2min

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


Vooral bij goedkopere toestellen is het altijd de vraag hoe goed ze in elkaar zitten en dus ook hoe stevig ze zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor de Lumia 520. Om gelijk met de deur in huis te vallen: de bouwkwaliteit valt mij niet tegen. De telefoon voelt stevig aan en wanneer je veel druk zet op de uiteinden en het midden van het toestel gaat het scherm niet flikken, ook buigt de telefoon niet opvallend ver door.

Als je veel druk zet op het scherm zelf zal het wel wat gaan vlekken, maar ook in dit geval is het onder geen beding zorgwekkend te noemen. Nokia heeft niet gekozen voor Gorilla Glass en specificeert niet waarvan dan wel gebruik gemaakt wordt, maar de kwaliteit valt niet tegen. Wel is het de vraag hoe goed de beschermlaag bestand is tegen krassen.

De afwerking van het toestel is ondanks de mogelijkheid om de behuizing te verwijderen niet slecht. De knoppen aan de rechterzijkant zitten in de cover zelf verwerkt en dan zou je verwachten dat deze vrij losjes aanvoelen, maar daar is geen sprake van. Bovendien zijn alle randjes en poorten goed afgewerkt.


Hardware


Nokia voorziet de Lumia 520 van een Qualcomm MSM8227-chipset, wat neerkomt op de aanwezigheid van twee ARM Cortex A5-processors die draaien op 1 GHz en een Adreno 305 als grafische krachtbron. Dat is ongeveer vergelijkbaar met de Nokia Lumia 620, de Huawei Ascend W1 heeft een snellere processor aan boord. De chipset wordt bijgestaan door 512MB werkgeheugen.

Wat betreft opslagruimte voorziet Nokia in 8GB aan capaciteit, dit is met maximaal 64GB uit te breiden door middel van een micro SD-kaartje. Die mogelijkheid bieden de telefoons van Huawei en HTC ook, maar dan wel tot 32GB.

Het scherm heeft een afmeting van 4 inch en telt 480 bij 800 pixels. Dat resulteert in een pixeldichtheid van 233 pixels per inch, identiek aan de concurrentie. Nokia koos net als Huawei voor een IPS LCD-paneel. HTC hield het op een S-LCD-paneel in de Windows Phone 8S.

Wat betreft connectiviteit is voorzien in een micro USB-poort, Bluetooth 3.0 en dual-band WiFi 802.11 a/b/g/n. Geen NFC en 4G, maar dat laatste hoeft geen verrassing te zijn in deze prijsklasse. Dat zal nog wel een tijdje duren.

De voorkant van de Lumia 520 is niet voorzien van een camera. Videogesprekken kan je met deze telefoon dus wel vergeten. De achterkant is voorzien van een 5 megapixel camera, maar geen LED-flits. Waar Nokia het dus vaak op de camera gooit met diens smartphones, is dat in het geval van de Lumia 520 waarschijnlijk niet het speerpunt.

De accu heeft een capaciteit van 1.430 mAh, aanzienlijk minder dan de 1.950 en 1.700 mAh van de Huawei Ascend W1 en HTC Windows Phone 8S. Of het zich ook duidelijk vertaalt in een minder lange accuduur, lees je op de zesde pagina (Software en gebruikservaring) van dit artikel.