5min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring

Algemeen


Zoals je bij een hedendaagse Windows-laptop kunt verwachten is Windows 8 voorgeïnstalleerd op de VAIO T13. Bij Techzine zijn we van mening dat dit een prima besturingssysteem is, maar dat je wel bereid moet zijn om even tijd te steken in een gewenningsproces. Of het beter is dan Windows 7 is een kwestie van smaak, als je al andere producten met de Modern UI gewend bent (Windows Phone, Xbox 360) dan zal je waarschijnlijk vanzelf gaan genieten van de eenheid tussen de eigen producten die Microsoft met succes probeert te creëren. Wil je meer weten over Windows 8? Lees dan onze recensie over het besturingssysteem van Microsoft.

Windows 8 draait prima op de VAIO T13, het is overigens ook geen zwaar OS. De combinatie met een touchscreen is perfect, aangezien Windows 8 mede is ontworpen voor gebruik met touchscreens.

Tijdens het gebruik van de VAIO T13 valt wel een ding erg op en dat is dat de koeling van de laptop niet bepaald stil is. De ventilator slaat met grote regelmaat aan op een geluidsniveau dat ik persoonlijk als storend ervaar. Dat terwijl er eigenlijk niks spannends gebeurt waardoor de laptop intern flink zou kunnen opwarmen. Hierover meer bij de tests verderop.


Toetsenbord


Om de kwaliteit van het toetsenbord te checken, schrijf ik altijd een groot deel van de recensie over het product op het product zelf. Dat ging me bij de VAIO T13 prima af. De ramplank typt prima weg, maar toch zijn er een aantal kleine minpunten.

Zo vind ik het persoonlijk storend als de dubbelfuncties op de Functie-toetsen (F1 t/m F12) groter zijn afgebeeld, maar niet de prioriteit hebben. Dat is een detail, maar het is wel storend als je anders verwacht. Natuurlijk is dit een kwestie van wennen.

Verder mist het toetsenbord van de VAIO T13 verlichting, wat vandaag de dag toch eigenlijk in vrijwel alle laptops te vinden is, dus zou je het een standaard kunnen noemen. Sony doet daar in dit geval dus niet aan mee.


Touchpad


Bij het gebruik van het touchpad valt gelijk één ding heel erg op wanneer je gaat scrollen. Sony heeft er voor gekozen om de richting van het scrollen om te draaien ten opzichte van wat Windows-gebruikers gewend zijn. De omgedraaide scrolrichting is niet helemaal onbekend, zo heeft Apple deze instelling in Mac OS X 10.7 Mountain Lion ook in gebruik genomen.

Het is even wennen, maar uiteindelijk is dit hetzelfde als wanneer je een touchscreen gebruikt en uiteindelijk vind ik het logischer. Mocht je er toch niet aan kunnen of willen wennen dan kan je terecht in de instellingen van het touchpad. Daar kan je de scrolrichting weer terugdraaien naar wat gebruikelijk is voor Windows-systemen. Het touchpad heeft ondersteuning voor invoer met maximaal drie vingers, maar standaard zijn alleen commando’s met maximaal twee vingers geactiveerd.

Het touchpad is breed, maar toch niet heel groot voor hedendaagse standaarden. Wel werkt het onderdeel prima naar behoren, ook de multitouchcommando’s zijn geen probleem.


Beeldscherm


Het scherm van de Sony VAIO T13 is eigenlijk zowel goed als minder goed. De kwaliteit van het touchscreen is bijvoorbeeld dik in orde, zo worden er tien gelijktijdige invoeren vastgelegd waardoor multitouch-games met twee mensen makkelijk tot de mogelijkheden behoren. De horizontale kijkhoek van het scherm is redelijk, de verticale wat minder maar zonder meer acceptabel. De kleuren blijven lange tijd zoals ze moeten zijn.

Dan nu het mindere gedeelte van het scherm. Het scherm kan niet al te helder worden gezet en spiegelt vrij goed waardoor het met tegenlicht moeilijk af te lezen is. Maar erger vind ik de resolutie: 1.366 bij 768 pixels is gewoon weinig in deze tijd. Er zijn smartphones die daar gewoon dik overheen knallen met een Full HD-resolutie, zoals Sony’s eigen Xperia Z (review). Een kleine vergelijking tussen de resoluties van die twee toestellen is wel op zijn plaats: de VAIO T13 heeft een pixel per inch-ratio van 118, de Xperia Z heeft daarentegen 441 pixels per inch, bijna het viervoudige. Ik verwacht niet van laptopfabrikanten dat ze met schermen met zo’n pixel per inch verhouding aan komen zetten, dan zou een Ultra HD-scherm immers nog niet toereikend zijn, maar we mogen vandaag de dag toch wel iets meer verwachten dan een WXGA-resolutie als we bijna 1.000 euro neertellen voor een laptop. Als je bij dezelfde schermverhouding wilt blijven zou een resolutie van 1.600 bij 900 pixels voor de hand liggen.

Geluid


Als het geluid betreft laat Sony zich van zijn goede kant zien bij de VAIO T13, want dat is dik in orde. Bij het afspelen van muziek is het bijvoorbeeld vol en aardig helder en er is zelfs wat bass aanwezig wat je ook wel voelt als je je hand op de behuizing legt. Het geluid kan aardig hard en vervormt dan ook niet, wat zeker bij laptops niet altijd het geval is.

Accu


Sony belooft een accuduur van maximaal 9 uur met de VAIO T13. Het mag duidelijk zijn dat dat onder ideale omstandigheden gemeten is, dus schermverlichting zo laag mogelijk, WiFi uit, dat soort fratsen. Wij doen zoiets ook, maar dan minder ideale omstandigheden. De schermverlichting zetten we met behulp van een lichtmeter op dezelfde hoogte, screensavers en het dimmen van het scherm zijn uitgeschakeld, terwijl de WiFi-verbinding juist weer is ingeschakeld. Met behulp van Futuremark’s Powermark worden de vereiste prestaties ook gelijkgetrokken bij de test.

De VAIO T13 haalt dan een score van 184 minuten, ofwel een dikke drie uur. Dat is in vergelijking met de concurrentie niet goed voor een topplek, maar toch zeker niet slecht.