3min

Chrome Webstore

Op de vorige pagina gingen we al kort in op de Chrome Webstore, hiermee is het mogelijk om applicaties en extensies te installeren in Chrome OS.


De meerderheid van de Chrome OS-applicaties is op dit moment gratis verkrijgbaar en het aantal applicaties is in de afgelopen twee jaar flink gegroeid. De kwaliteit van de applicaties is echter een apart verhaal, deze loopt namelijk zeer uiteen. Zo zijn er veel applicaties die niet meer dan een snelkoppeling zijn naar een website of dienst van een website. Ook werken veel apps alleen als je verbonden bent met het internet, omdat ze op een of andere manier daar hun data vandaan halen, een select aantal applicaties werkt ook zonder internet verbinding.

Er is de afgelopen twee jaar wel vooruitgang geboekt, er zijn goede applicaties bijgekomen maar er is ook een hoop rommel toegevoegd aan de Chrome Webstore.

Hoewel we in onze vorige review nogal kritisch waren over de zogenaamde applicaties die niet meer zijn dan een snelkoppeling, moeten we daar nu wel een beetje op terugkomen. Er zijn een hoop applicaties die de naam applicatie absoluut niet waardig zijn, maar er zijn ook een hele hoop webapplicaties die wel degelijk nuttig en van toegevoegde waarde zijn en die nu een podium hebben om zichzelf te promoten. Zo hebben wij in de Chrome Webstore verschillende websites gevonden met leuke diensten. Van een virtuele DJ-set vanuit je browser, tot applicaties om je huis in te richten of het complete menselijk lichaam te verkennen, allemaal vanuit de browser.




Het blijven grotendeels wel allemaal webapplicaties en hoewel je daar enorm veel mee kan bouwen, brengt het nog steeds limitaties met zich mee. Veel meer dan op het internet surfen, e-mailen, tekstverwerken en wat flashgames spelen moet je niet willen met Chrome OS, want dan schiet het gewoon te kort.

Een echte goede applicatie om bijvoorbeeld foto’s te bewerken of video’s af te spelen van een netwerkschijf is simpelweg niet beschikbaar. Dat zijn toch echt tekortkomingen in mijn optiek. Als Google inderdaad Android en Chrome OS op de lange termijn wil samenvoegen, misschien is het dan tijd om de eerste stap te zetten en toch iets meer toe te staan binnen Chrome OS zodat ook wat geavanceerde applicaties hun intrede kunnen maken. Wat ons betreft hoeft Google hierbij niet de beveiligingslagen te verloochenen, als Google een remote desktopcliënt kan ontwikkelen en meeleveren met Chrome OS, dan moet er in onze optiek meer mogelijk zijn.

We snappen dat het hele idee achter Chrome OS is dat het een simpel en veilig besturingssysteem is. Wellicht kan Google alleen bepaalde partners applicaties laten toevoegen en niet de hele ontwikkelaarscommunity. Op die manier houdt het de veiligheid toch steviger in handen. In onze optiek zijn professionele applicaties noodzakelijk om een groter succes te behalen met Chrome OS. Applicaties zoals Photoshop en Premiere, maar ook tools voor ontwikkelaars kunnen het besturingssysteem een extra duw in de rug geven. Misschien is het op de lange termijn zelfs mogelijk om een streaming-gamingdienst toe te voegen.

In onze optiek zal Chrome OS op deze manier echt alleen geschikt blijven voor de huis-, tuin- en keukengebruiker en zal het nooit de stap kunnen maken waarbij er echt kwalitatieve apps verschijnen voor Chrome OS.