3min

Accessoires, ontwerp en uiterlijk

Accessoires


Nokia levert de Lumia 520 dus met een gratis extra cover, maar daar blijft het gelukkig niet bij. In de verpakking van de smartphone vind je naast de telefoon zelf twee handleidingen, één in het Frans, één in het Nederlands. Verder is er een simpele earbud-headset zonder afstandsbediening met één knop, een netstroomadapter met niet-afneembare kabel met micro USB-aansluiting en een losse micro USB-kabel met een minieme lengte van zo’n 25 centimeter.

De keuze voor een stroomadapter met een vaste kabel vind ik persoonlijk onlogisch en het komt de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede. Ik vraag me bovendien ook af of dat nou goedkoper is geweest en dat Nokia er daarom voor gekozen heeft.



Ontwerp


De Nokia Lumia 520 wordt opnieuw uitgevoerd in opvallende kleuren, zoals we tegenwoordig gewend zijn van het Finse merk. Afgezien daarvan heeft de Lumia 520 toch wel een afwijkend uiterlijk als we kijken naar de overige toestellen uit Nokia’s huidige assortiment.

Veel van de Nokia Lumia’s hebben namelijk waar het ook maar kan afgeronde hoeken en dat is bij de Lumia 520 slechts deels het geval. De randen aan de achterkant zijn voorzien van een flinke afronding, maar de hoeken aan de voorkant zijn vrij scherp. Nokia heeft HTC flink afgekat na de introductie van de Windows Phone 8S en 8X, maar ik vind het ontwerp van de Lumia 520 toch wel iets weg hebben van die smartphones.

Uiterlijk


Nokia’s Lumia 520 is aan de voorkant voorzien van een scherm van vier inch, dat is even groot als bij de concurrentie. Boven het scherm zit een kleine speaker voor telefoongesprekken, er zit geen camera aan de voorkant verwerkt. Dat is een van de punten waarop Nokia dus heeft bezuinigd, van de concurrentie heeft alleen de Huawei Ascend W1 de beschikking over een camera aan de voorkant. Onder het scherm zitten de gebruikelijke aanraakgevoelige knoppen om het Windows Phone-besturingssysteem mee aan te sturen.

Centraal op de achterkant zit de camera van de Lumia 520. Deze camera is niet voorzien van een flitser, dat is dus eveneens een onderdeel wat Nokia heeft wegbezuinigd en het is bovendien iets wat de telefoons van Huawei en HTC wel hebben. Rechts onderaan de behuizing zit een kleine speaker, bijvoorbeeld voor de uitvoer van muziek.



De linkerzijkant is gevrijwaard van knoppen, aan de rechterzijde is dat wel anders. Daar vind je een dubbele volumeknop, een aan/uitknop en een sluiterknop voor de camera, deze laatstgenoemde kan ook half ingedrukt worden om scherp te stellen alvorens een foto wordt genomen.

Aan de bovenkant vinden we een jack-plug aansluiting voor de meegeleverde headset of een alternatief. De onderkant herbergt een micro USB-aansluiting, wat ons betreft precies op de juiste plaats en Nokia is daarin ook gewoon consequent, wat prettig is voor fabrikanten van accessoires.



Aangezien de achterkant van de Lumia 520 vervangen kan worden, kan deze ook verwijderd worden. Dan kom je bij de ingewanden van de smartphone terecht. Je kan onder de motorkap terecht voor het vervangen van de micro-simkaart, micro SD-kaart en accu.