5min

Tags in dit artikel

, , , ,

Functies en mogelijkheden

Facebook Home onderscheidt zich van andere applicaties omdat het de interface van je smartphone verandert. Je vrienden komen centraal te staan in een serie aanpassingen die volledig draaien om het sociale netwerk Facebook. Belangrijkste onderdelen zijn de Cover Feed en Facebook Chat.

Cover Feed


Na het installeren van Facebook Home verdwijnt je vertrouwde startscherm en alle snelkoppelingen naar applicaties. In plaats daarvoor komt een zichzelf verversende stroom aan statusupdates van je vrienden, die met woord en beeld de hele achtergrond van het scherm vullen.

Hyperlinks in statusupdates zijn direct vanuit het startscherm te volgen en langere teksten bij foto’s openbaren zich door middel van een aanraking. Liken en reageren kan ook vanuit het startscherm. Updates met enkel tekst krijgen de profielomslag van de persoon die het plaatje plaatst als achtergrond.


Meldingen van mails en andere notificaties verschijnen op het scherm. Je kunt ze aanklikken om te volgen, naar rechts vegen om ze te markeren als gelezen en naar onderen vegen om de melding later terug te laten komen.

Afbeeldingen op de achtergrond zijn altijd ingezoomd. Een vinger laten rusten op een interessante statusupdate of foto zoomt de afbeelding uit, voor een complete kijk.

Het is even wennen, maar het werkt. De eenvoud straalt er vanaf en het doet gewoon wat het belooft: je Facebook-vrienden centraal stellen. Het bekijken van statusupdates wordt een reflex onder je duim, in wat volgens mij een serieus vernieuwende kijk is op het statische startscherm van Android.

Pas wel op dat je niet willekeurig alles leuk gaat vinden. Na een tijdje spelen met het nieuwe ’thuis’ bleek dat ik onbedoeld veel meer leuk vond dan de bedoeling was. Niet per se een probleem, maar betrap jezelf niet op het leuk vinden van die overlijdensupdate of alle stiekem gelezen posts van je ex.

Een gemiste kans voor de Cover Feed is de beperking tot het verticale scherm, dus de optie om het scherm te kantelen mist. Een extreem visueel georiënteerde skin als Home heeft veel te winnen bij de mogelijkheid om het scherm in de breedte te draaien. Des te meer omdat veel foto’s in de breedte worden genomen en dus horizontaal mooier uit de verf komen. Breedbeeld is geen optie met Home, wat me een beetje tegenvalt van de visuele skin.


Chat Heads


Chat is de tweede hoofdfunctie van Facebook Home. De verplichte update voorafgaand aan de installatie van de skin zet de chatfunctie van Facebook (uiteraard) op de eerste plaats.

Nieuw hier is de Chat Heads-functie, een slim concept dat gesprekken met vrienden in de vorm van een cirkelvormige uitgesneden profielfoto op het hoofdscherm plaatst. Hierdoor hoef je niet telkens WhatsApp of een andere chat-app te openen, maar kun je vrolijk en tijdbesparend praten vanuit je startscherm.

Belangrijker is de multitask-mogelijkheden die Home hiermee op tafel legt. Chat Heads overlapt alle applicaties die je gebruikt, zodat je tegelijkertijd kunt gamen en chatten, of bijvoorbeeld je agenda bijwerken, zonder die irritante continue switch tussen applicaties.

Je kunt maximaal vier pratende hoofden tegelijkertijd actief houden en de icoontjes verslepen en wegslingeren over je hoofdscherm. Het meest recente gesprek staat bovenaan en overlapt de andere hoofden. De functie werkt prima, hoewel er altijd wat vertraging tussen zender en ontvanger blijft.

Er zitten schijnbaar wel nog wat bugs in de software. Ik heb er zelf geen last van gehad, maar schijnbaar willen de hoofden wel eens ongewenst verdwijnen door geheugentekort of het openen van de messenger-applicatie. Door de Messenger app te openen en een gesprek lang te selecteren kun je kiezen om het gesprek als Chat Head op je startscherm te openen.

Integratie met SMS is ook nieuw, maar minder vloeiend uitgevoerd. SMS-berichten worden apart weergegeven in plaats van te overlappen met de chatgesprekken. Wat dat betreft zou een complete integratie met Chat Heads sowieso ideaal zijn, zodat ook WhatsApp- en Google Chat-berichten netjes op je startscherm verschijnen.

Chat Heads is een geweldig concept dat chatten op je smartphone een stuk aangenamer maakt. De diepe integratie geeft het mogelijkheden die ander applicaties niet kunnen bieden. De volgende stap is verder kijken dan alleen Facebook Messenger en de samenwerking aangaan met concurrerende chat-applicaties in de vorm van een API.


Menu en Interface


Het menu begint bij jezelf. Tenminste, bij je profielfoto in een klein cirkeltje. Raak je hoofd aan, dan verschijnen drie keuzes op het scherm, namelijk de chatfunctie Messenger, het menu met applicaties en een snelkoppeling naar de laatst gebruikte app.

Vanuit het applicatiemenu kun je snel statusupdates posten, compleet met foto’s en check-in op een locatie. Een statusupdate invoeren brengt je naar de vertrouwde Facebook-app.

Het notificatiemenu van Android is nog steeds present en laat zich zien door even boven over de rand van het scherm naar beneden te vegen. Nog een keertje vegen opent het notificatie menu zoals je het al kent. Als je de balk definitief terug wilt, kun je dat overigens wel aangeven in de instellingen.

Het ontgrendelscherm is standaard uitgeschakeld, maar is terug in te stellen in de oude Android-skin. Facebook Home heeft jammer genoeg geen eigen ontgrendelscherm.

Een drietal vierkantjes centraal onderin het scherm geven ruim baan voor een instellingen-menu. Vanuit daar kun je uitloggen, hulp vragen, bugs rapporteren en de instellingen van Home wijzigen.

De meest prominente instellingen zijn het uitzetten van Facebook Home en het opnieuw activeren van het ontgrendelscherm, dat dus standaard wordt uitgeschakeld. In het instellingenmenu kun je nog een laag dieper gaan, door nog een keer de menuknop te selecteren en voor de instellingen te kiezen.


Voor een interface is niks belangrijker dan een begrijpelijke, intuïtieve bediening. Hier is Home gewoon in geslaagd, door de skin eenvoudig en overzichtelijk te houden. Je ontdekt spelenderwijs alle functies en verdwaalt eigenlijk nooit in kluwen van menu’s. Facebook Home doet wat het belooft en doet het goed, meer mogen we eigenlijk niet verwachten.