2min

Conclusie

De afgelopen week hebben we op de Techzine-redactie weer flink wat energie gestoken in Chrome OS, om te kijken hoe ver Google ermee is. We moeten concluderen dat het bedrijf grote stappen voorwaarts heeft gemaakt en dat het nu veel meer een besturingssysteem genoemd kan worden, in vergelijking met twee jaar geleden.

Ook de applicaties zijn een stuk beter geworden en de Google Drive-integratie zorgt voor een nog soepelere manier van werken. Wel is de gebruikersgroep waarvoor Chrome OS geschikt is in onze optiek nog wat beperkt. Alleen gebruikers die een systeem zoeken om wat mee te surfen op internet, e-mails te sturen, browsergames te spelen, tekst te verwerken of een simpele spreadsheet of presentatie te maken is Chrome OS geschikt.

Gebruikers die meer willen, bijvoorbeeld foto’s of video’s bewerken, webontwikkeling of IT-professional applicaties gebruiken, zal niet uit de voeten kunnen met een systeem met Chrome OS. Chrome OS is dus echt een systeem wat geschikt is voor een bepaalde groep gebruikers. Vooral mensen met weinig computerkennis en -eisen, die alleen wat basisfunctionaliteiten zoeken, is Chrome OS geschikt.

In onze optiek zou Google er goed aan doen om te investeren in wat meer goede applicaties of bepaalde bedrijven te certificeren om wel uitgebreide offline-applicaties te bouwen voor Chrome OS. Het systeem zou bijvoorbeeld veel aantrekkelijker worden als Photoshop zijn intrede zou doen en dat is maar één van de vele voorbeelden.

Of Chrome OS geschikter wordt voor andere groepen gebruikers is nog even afwachten. In mei vindt er weer een grote ontwikkelaarsconferentie van Google plaats en zal de zoekgigant mogelijk nieuwe aankondigingen doen. De komst van de Chromebook Pixel, een high-end Chrome OS systeem, lijkt wel te duiden op een grotere toekomst voor Chrome OS.

De eindconclusie luidt dan ook dat als jij een basisgebruiker bent die voldoende heeft aan de functionaliteiten die Chrome OS op dit moment biedt, dan is het een prima en veilig besturingssysteem. Chrome OS is wat ons betreft zelfs een bronzen Award waard. Ben je echter een IT-professional of een actieve foto- of videobewerker, dan val jij op dit moment niet in de doelgroep van Chrome OS en moet je toch gewoon kijken naar een Windows- of Mac OS X-systeem.
7.8
  • Veilig;
  • Simpel;
  • Makkelijk in gebruik;
  • Goedkoop;
  • Internet in meeste gevallen vereist;
  • Afhankelijk van Google diensten;
  • Applicaties zijn beperkt;
  • Printen;
  • Niet zo uitgebreid als Windows of Mac OS X;