4min

Camera

Huawei heeft gekozen voor een camera met een resolutie van 8 megapixels. Deze camera heeft de bijzondere eigenschap dat deze een macrofunctie heeft die tot op een afstand van 4 centimeter zou moeten werken. Daarover later meer.


Huawei heeft ervoor gekozen om ook de camera-applicatie van een eigen stijltje te voorzien. Aan de linker- en rechterzijde zit een donkere balk met een leerachtig patroon erop. Apple schrikt er inmiddels van, maar dat houdt Huawei niet tegen. Aan de linkerzijde zitten knoppen om van camera te wisselen, de flitser en een optie-knop. De rechterzijde bevat een schuif om te wisselen tussen het opnemen van een foto of video, een sluiterknop en een snelkoppeling naar de galerij waarop de laatst genomen afbeelding wordt weergegeven.


Foto’s


Als op de instellingenknop wordt gedrukt kunnen er in eerste instantie wijzigingen worden gemaakt in de opnamemode. Er kan gekozen worden uit Enkel, Slim, Mooi maken, HDR, Panorama en Effect. Deze modi spreken voor zich, behalve Slim, dat is een mode waarin automatisch de beste instellingen worden gekozen. Het had ook gewoon Automatisch mogen heten.

Ook is er een Instellingenknop waar nog verdere wijzigingen kunnen worden gemaakt, namelijk bij objecttracering, afstellen op een glimlach, geluid dempen, GPS-tag en de timer.

1: Externe belichting, 2: Slechte belichting en flits, 3: Zelfde, zonder flits.

De foto’s die binnen werden gemaakt zijn van wisselende kwaliteit. De eerste foto, met externe belichting, is om verschillende redenen slecht. Er is erg veel ruis, het onderwerp is onscherp en de kleur geel is in het voorzichtige plastic teveel aanwezig. De overige kleuren zijn wel in orde.

De tweede foto, waarbij de ruimte vrijwel donker is en de flitser wordt gebruikt, is in sommige opzichten wel wat beter. De foto is scherper, maar de flitser is eigenlijk te sterk en zorgt ervoor dat de kleuren teveel verzadigd worden. Het verschil tussen de rode en oranje pinnetjes is zodoende kleiner dan in de werkelijkheid het geval is.

De derde foto is in dezelfde omstandigheden genomen, maar dan zonder gebruik van de flitser. Dit om te testen hoe goed de sensor van de smartphone presteert bij weinig licht. Ik heb het wel eens slechter gezien, maar dit blijft natuurlijk een waardeloze foto. Er zijn maar weinig smartphones die hier iets goeds uit weten te persen. De Nokia Lumia 920 is hier een voorbeeld van.

1: Beweging in sportmode, 2: Buiten, van dichtbij, 3: Op korte afstand

Omdat de Huawei Ascend P6 geen sportmode heeft, heb ik de smartphone in de Slimme mode laten staan, ervan uitgaande dat dit de beste stand is voor bewegende onderwerpen. De foto is echter niet bijzonder goed. De ronddraaiende wagentjes zijn een lange veeg. Ook in deze test weten maar weinig smartphones goed te presteren. Een groot deel van de concurrentie van de Ascend P6 doet het niet of nauwelijks beter, maar er zijn uitzonderingen. Zie daarvoor ook deze vergelijkingstest.

De foto van de stenen is goed scherp en de kleuren zijn hier wel in orde. Ditzelfde kan ook van de foto van de auto’s worden gezegd, de helderheid is goed en er is voldoende detail, al is er op sommige plaatsen wel wat ruis zichtbaar.

1: Van grote afstand, 2: Zelfde afstand, ingezoomd

De foto van veraf is dik in orde. De Huawei Ascend P6 heeft geen moeite met de heldere omgeving op de bewuste dag. Veel andere smartphones gaan overcompenseren en maken de afbeelding bewust donkerder, maar slaan daar vaak in door. Dat is in dit geval niet aan de hand. De foto is helder en gedetailleerd.

Het volledig inzoomen met smartphones is in veel gevallen geen succes en dat is ook hier het geval. De Ascend P6 slaagt er niet in om goed scherp te stellen en heeft sowieso al moeite met de kleinste beweging. Er is op deze manier geen goede foto uit te persen.

Met de macro-mode kunnen foto’s van 4 centimeter afstand worden gemaakt

De Ascend P6 heeft een macro-mode waarbij een object op een afstand van 4 centimeter scherp in beeld kan worden gebracht. Veel andere smartphones hebben meer afstand nodig, dus dit is best bijzonder. De Ascend P6 brengt het er prima vanaf en maakt de belofte dus waar.

Video’s


De Huawei Ascend P6 neemt video’s op in Full HD-resolutie, zoals je ook mag verwachten van een toptoestel. Bij het instellen van de camera-applicatie kan gekozen worden voor objecttracering, HDR-video (niet in Full HD), beeldstabilisatie, geluiddemping en de toevoeging van een GPS-tag.



De video die de Ascend P6 schiet is helaas een stuk slechter dan de gemiddelde foto die hierboven staat. Na meerdere opnamepogingen kom ik tot de conclusie dat de camera echt grote moeite heeft om scherp te stellen op een bewegend onderwerp bij het schieten van video’s. Het lukt de telefoon gewoon niet om de auto’s scherp in beeld te krijgen. Natuurlijk is dit niet representatief voor alle soorten onderwerpen die je kan filmen, maar toch sowieso wel van een deel. Als het niet beweegt kan je er vaak net zo goed een foto van maken. Dit is een tegenvaller.