4min

Uiterlijk

BlackBerry kiest met het nieuwe besturingssysteem en de nieuwe smartphones voor twee series. Een serie zoals de meeste smartphones, met een voorkant die vrijwel volledig bestaat uit een touchscreen en zonder fysieke knoppen. De andere serie komt overeen met het oude vertrouwde imago van BlackBerry, de smartphones met een fysiek qwerty-toetsenbord. Voor beide series is BlackBerry 10 geoptimaliseerd.

BlackBerry 10 is zoals in de inleiding al vermeld een compleet nieuw besturingssysteem in vergelijking tot eerdere versies op de BlackBerry-smartphones. Het gevolg is dan ook dat alles opnieuw is ontworpen en er opnieuw is nagedacht over de functionaliteit. Het heeft in onze optiek dus weinig nut om BlackBerry 10 te vergelijken met eerdere versies, daarnaast kunnen de oude BlackBerry-smartphones ook niet worden geüpgraded naar BlackBerry 10, alleen de PlayBook-tablets zullen BlackBerry 10 krijgen.

We zullen BlackBerry 10 dan ook meer vergelijken met de concurrentie, Android en iOS, aangezien de keuze van de klant uiteindelijk daarop is gebaseerd moet worden, niet op voorgaande BlackBerry-versies.

Wat als eerste opvalt bij BlackBerry 10 is dat het bedrijf het eigen product weliswaar heeft doorgetrokken, maar ook goed heeft gekeken naar de concurrentie. Zo bestaat BlackBerry World nog steeds als applicatiewinkel, maar zijn de apps een stuk beter geworden, deze hebben in veel gevallen iets weg van hun Android-tegenhangers. Dat komt echter ook omdat BlackBerry sessies heeft gehouden om ontwikkelaars te helpen met het porten van hun apps naar BlackBerry 10. Veel van die apps zijn uiteindelijk geport vanaf Android, volgens BlackBerry op het moment van schrijven ongeveer 20 procent van het totale aanbod.



Als je de BlackBerry-smartphone uit standby, haalt krijg je een lockscreen te zien waarvan meteen een hele hoop waardevolle informatie af te lezen is. Zo kan je bijvoorbeeld bovenaan het scherm zien hoe vol je accu nog is, of de smartphone is verbonden met een netwerk en de datum en tijd wordt weergegeven. Aan de linkerzijde van het scherm zijn enkele icoontjes zichtbaar die laten zien hoeveel gemiste omroepen of berichten je hebt, dit kunnen ongelezen sms- of WhatsApp-berichten zijn, maar ook ongelezen e-mails of LinkedIn-, Twitter- of Facebook-berichten. Deze icoontjes komen vooral voort uit de Blackberry Hub, waarover later meer.

Om het scherm te ongrendelen dien je van beneden naar boven te swipen, ook kan je de camera opstarten via een icoontje dat rechtsonder wordt weergegeven, dit doe je door deze ingedrukt te houden.



Als je het scherm hebt ontgrendeld, kan je aan de slag met de smartphone. In tegenstelling tot Android en Windows Phone beschikt het BlackBerry-besturingssysteem niet over widgets of tegels die meteen het weer of andere informatie laten zien, het hoofdscherm is dus meer gelijkwaardig aan de iPhone. Je krijgt bovendien net als bij iOS meteen een lijst met icoontjes van applicaties die je direct kan opstarten. Je kan van links naar rechts vegen, waarbij je meer dashboards krijgt met icoontjes van applicaties. Als je op het eerste dashboard echter naar rechts veegt, wordt de Blackberry Hub geopend. Hub is een applicatie waarin alle berichten worden verzameld, iets waar ik op de volgende pagina verder op in ga.

Als je een dashboard voor je hebt, staan er onderin altijd de volgende drie knoppen; bellen, zoeken en camera. De bel-applicatie spreekt eigenlijk voor zich, we hebben hier ook niets aan toe te voegen. De camera-applicatie bespreken we apart, verderop in deze review. Dan blijft de zoekfunctie over, als je hier een zoekterm invoert wordt er automatisch gezocht op apps in BlackBerry World, maar ook in contacten, e-mails, kalender en Facebook-berichten. De zoekfunctie van BlackBerry is daarmee een zeer uitgebreide, in elk geval beter dan die van Android en op sommige punten ook beter dan die van iOS.



Het openen van een applicatie is uiteraard eenvoudig, dit doe je door simpelweg het icoontje aan te klikken. Het afsluiten is een ander verhaal, aangezien de BlackBerry-smartphones niet allemaal beschikken over fysieke knoppen, doe je dit middels het naar boven slepen van de applicatie. De applicatie wordt dan in een soort standby-modus geplaatst, maar draait op de achtergrond nog wel door.



Als er openstaande applicaties zijn die nog doordraaien op de achtergrond, dan wordt er een extra dashboard toegevoegd op de eerste positie. Hier zijn alle openstaande applicaties te zien, die nog op de achtergrond actief zijn. Niet middels icoontjes, maar middels screenshots die zijn verkleind naar iets minder dan een kwart van het scherm, in totaal worden maximaal vier actieve applicaties weergegeven op een dashboard. Indien er meer actieve applicaties zijn op de achtergrond, kan je naar boven vegen om die in te zien. Om een applicatie die op de achtergrond doordraait af sluiten, kan onder de screenshots en naast de naam van de applicatie op een kruisje worden gedrukt.



Bij het ontwerp van het dashboard hebben we op de Techzine-redactie gemengde gevoelens. We vinden het wel overzichtelijk ontworpen en kunnen applicaties beter vinden dan op sommige Android-toestellen, waarschijnlijk omdat de app-icoontjes net iets verder uit elkaar zijn gepositioneerd en de achtergrond achter het icoontje zwart is gemaakt, met een lichte transparantie. Dan komt er echter ook nog persoonlijke smaak om de hoek kijken en daar valt niet over te twisten, maar op de Techzine redactie is men het erover eens dat het niet bijzonder mooi is. Heel lelijk gaan we het echter ook zeker niet noemen. Wat ons betreft is het dashboard functioneel dus goed, maar qua uiterlijk kan BlackBerry wellicht nog wat verbeteren.