4min

Gebruikservaring

De BlackBerry Z10 maakt gebruik van het eigen BlackBerry 10. Deze versie van het besturingssysteem is gelijktijdig met de Z10 gelanceerd. Het is een grote verbetering ten opzichte van oudere BlackBerry OS-versies. Het is veel meer bij de tijd en lijkt in veel gevallen meer op andere populaire mobiele besturingssystemen zoals Android en iOS. Toch zal het voor iedereen die overstapt op deze BlackBerry Z10 even wennen zijn aan het besturingssysteem.

Het is echter niet zo dat je niet aan dit besturingssysteem kan wennen en dat de logica ver te zoeken is. Alles zit op de plek waar je het verwacht en over veel functies is zeker goed nagedacht. Er zijn zelf zaken die BlackBerry duidelijk beter voor elkaar heeft dat concurrerende systemen. Voor een goed en volledig beeld van BlackBerry 10 verwijs ik graag door naar Techzine’s review van BlackBerry 10.

Heel diep gaan we in deze review dus niet in op BlackBerry 10, er zijn echter bepaalde punten die we wel behandelen op deze pagina. Een van die zaken is de schermbeveiliging van de BlackBerry, deze ziet er gewoon heel goed uit. Als je met je vinger omhoog beweegt wordt het scherm langzaam transparant. Vervolgens krijg je direct de lijst met apps te zien die je kan opstarten. BlackBerry beschikt overigens niet over widgets, zoals Android.


Bellen


Bijna vergeten dat een telefoon hier origineel voor bedoeld is, maar je kan ook bellen met de BlackBerry 10. Wij hebben het toestel getest met een simkaart van Vodafone en het bereik van Vodafone is op de redactie van Techzine in principe uitstekend. Ook bij de BlackBerry Z10 waren er geen problemen met de netwerkontvangst. De kwaliteit van een mobiel gesprek hebben we uiteraard ook getest en ook hier hebben we geen klachten over. De twee microfoons zorgen ervoor dat de stem zuiver wordt overgebracht, omdat de tweede microfoon dient om omgevingsgeluid uit het gesprek te filteren.


Geluid


De BlackBerry Z10 beschikt over een speaker, maar uiteraard ook over een headset. We hebben dan ook verschillende muziekstijlen afgespeeld op het toestel, om de kwaliteit te testen. De speaker bevindt zich onderin het toestel, waar bij veel toestellen normaliter de micro USB-poort is gehuisvest. De kwaliteit van de speaker is eigenlijk best wel goed, beter dan we hadden verwacht. Het volume van de speaker kan echt heel hard, eigenlijk net iets te hard, waardoor het ten koste gaat van de kwaliteit. Waarschijnlijk zorgt deze opmerkelijk locatie er wel voor dat BlackBerry iets voor elkaar heeft gekregen wat weinig smartphone-fabrikanten tot op heden is gelukt, namelijk redelijke basstonen uit een smartphone toveren. De lage tonen zijn bij de BlackBerry Z10 verassend goed, in tegenstelling tot de concurrentie. Nu moet je niet denken dat de BlackBerry Z10 een pocket bass-speaker is, maar voor een smartphone komen de lage tonen goed uit de verf.

Over de headset die BlackBerry meelevert kunnen we weinig goeds vertellen, behalve dat het geluid goed is. Het gaat echter om normale oordopjes, dus geen in-ears, met een zeer oncomfortabele pasvorm. Het formaat is niet aan te passen en hiermee slaat BlackBerry echt de plank mis. Zo’n leuke speaker in de smartphone en dan bij de headset het meest simpele model meeleveren, jammer en bovendien niet wat je verwacht bij een dure smartphone.

Scherm


De specificaties van het scherm hebben we al eerder behandeld, maar uiteindelijk moet een scherm ook goed bruikbaar zijn, de gebruikservaring moet immers ook goed zijn. Bij de BlackBerry Z10 zit dit wel snor. Het scherm reageert zeer snel op je handelingen en de overige hardware zorgt ervoor dat alle apps razendsnel op je scherm worden getoond. Ook de kleuren van het scherm zijn vrij goed. Wel hebben we het idee dat BlackBerry standaard de helderheid net iets te laag heeft ingesteld en alle kleuren net wat te donker zijn. De kwaliteit van het scherm is echter dik in orde en ook de krasbeveiliging, waarvan we het type niet konden achterhalen, lijkt van hoge kwaliteit.


Accu


Normaliter starten we hierna met de eerste benchmarks en testen we een volgeladen accu totdat deze leeg is. Helaas is het aantal benchmarks dat beschikbaar is voor BlackBerry 10 nog zeer beperkt. Hierdoor kunnen we de accuduur niet met een benchmark onderbouwen. We kunnen alleen zeggen wat onze ervaring is gedurende de afgelopen weken. Het probleem met smartphones is dat ze normaliter maar één dag tot anderhalve dag meegaan. Dat zal bij deze BlackBerry Z10 niet anders zijn. Er zitten soms ook smartphones tussen die je na een halve dag al aan de lader dient te leggen, daar zijn wij bij deze BlackBerry Z10 niet bang voor. Zeker niet na de software updates die we de afgelopen weken hebben ontvangen en geïnstalleerd. We hebben zelf ondervonden dat BlackBerry de accuduur verder heeft weten op te schroeven met deze updates. We hopen in de toekomst nog wel een batterij-benchmark te kunnen toevoegen aan deze pagina.