4min

Inleiding

Het is alweer een jaar geleden dat Microsoft het besturingssysteem Windows 8 op de markt bracht. Het besturingssysteem voor desktops, laptops en tablets. Het besturingssysteem heeft het nodige stof doen opwaaien, ten tijde van de lancering waren er zowel positieve als negatieve geluiden over te horen. Microsoft brengt nu een grote update uit voor het besturingssysteem, Windows 8.1, waarbij we direct kunnen vaststellen dat Microsoft heeft geluisterd naar alle kritieken, al is het niet overal in meegegaan.

Tijdens een persconferentie van Microsoft heeft het bedrijf aan Techzine laten weten dat alle kritiek in kaart is gebracht en er goed naar is gekeken. Ook beschikt Microsoft over zogenaamde telemetrie-data over hoe het besturingssysteem precies wordt gebruikt. Ook deze data heeft flink bijgedragen bij het verbeteren van Windows 8 naar Windows 8.1. Of de update naar Windows 8.1 voldoende is om de meerderheid van de criticasters te overtuigen van het nieuwe denken zal in de toekomst nog moeten blijken.

Microsoft heeft in elk geval water bij de wijn gedaan, de grootste kritiekpunten waren het verdwijnen van de Startknop en het niet kunnen overslaan van de nieuwe Modern UI (het scherm met tegeltjes). Beide kritieken zijn door Microsoft aangepakt, het is in Windows 8.1 namelijk mogelijk om direct door te starten naar de desktop-omgeving, wel moet dit handmatig worden ingeschakeld. Daarnaast is de Startknop teruggekeerd in de desktop-omgeving in de vorm van een Windows-logo linksonder in de taakbalk. Microsoft heeft er echter niet voor gekozen om het gehele oude startmenu te herintroduceren, in Windows 8.1 zal wanneer er op de startknop wordt gedrukt het nieuwe startscherm worden geladen met alle tegeltjes, de Modern UI dus.

Deze twee kritiekpunten waren waarschijnlijk de grootste twee die Microsoft heeft moeten incasseren na de introductie van Windows 8. Toch heeft de softwaregigant nog veel meer verbeterd aan het besturingssysteem, de update van Windows 8 naar Windows 8.1 is namelijk groter dan veel mensen denken en wat ik alvast kan verklappen is dat Windows 8.1 eigenlijk is wat Windows 8 in eerste instantie had moeten zijn, dat is althans mijn mening, verderop in de review ga ik hier dieper op in.

Het afgelopen jaar heeft Microsoft flink geïnvesteerd om Windows 8 van de grond te krijgen, er is flink wat marketinggeld uitgegeven om consumenten en bedrijven lekker te maken voor Windows 8, maar ook voor de Surface-tablets van Microsoft die draaien op Windows 8. Van een groot succes is nog geen sprake, als de eerste 10 maanden van Windows 8 (okt-aug) worden vergeleken met het succes van Windows 7 en Windows Vista, dan scoort Windows 8 net iets beter dan Windows Vista en veel slechter dan Windows 7.

Op basis van de cijfers van Netapplications behaalde Windows 8 in de eerste 10 maanden een marktaandeel van 8,4 procent. Windows Vista kwam in de eerste 10 maanden niet verder dan 7,3 procent, maar Windows 7 deed het beduidend beter met 17,3 procent in de eerste 10 maanden. Het succes van Windows 8 ligt cijfermatig dichter bij Windows Vista dan Windows 7. Over het algemeen wordt Vista inmiddels gezien als een flop, wat uiteraard niet erg positief is. Op basis hiervan kunnen we stellen dat de adoptie van Windows 8 nog te langzaam gaat -ook al is er sprake van economische crisis en zware concurrentie van de Android-tablets en iPads- is het verschil met Windows 7 gewoon te groot.

Een andere fikse tegenvaller voor Microsoft zijn de apps in de Windows Store. De Windows Store groeit weliswaar nog steeds, maar het aantal kwalitatief goede apps valt enorm tegen. Ontwikkelaars lopen maar heel langzaam warm voor het bouwen van apps voor Windows 8. Microsoft had ongetwijfeld meer verwacht van de honderdduizenden ontwikkelaars die de bekende Microsoft-programmeertalen beheersen en dus vrij eenvoudig Windows 8-apps zouden kunnen ontwikkelen. Wel heeft Microsoft met de introductie van Windows 8.1 ook Facebook kunnen overtuigen een goede app te bouwen, waarmee er opnieuw een groot bedrijf een stap zet in Windows 8.


Dat Windows 8 nog niet heeft gebracht wat Microsoft had verwacht laten ook de verkoopcijfers van de Surface-tablets zien. Microsoft moest alleen op de Surface RT-tablet al 900 miljoen dollar afschrijven. Het bedrijf heeft veel te veel exemplaren laten fabriceren van dit model. Tegelijk met Windows 8.1 zijn er ook twee nieuwe Surface-tablets geïntroduceerd, de Surface 2 en de Surface 2 Pro, waarvan ook zeer binnenkort reviews op Techzine zullen verschijnen.

Windows 8 Pro is op dit moment verkrijgbaar vanaf 59,95 euro in de Techzine-prijsvergelijker, de update naar Windows 8.1 is gratis vanaf Windows 8. Via Microsoft kan Windows 8 ook worden aangeschaft, maar is daar een flink stuk duurder, 199,99 euro voor de standaard Windows 8-editie en 279,99 euro voor de Windows 8 Pro-editie. De prijsvergelijker biedt Windows 8 Pro dus nog steeds aan voor een zeer scherp tarief.