6min

Tags in dit artikel

, ,

Verbeterde apps (3) & meer

Camera


De Camera-app is verbeterd. Er zijn nu ingebouwde filters, zodat je deze direct op de foto kunt toepassen en dit niet later in bijvoorbeeld de Instagram-app hoeft te doen. Cool daarbij is dat als je op de filterknop rechtsonder drukt je alle beschikbare filters te zien krijgt die realtime op het beeld van de camera worden toegepast. Als je een bepaalde filter kiest en daarna de foto maakt, is het overigens ook mogelijk om later van filter te wisselen of de filter te verwijderen: Apple slaat zowel de originele foto als de foto met filter op.

Om te wisselen van cameramodus volstaat nu een veeg naar links of rechts. Het is mogelijk te wisselen tussen de modi video, foto, vierkant en panorama. Nieuw is de modus vierkant en de optie om video op te nemen met 60 frames per seconde. Overigens bevinden veel van de knoppen van de app zich op dezelfde plek als de oude versie, wat erg fijn is.


AirDrop


Apple hamert er in het algemeen op dat Mac OS X veel functies van iOS krijgt, maar soms is het omgekeerde ook wel eens waar. Een voorbeeld hiervan is AirDrop, waarmee het mogelijk is om bestanden of content te verzenden naar iemand die bij je in de buurt is. Eis daarbij is wel dat diegene natuurlijk ook een iOS 7-apparaat moet hebben, anders werkt het niet. Heeft diegene dat, dan werkt het versturen van bestanden zeer eenvoudig en ook goed. Helaas is het niet mogelijk om bestanden tussen een Mac en een iOS-apparaat te delen.

Siri


Siri is helaas niet zo heel interessant voor Nederland, omdat de spraakassistent nog geen Nederlands spreekt. De bestaande talen zijn opnieuw uitgebreid, ditmaal met ondersteuning voor meer commando’s dan ooit, zoals beheer voor instellingen, het voorlezen van voicemails en het terugbellen van mensen.

Kaarten


Geïntroduceerd in iOS 6, omdat Google stil bleef zitten met zijn eigen Maps-applicatie, en tevens bron van enorm veel kritiek is de Kaarten-app. In versie 7 gaat Apple echter gewoon door met de app en verbetert het deze met bijvoorbeeld de toevoeging van een nachtmodus. Als je een route zoekt voor een korte afstand zal de app een auto- en looproute tonen.

Daarnaast is de interface van Kaarten vernieuwd en ziet deze er nu nog beter uit. Kaarten in versie 6 was een van de weinige apps die er wel al modern uitzag. Hetzelfde geldt voor deze nieuwe versie.


iCloud


Tegelijk met iOS 7 werd op de WWDC 2013 ook een nieuwe versie van iCloud aangekondigd. iCloud wordt in de toekomst uitgebreid met iCloud Keychain, waarmee wachtwoorden tussen iOS-apparaten en Macs worden gesynchroniseerd. Daarnaast is er iWork for iCloud toegevoegd. iWork for iCloud doet natuurlijk onder voor de desktopversies en mist enkele belangrijke functies, zoals bijvoorbeeld dat het niet mogelijk is om mappen in de dienst aan te maken. Nieuwe iOS-gebruikers krijgen overigens gratis de beschikking over de native applicaties van iWork.

De overige onderdelen van iCloud hebben een make-over gekregen om goed bij de stijl van iOS 7 aan te sluiten.

Overige


Dan zijn er nog wat kleinere apps die ik even snel zal bespreken omdat ze niet heel erg interessant zijn. De eerste daarvan is de Kompas-app. Deze heeft een vernieuwd uiterlijk en biedt nu ook de mogelijkheid om te dienen als waterpas, zowel om te meten of iets horizontaal is als verticaal. Cool daarbij is dat als iets waterpas is, de app groen wordt.

Een andere verbetering vinden we in de Weer-app. Deze ziet er nu simpelweg een stuk beter uit met prachtige live weeranimaties van wat er nu aan de hand is buiten. Hetzelfde geldt voor de app Notities. Dankzij het vertrek van Scott Forstall doet deze app zich nu niet meer voor als echt notitieboekje, maar zien we gewoon een plat en professioneel uitziende app. Dit geldt ook voor de app Herinneringen.

Verder zien we verbeteringen in het scherm van de nummerkiezer, waar de knoppen nu beter geordend zijn en profielfoto’s vaker in het volledige scherm worden weergegeven. iTunes is hernoemd naar iTunes Store. Dat dekt de lading beter, omdat het met deze app niet mogelijk is muziek te luisteren, maar alleen aan te schaffen.


Nieuw is de optie om Gmail-contacten te synchroniseren. Dit kun je instellen via Instellingen, E-mail, contacten en agenda’s, kies vervolgens voor je Gmail-account en gooi de schakelaar om bij Contacten. Ook is eindelijk de optie toegevoegd om bepaalde bellers te blokkeren, dit kan door naar de contactpersoon te gaan en te kiezen voor Blokkeer.

Het is nu mogelijk om FaceTime-gesprekken alleen met audio te voeren. Daarmee gaat Apple dus nog harder achter de telco’s aan, waarbij elke iPhone nu standaard de mogelijkheid krijgt om over de dataverbinding te bellen, wel alleen naar een andere iPhone.

In iOS 7 is het synchroniseren van notificaties toegevoegd. Dit is handig voor mensen met meerdere iOS-apparaten: als je een notificatie op een iOS-apparaat opruimt, dan verdwijnt deze ook op al je andere iOS-apparaten. Zo hoef je de notificaties dus niet meer op elk apparaat in te zien en weg te klikken.

Er is een functie toegevoegd zodat het voor dieven lastiger wordt om gestolen iPads en iPhones door te verkopen. Deze functie heet Activation Lock en werkt doordat nadat je de telefoon zelf hebt leeggehaald via iCloud, deze alleen weer kan worden gebruikt indien jij inlogt met je eigen iCloud-gegevens. Anders is de telefoon onbruikbaar.


Voor ontwikkelaars zien we iBeacons, waarmee iDevices via Bluetooth Low Energy op basis van andere apparaten hun microlocatie kunnen bepalen en waarmee het mogelijk zal worden om betalingen uit te voeren. iBeacons wordt ook een concurrent van NFC. PayPal heeft reeds aangekondigd een Beacon uit te brengen, waarmee via een dongle in een betaalterminal producten afgerekend kunnen worden. Dat moet overigens ook voor andere mobiele platformen gaan werken. Daarnaast worden third-party gamecontrollers beter ondersteund, zijn de API’s van Apple Maps uitgebreid en komt ontwikkelstudio Xcode 5 eraan.

Het toetsenbord is grafisch vernieuwd en is nu transparant. Dit in combinatie met enkele nieuwe animaties zorgt voor een prachtige interface. Het toetsenbord is qua kleuren ook een stuk platter dan zijn voorganger. Daarnaast heeft het toetsenbord verbeterde autocorrect, deze kan nu samenstellingen verbeteren.

In veel Apple-apps is het daarnaast mogelijk om met een veeg van links naar rechts terug te gaan naar de vorige pagina. Als je eenmaal van het bestaan van dit gebaar af weet, is het een erg handige toevoeging. Apple attendeert je er echter niet zelf op.

Een nadeel van iOS 7, met name op de iPad, is dat gebruikersaccounts ontbreken. Android heeft de functie inmiddels al langer, en het is gewoon een functie die Apple ook had moeten hebben: tablets zijn regelmatig gezinsapparaten en worden dus door meerdere leden van de familie gebruikt, dan is het logisch dat daar gebruikersaccounts aan toegevoegd worden. Op de telefoon was daarnaast iets als Kid’s Corner van Windows Phone of Beperkte gebruikersaccounts van Android misschien wel leuk geweest. We vestigen onze hoop hiervoor op iOS 7.1.

Opvallend is dat Apple ten opzichte van de WWDC-presentatie en eerdere iOS 7-bèta’s toch heeft besloten gebruikers niet de mogelijkheid te bieden om panoramafoto’s als achtergrond in te stellen. Waarschijnlijk kwam dat omdat zo’n achtergrond de accuduur sterk negatief beïnvloedde.

Apple heeft de systeemgeluiden een grote update gegeven. Standaard is de bekende drietoon verdwenen en ook de herkenbare ringtone van Apple. De nieuwe geluidjes passen echter perfect bij iOS 7: ze zijn modern, klinken goed en zijn fijn om naar te luisteren. Overigens zijn de geluiden nog wel te kiezen in een submenu met klassieke geluiden.