2min

Prestaties

De prestaties van de BlackBerry Q10 zijn gelukkig al wel enigszins te meten. Er is namelijk één benchmark-app beschikbaar voor BlackBerry 10, genaamd Geekbench. Deze benchmark hebben we destijds ook gedraaid op de BlackBerry Z10 en zodoende kunnen we de toestellen ook goed met elkaar vergelijken.

Als je dit toestel qua prestaties zou willen vergelijken met topmodellen van andere fabrikanten zoals de HTC One of de Samsung Galaxy S4, dan kunnen we op basis van de specificaties meteen stellen dat je daar geen moeite voor hoeft te doen. De concurrenten zullen met een straatlengte voorsprong de BlackBerry Q10 verslaan.

De hardware die BlackBerry gebruikt is namelijk niet de absolute top, maar dat is ook niet nodig. Het BlackBerry 10-besturingssysteem is net als bij iOS en Windows Phone een stuk lichter en vriendelijker voor de hardware van de smartphone dan bij Android. Android is een beetje een log besturingssysteem, dat flink wat meer rekenkracht nodig heeft.

Het gaat erom dat alle apps soepel draaien en dat de accu lang genoeg mee gaat. Dat is in elk geval gelukt, hoe de BlackBerry Q10 presteert ten opzichte van de BlackBerry Z10 is in de onderstaande grafiek te zien.

Benchmark: BlackBerry: Geekbench 2 – Total


De BlackBerry Q10 is een stukje beter dan de BlackBerry Z10. Uiteraard hebben we de afzonderlijke scores ook even bestudeerd om te kijken waar het verschil zit. Het grote verschil tussen de twee Blackberry-toestellen zit niet in de processor, maar puur en alleen in het geheugen. Het geheugen van de BlackBerry Q10 is een stuk sneller dan van de Z10. Hierdoor komt de totaalscore in de benchmark hoger uit.

Dit verschil in prestaties is in sommige gevallen mogelijk best merkbaar, maar in de praktijk is het bij normaal gebruik niet te merken. Qua prestaties in zwaardere apps zal de ervaring waarschijnlijk grotendeels gelijk zijn. Mocht je dus graag een BlackBerry-smartphone willen kopen, dan zou ik eerder kijken naar je eigen voorkeur voor wel of geen fysiek toetsenbord, dan in dit geval de prestaties de doorslag te laten geven.