3min

Tags in dit artikel

, , ,

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


De Sony Xperia Tablet Z is erg dun en als er één onderdeel is waar we dan kritisch zouden moeten zijn, dan is het wel de bouwkwaliteit. Want stel je voor dat de tablet bij het minste of geringste zou buigen of zelfs breken, dan ben je mooi klaar met je kersverse uitgave van 500 euro.

Maar gelukkig, er is goed nieuws. De Xperia Tablet Z is stevig genoeg. Er zit wel wat flexibiliteit in de tablet, maar zorgelijk is het niet. Je vouwt de tablet niet zomaar dubbel en ook breken is er niet zomaar bij. Wat eveneens indrukwekkend is, is dat het beeldpaneel goed beschermd is. Het beschermende paneel buigt wel wat, maar raakt de display niet en dus ontstaan er ook geen vlekken. Petje af voor Sony.

De Xperia Tablet Z is voorzien van een aantal knoppen en deze zitten helaas niet bijzonder goed in de behuizing gefixeerd. Als je je vinger erop legt zal je voelen dat er wel wat beweging in zit. Het is tegen het randje van storend.

Ik ben ook geen fan van de klepjes in de behuizing, maar dit is natuurlijk wel nodig om de waterdichtheid te realiseren. Wat niet nodig was geweest is dat het klepje voor de micro USB-poort zo onhandig is, dat deze simpelweg een obstructie vormt voor de USB-kabel. Met wat gefrunnik krijg je de kabel er wel in, maar handig is anders. In plaats van dat je de klepjes 180 graden moet draaien, had ik het prettiger gevonden als deze zouden kantelen. Ook een langere verzekering had kunnen helpen om de kabels niet in de weg te zitten.


Hardware


De Xperia Tablet Z is voorzien van een Qualcomm Snapdragon APQ8064-chipset, deze valt onder de Snapdragon S4-lijn en wordt ook gebruikt in de LG Optimus G (review) en de Sony Xperia Z (review). Het is geen state-of-the-art meer. De chipset bestaat onder andere uit Krait-processoren die in dit geval tikken op 1,5 GHz, plus een Adreno 320 voor het grafische werk. Het werkgeheugen is met 2GB relatief groot.

De Xperia Tablet Z heeft ook een bijzonder scherm gekregen, dat een resolutie van 1200 bij 1920 pixels heeft. Daarmee bereikt Sony een pixelratio van 224 pixels per inch. Dat is voor een Android-tablet met deze schermgrootte lang niet gek. In vergelijking met de 264 pixels per inch van de iPad’s met Retina-schermen loopt Sony echter nog altijd achter de feiten aan wat dit betreft, maar er is sprake van vooruitgang.

Foto’s maken met deze tablet doe je met de camera aan de achterkant met een resolutie van 8,1 megapixel. Zoals bij de meeste tablets het geval is, is er niet voorzien in een flitser. De camera schiet video’s in 1080p-formaat. Aan de voorkant zit eveneens een camera, in dit geval met een resolutie van 2,2 megapixel.

Met een accucapaciteit van 6.000 mAh heeft de Xperia Tablet Z voor een product met een scherm van 10 inch niet bijzonder veel capaciteit. De meest recente iPad doet het immers met maar liefst 11.560 mAh, vrijwel het dubbele. De relatief lage capaciteit van de Xperia Tablet Z heeft natuurlijk ook te maken met de dunne behuizing. Of deze capaciteit zijn weerslag heeft op de accuduur zal verderop in deze recensie moeten blijken.