2min

Inleiding

Sinds vorige week zijn de Surface 2 en de Surface Pro 2 te koop. In deze review behandel ik de Surface 2, de opvolger van de Surface RT-tablet. Voor de Surface Pro 2 verschijnt op Techzine zeer binnenkort een aparte review.

Microsoft heeft ervoor gekozen om de letters RT, welke staan voor runtime, te schrappen. Volgens Microsoft was deze naamgeving te verwarrend voor de consument, omdat die geen idee heeft wat runtime of de letters RT betekenen. Dat de consument de betekenis van niet snapt, dat wil ik graag geloven, maar het extra labeltje zorgde wel voor duidelijk onderscheid tussen de Surface-tablets, nu is het verschil beperkt tot het woordje Pro. De Surface RT heet vanaf heden overigens ook gewoon Surface.

Op technisch vlak is er een groot verschil tussen de Surface- en Surface Pro-tablets. De Surface Pro en Surface Pro 2 zijn eerder vergelijkbaar met een laptop dan met een tablet als we kijken naar de hardware, prestaties en de prijs. De Surface en Surface 2 gebruik maken van goedkopere energiezuinige ARM-chips van in dit geval NVIDIA, waardoor deze juist eerder vergelijkbaar zijn met tablets. Er is echter wel een grote keerzijde aan het gebruik van ARM-chips, hierdoor zijn de tablets aangewezen op Windows RT 8.1 en daarop kan je alleen Windows Store-apps installeren, niet je oude vertrouwde desktopapplicaties.


Hiermee richt Microsoft zich met de Surface 2 dus echt op de consument die op zoek is naar een tablet en gaat het de concurrentie aan met alle Android-tablets van Acer, Google, LG en Samsung, maar natuurlijk ook met de iPad van Apple. Met de Surface Pro 2 richt Microsoft zich meer op zakelijke gebruikers die enterprise-toepassingen willen draaien op een tablet die tevens kan voldoen als laptop. Dat zien we ook terug in de prijzen van de tablets.

De Surface 2 gaat in Nederland met 32GB aan opslagcapaciteit over de toonbank voor 439 euro, ook is er nog een versie met 64GB aan opslagcapaciteit, deze is krijgen voor 539 euro. Om de vergelijking compleet te maken met de Surface Pro 2, deze is verkrijgbaar vanaf 889 euro, een flinke duit meer dus.

De verschillen tussen de Surface 2 en zijn voorganger zijn qua uiterlijk beperkt gebleven, de Surface had een zwarte behuizing, de Surface 2 heeft een zilverkleurige behuizing. Volgens Microsoft heeft de Surface 2 de originele kleur van het VaporMG-materiaal waarvan de behuizing is gemaakt. Een ander visueel verschil is dat de Surface 2 op de achterzijde geen Windows-logo, maar een Surface-logo heeft gekregen.