3min

Tags in dit artikel

, ,

Camera

Huawei heeft ervoor gekozen om de Ascend Mate te voorzien van een 8 megapixel camera aan de achterzijde. Video’s kunnen worden opgenomen in maximaal 1080p. Het toestel beschikt over een flitser voor het maken van foto’s in een donkere omgeving.



Het starten van de camera-applicatie gaat vrij snel. Vanuit de schermvergrendeling is het mogelijk om direct de camera op te starten. Ook het maken van de foto gaat vervolgens snel. Als je de camera-applicatie start, zie je op het scherm de mogelijkheden om de flitser aan te zetten, autofocus aan of uit te zetten en te kiezen tussen de camera op de voor- of achterzijde.

Via een pijltje bovenin het beeld kun je bij de uitgebreidere opties komen. Hier vind je behalve standaardopties zoals rode ogen-correctie, ISO, witbalans en resolutie ook filters en opties waarmee een gezicht vervormd kan worden voor komisch effect. Denk hierbij aan functies die ervoor zorgen dat de neus of mond groter worden.

Foto’s


1: Externe belichting, 2: Slechte belichting en flits, 3: Zelfde, zonder flits.

De foto’s die binnen gemaakt werden zijn van wisselende kwaliteit, variërend van aardig tot ronduit slecht. De eerste foto, gemaakt met externe belichting, is redelijk scherp maar geeft de kleuren niet goed weer. In het eerste vakje van het bakje lijken de kleuren rood en oranje ontzettend veel op elkaar, terwijl in het echt het verschil aanzienlijk is.

Het verschil tussen deze twee kleuren is dan ook veel beter te zien wanneer er een slechte belichting is en de flitser wordt gebruikt. Probleem hierbij is dat de foto’s niet scherp worden. Met een slechte belichting en zonder flits valt er helemaal niets te zien op de foto, wat duidelijk maakt dat het toestel in donkere omgevingen zeker niet zonder flitser kan presteren.

1: Beweging in actiemode, 2: Buiten, van dichtbij, 3: Op korte afstand

Voor het fotograferen van bewegende beelden heeft de Huawei Ascend Mate een actiemode. Hiermee zouden snelle bewegingen toch scherp gefotografeerd moeten worden. In de test met de draaimolen blijken de snelle bewegingen echter niet scherp te worden. Ook is het opvallend dat de resolutie van de foto automatisch omlaag gaat wanneer je deze stand gebruikt. Dat lijkt een concessie om de beweging beter vast te leggen, maar in onze test komt het er dus niet helemaal uit.

Bij de foto met de stenen blijkt de camera wel erg felle kleuren vast te leggen. Dit zou je als een nadeel kunnen zien, maar ik vind de kleuren niet te verzadigd. Vooral de bovenste steen knalt eruit, maar het is naar mijn mening niet storend te noemen.

De foto met de auto is van redelijke kwaliteit, waarbij de foto op sommige plekken onscherp lijkt, maar op andere plekken weer juist een scherp beeld geven. Waar de foto scherp moet zijn, is dat ook zo.

1: Van grote afstand, 2: Zelfde afstand, ingezoomd

Bij de foto’s op afstand presteert de camera weer beter. Op grote afstand geeft de camera nog veel detail weer en ook bij het inzoomen blijft het beeld redelijk scherp, ondanks het feit dat dit een optische zoomfunctie betreft.

Video’s


Waar je bij het maken van foto’s nog aardig wat opties krijgt, zijn dit er een stuk minder bij het maken van filmpjes. Sterker nog, behalve een stabilisatorfunctie, de resolutie, filters en de eerdergenoemde komische effecten valt er niks in te stellen. Overigens had ik bij de stabilisatorfunctie het gevoel dat er niks veranderde wanneer deze werd aangezet. Deze functie schiet dus duidelijk tekort.

De filmpjes die het toestel maakt zijn wel scherp en de beelden worden redelijk vloeiend opgenomen.