3min

Tags in dit artikel

, ,

Inleiding

Apple kondigde op 9 januari 2007 de allereerste iPhone aan. Deze draaide toen nog op iPhone OS 1.0 en ontketende zoals we inmiddels allemaal weten een revolutie in telefoonland. Waar eerst nog BlackBerry, Symbian en Windows Mobile koning waren, kwam daar vrij snel verandering in. Daarna werd iOS overigens alweer gauw van de troon gestoten door Android.

iPhone OS 1.0 bood in eerste instantie geen ondersteuning voor apps van derde partijen. Dat kwam pas een jaar later. Steve Jobs was in eerste instantie namelijk niet blij met het gegeven dat andere ontwikkelaars op zijn platform apps gaan bouwen en dan mogelijk de gebruikerservaring van het mobiele besturingssysteem gaan verpesten. Op één dag werd Jobs echter wakker en zei hij: "Ja, we gaan het doen". En dus werd de App Store geboren. Deze werd in 2008 uitgebracht met de lancering van de iPhone 3G en iPhone OS 2.0. Dat bleek een waanzinnig goede beslissing die er inmiddels voor zorgt dat vele mensen hun brood kunnen verdienen aan de ontwikkeling van apps.

iOS heeft in zijn vijfjarig bestaan nooit echt grote visuele wijzigingen ondergaan. Er zijn wel heel erg veel functies toegevoegd: multitasking, een notificatiecentrum, FaceTime, iCloud en veel meer functies, maar het OS zoals we dat kenden sinds versie 1.0 heeft nog altijd dezelfde rij pictogrammen op het thuisscherm en hetzelfde ontgrendelscherm. Het is een besturingssysteem gebaseerd op apps, waarbij je echt de app moet openen om informatie in te winnen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Android met zijn widgets en Windows Phone met de Live Tiles die de gebruiker eveneens van actuele informatie voorzien.

In die 5 jaar heeft Apple weliswaar zijn OS niet compleet omgegooid, maar heeft wel de tijd genomen om iOS te perfectioneren en dat is goed gelukt. iOS heeft erg veel functies en is daardoor erg bruikbaar, ook in een zakelijke omgeving, waar Apple ook erg van profiteert.

De vraag naar een nieuwe stijl in iOS werd de afgelopen paar jaar echter alleen maar sterker en sterker, zeker omdat de concurrentie daar wel mee bezig was. Android kreeg zijn make-over eind 2011 met de lancering van Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Daarnaast kwam Microsoft ook met Windows Phone als vervanger van Windows Mobile en ook dat besturingssysteem oogt erg modern. Windows Phone beschikt op het moment van schrijven echter nog steeds over een klein marktaandeel. De markt wordt gedomineerd door respectievelijk Android en iOS.


Apple had op dezelfde voet door kunnen gaan. Waarschijnlijk had het namelijk nog wel even geduurd voordat iOS-gebruikers echt hadden gezegd "en nu zijn we er klaar mee, die verouderde interface." Het bedrijf gaat daar echter niet op wachten en komt met een drastische wijziging van zijn mobiele besturingssysteem.

Hoewel er één iOS 7-versie is, verschilt het wel per apparaat welke functies aanwezig zijn en welke niet. Allereerst is het zo dat niet alle iDevices een upgrade krijgen naar versie 7: de iPhone 3GS zal blijven steken op versie 6, evenals de vierde generatie iPod touch. De iPad 2 zal overigens nog wel worden meegenomen in de upgrade.

Welk apparaat precies welke functies krijgt, kun je hieronder vinden in de tabel. Merk op dat de iPhone 5 te vergelijken is met de vijfde generatie iPod touch qua beschikbare functies.

iPhone iPad
iOS 7-functie 4 4S 5 5S 5C 2 3 4 mini
AirDrop
Live fotofilters
Filters toepassen op foto’s
Panorama
Vierkante foto’s en video’s
Siri
Vingerafdruklezer