3min

Tags in dit artikel

, , ,

Camera

Samsung voorziet de Galaxy S III Mini met een 5 megapixel camera die niet bijzonder is, maar onder de juiste omstandigheden prima foto’s maakt. Een hoge resolutie is trouwens geen garantie voor kwaliteitsfoto’s. Met de focus op megapixels worden abstractere zaken als de lens, sensor en stabilisator vaak over het hoofd gezien.

De camerasoftware is standaard Android-koek. Rechtsboven zie je de wissel tussen foto en video, met de foto-knop eronder. Aan de linkerzijde instelbare snelkoppelingen naar instellingen, flits, wissel tussen voor- en achtercamera, foto-opties en filters. De laatst genomen foto is rechtsonder als thumbnail te bewonderen en functioneert als link naar de galerij. Alle functies zijn snel en overzichtelijk te vinden, mede dankzij de herkenbare software.


Instelbaar is onder ander een timer, de resolutie, witbalans, focus en GPS-tag. Ook scenemodus (binnen, buiten, zon, etc.) en fotostand (panorama, meerdere opnames, smile shot) zijn aan te passen. Al met al niet meer dan de standaard.

Foto’s


De camera fotografeert standaard met de maximum resolutie van 2560×1920 pixels en maakt redelijke foto’s die voor de minder veeleisende gebruiker volstaan. De megapixelsnobs onder ons zullen verder moeten zoeken.

Voor snapshots hoef je deze camera niet te gebruiken, door de trage reactietijd. Na het commando om een foto te nemen, gaat de hardware een seconde of twee scherpstellen, voor de foto vastgelegd wordt.

Binnen, met goede belichting

Binnen, donker en met flits

Houd je de camera stil, zorg je voor goede focus en is de belichting goed, dan maakt de camera best aardige foto’s. Ook de flitser helpt met voldoende afstand redelijke kiekjes te vangen. Op het smartphonescherm zien de foto’s er indrukwekkend uit, maar zodra je de foto’s met je PC opent valt dat toch tegen. De kleuren komen zonder flits wat flets uit de verf en het gebrek aan megapixels levert een lichtelijk onscherp beeld op.

Buiten, van dichtbij

Buiten, op korte afstand


Buiten presteert de camera prima, zowel dichtbij als veraf. Er is voldoende detail aanwezig en het gebrek aan zon geeft een correcte weerspiegeling van het contrast.

Buiten, op lange afstand

Zelfde standpunt, volledig ingezoomd

Digitaal zoomen is nooit echt een succes en de Mini is geen uitzondering. De zoom reikt niet ver en het beeld doet al het detail verdwijnen. Stalken vanuit de bosjes zal met deze zoom de moeite niet lonen.


Video’s


Terwijl ik mijn best deed niet te bibberen, had een Full HD camera misschien de sneeuwvlokjes kunnen vastleggen, die op de dag van opname voorzichtig naar beneden dwarrelden. Een krachtige stabilisator zou de kou ook onzichtbaar kunnen maken, maar qua functionaliteit is de hardware een eenvoudige standaard.

De camera op zich doet het beter, die het beeld dankzij een redelijke framerate vrij soepel opneemt. Ook de beeldkwaliteit is voor een 720p-video niet slecht.