6min

Tags in dit artikel

, , ,

Software en gebruikservaring

De LG Optimus G heeft wat mij betreft een redelijk praktisch formaat, al zijn alle telefoons met een scherm boven de vier inch voor mij persoonlijk niet makkelijk te bedienen met één hand. Het scherm van de Optimus G meet 4,7 inch, wanneer ik de telefoon in één hand houd kom ik met mijn duim niet bepaald makkelijk bij de overstaande hoeken van het scherm. Mij maak je dus niet zo blij met grote smartphones, al helemaal niet als de bezel dan ook nog eens groot is, al valt dit bij de Optimus G gelukkig wel mee.

Android


De LG Optimus G wordt geleverd met Android 4.1 Jelly Bean, dat is één van de recente versies. Toch zie ik het niet direct als een pluspunt, de Google Nexus 4 draait immers op Android 4.2 Jelly Bean, op het moment van schrijven de nieuwste versie van Android. Fabrikanten schromen niet om de tijd te nemen om een eigen skin over Android te plempen in plaats van de meest recente versie direct uit te rollen. Persoonlijk zie ik daar meer nadelen dan voordelen aan zitten. Ik zou liever de nieuwe functies van Google hebben, in plaats van de kleine details die fabrikanten wijzigen.


Hoe dan ook, die keuze kan de consument niet zelf maken zonder terug te vallen op allerlei hacks en aanpassingen. We moeten het dus doen met Android 4.1 Jelly Bean en de Optimus UI van LG. Deze interface geeft de gebruiker zeven hoofdschermen, welke eventueel te verwijderen zijn. De interface oogt op zich wel mooier dan Google’s standaarduitvoering. Het ontgrendelscherm is bijvoorbeeld leuk om een tijdje mee te spelen, de essentie blijft hetzelfde: met je vinger een veegbeweging maken om het scherm te ontgrendelen. Onder je vinger ontstaat een soort bubbel waarin je de onderliggende interface alvast kan zien. Wat widgets betreft heeft LG niet veel bijzonders gedaan, de meeste widgets hebben wel een nieuw uiterlijk gekregen.


Het notificatiecentrum van Android biedt gebruikers van de Optimus G een groot aantal mogelijkheden om functies aan en uit te zetten of snel apps op te starten. Standaard zijn er maar liefst 14 knoppen voor het activeren van bijvoorbeeld NFC, een Eco-mode, Bluetooth, GPS, WiFi, Hotspot of Miracast. De laatstgenoemde is een tegenhanger van Apple’s AirPlay-standaard om video’s naar een scherm te versturen.

In het notificatiecentrum vind je verder een slider om de helderheid van het scherm aan te passen en ook zijn er een vijftal zogenaamd QSlide Apps. Dat zijn kleine applicaties die bovenop gewone Android-apps kunnen draaien, mocht je dat handig vinden.



Software


Een van de toevoegingen van LG is de functie QuickMemo. Daarmee kan je gauw een aantekening of tekst schrijven bovenop het huidige beeld van Android. Ben je klaar, dan kan je de tekst of illustratie opslaan in je Notebook of Galerij en eventueel nog delen met anderen. Een leuke toevoeging, maar je zal het hoogstwaarschijnlijk niet dagelijks gebruiken.

LG biedt bij de Optimus G een applicatie aan om back-ups van je toestel te maken. In deze back-up worden media als foto’s en video’s niet meegenomen, maar instellingen, toepassingen en contacten worden wel veiliggesteld. Je kan ook instellen dat de app automatisch back-ups verzorgt zodat je er zelf weinig omkijken naar hebt. Op die manier kan je nooit onverhoopt bijzonder veel kwijtraken.

Met LG SmartWorld biedt LG een eigen applicatiewinkel aan, maar persoonlijk vind ik dat verspilde moeite en zou ik te allen tijde gaan voor de Play Store van Google. Het aanbod is daar simpelweg het grootste en het meeste bij de tijd.

Bellen


Zoals je van een topmodel mag verwachten is de LG Optimus G voorzien van meerdere microfoons. Dat biedt als voordeel dat storend omgevingsgeluid tijdens gesprekken tot een minimum wordt beperkt. De telefoon vergelijkt de input van de twee microfoons namelijk met elkaar en verwijdert eventuele ruis zodat je ook in een lawaaierige omgeving verstaanbaar zal zijn.

De Optimus G weet de ontvangst van het GSM-netwerk goed vast te houden, ook in de gebieden waar de dekking slechter is. Smartphones blijven in essentie toch ook gewoon telefoons en dat wordt door sommige fabrikanten nog wel eens vergeten, maar de Optimus G is daar geen voorbeeld van. Bellen gaat prima met deze telefoon.


Geluid


De LG Optimus G wordt geleverd met een in-ear headset en dat is alvast een pluspunt vanwege de goede pasvorm ten opzichte van de goedkope earbud-headsets. In het geval van de headset van LG komt daar nog bij dat deze uitgevoerd is met een platte kabel die minder snel in de knoop raakt. Over het geproduceerde geluid hoeven we ook niet te klagen, in alle toonhoogten presteert de headset naar behoren. Je hoeft bij de Optimus G echt geen afzonderlijke headset aan te schaffen, deze scoort gewoon ruim voldoende.

Het geluid dat de speaker van de Optimus G in de loze ruimte voortbrengt is helaas een stuk minder indrukwekkend te noemen. Als je de telefoon plat op een vlakke ondergrond legt is het allemaal prima aan te horen, maar houd je te telefoon gewoon in de hand dan is het geluid echt zeer matig. Alle lage tonen vallen dan direct weg en wat overblijft is een vrij schel geluid waar je jezelf en je omgeving weinig plezier mee zal doen.


Scherm


In de Optimus G zit een scherm met een resolutie van 768 bij 1.280 pixels op een oppervlak van 4,7 inch. dat resulteert in 318 pixels per inch wat een goede score is. Er zijn smartphones met een nog veel hogere pixeldichtheid, maar het verschil tussen 300 en 400 pixels per inch zal je waarschijnlijk nauwelijks waarnemen als je het kan vergelijken, laat staan dat je je zal ergeren aan de dichtheid van het scherm van de Optimus G.

De kleuren spatten van het scherm af als je het recht van voren bekijkt en dat geldt ook voor wanneer je het scherm vanuit minder optimale kijkhoeken aanschouwt. De kijkhoek is dan ook gewoon prima in orde. Doordat het scherm vrij veel spiegelt is het helaas wel lastig om het goed af te lezen bij veel tegenlicht. Van vingerafdrukken heeft de Optimus G overigens weinig last, wat dan weer een pluspunt is ten opzichte van concurrerende smartphones.

Accu


De Optimus G heeft een 2.100 mAh-accu onder de gelederen en die accu zingt een dag normaal gebruik met gemak uit. In onze accutest komt de telefoon er toch niet heel goed uit en dat komt doordat de overige hardware onder volle belasting niet zuinig te noemen is. Toch is het niet zo slecht gesteld met de accu als dat deze test doet vermoeden. Dit is meer een afspiegeling van hoe de zaken er voorstaan onder volle belasting.