stad te zien groeien, succesvol te laten worden en je zult ook moeten nadenken over de ruimtelijke ordening. Windrichting, vervuiling, files, openbaar vervoer, overheidsdiensten, belastingen, je moet het allemaal slim aanpakken, of alles gaat fout en je stad gaat failliet.

Leuke toevoeging van SimCity is dat je je stad kunt specialiseren. Je kunt elektronica maken, gaan boren naar olie of kool, een casinostad worden, voor de toeristen gaan of gaan handelen. Je kunt je ook op alles richten of specialisaties combineren. Het is aan jou. Natuurlijk kun je alleen boren als je stad voldoende grondstoffen heeft en je zult er ook rekening mee moeten houden dat die grondstoffen ooit opraken.

Wat ik bij de bètapreview ook al gemeld had, is dat SimCity een wereldeconomie simuleert. Dit betekent dat wat jij betaald krijgt voor je olie of kool, afhangt van het aanbod en de vraag van alle andere SimCity-spelers ter wereld. Dat is en blijft een coole feature, helaas staat deze functie momenteel nog uitgeschakeld.

Table of contents