5min

Apps

Uiteraard heeft Google in Android wijzigingen doorgevoerd in de apps. Naast wijzigingen in bestaande apps, zijn ook apps vervangen en toegevoegd.

Hangouts


Een van de belangrijkste wijzigingen die Google heeft gemaakt is het schrappen van de SMS-berichtenapp. Deze heeft plaats moeten maken voor de Hangouts-app. De nieuwste versie van Hangouts beschikt over de mogelijkheid om SMS-berichten te ontvangen en te verzenden.

Om maar met de deur in huis te vallen, ik ben echt niet te spreken over de Hangsouts-app als SMS-app. Niet dat ik nog zoveel SMS, maar het werkt gewoon niet lekker. Een nieuw SMS-bericht versturen kan niet vanuit de Hangouts-app als de gebruiker toevallig ook een Google-account heeft, als je daar een berichtconversatie start verloopt dat altijd via Google’s berichtendienst in Hangouts, niet via SMS. Daardoor ben je niet zeker of een bericht wel bij iemand aankomt op diens telefoon.

De enige manier om een SMS-bericht te versturen is door de Personen-app op te starten en daar op het berichticoon te klikken bij de juiste contactpersoon. Vervolgens zal de Hangouts-app worden geopend met een SMS-berichtvenster naar de geselecteerde contactpersoon. Dit berichtvenster staat los van een eventueel Hangoutsgesprek dat je met dezelfde persoon hebt gevoerd. In mijn ogen had Google dit beter samen kunnen voegen waarbij je bij het verzenden kan kiezen hoe je een bericht wil versturen. Nu is het allemaal erg omslachtig, vooral omdat SMS moeilijk te vinden is en je nu twee gespreksvenster met dezelfde persoon kan hebben.


Bellen


De belapplicatie van Google heeft ook een flinke update gekregen, voorheen kon je schakelen tussen het numerieke toetsenbord, je contactlijst en je meest recente gesprekken, dat is nu helemaal omgegooid. Als je de belapplicatie opstart krijg je bovenin een zoekveld, daaronder het meest recente gesprek en daaronder enkele van je favorieten contactpersonen met vervolgens de optie om al je contacten te zien. Helemaal onderin zijn nog steeds drie knoppen te vinden, de eerste toont je belgeschiedenis, de tweede opent een venster over de app heen met het numerieke toetsenbord om een nummer in te typen en de laatste toont een instellingenmenu.

Op zich is het goed dat Google probeert om de belapplicatie te verbeteren, alleen heeft het hierbij wederom steken laten vallen. Zo is het niet makkelijk om een SMS-bericht te sturen vanuit de belapplicatie, als je een contactpersoon aanklikt wordt deze direct gebeld, je moet je vinger er enkele seconden op houden, voordat er een menu opent en je meer gegevens kan zien, waaronder een berichticoon, dat is niet makkelijk.

Verder worden al je contactpersonen netjes geïmporteerd uit je Google-adressenboek, alleen ik mis ik wel de foto’s van mijn familie en vrienden. Dat komt doordat de meeste foto’s door Facebook worden aangeleverd en het blijkt maar weer eens dat Google en Facebook nog steeds vechten over gebruikersdata, want die foto’s worden dus niet langer aangeleverd. Ook niet na installatie van diverse Facebook-apps.


Google heeft wel een geavanceerde vorm van Caller ID geïntroduceerd, als je wordt gebeld door een bedrijf zal Google om te beginnen de locatie tonen waar het nummer vandaan belt, maar ook zal het in een interne database zoeken of er een bedrijfsnaam bekend is bij het nummer. Dit is te zien in bovenstaande screenshot. Google gaat dit binnenkort ook doen met personen, het zal dan zoeken in de database van Google+, het sociale netwerk van Google. Alle gebruikers die daar zijn geregistreerd en hun 06-nummer hebben geverifieerd zullen dan getoond worden met hun profielfoto. Waarschijnlijk zal mijn adressenboek weer wat beter gevuld zijn met foto’s, maar lang niet zoveel als met Facebook-ondersteuning.

Wel kan je nog handmatig foto’s instellen per contact, maar daar wil ik gewoon niet de tijd voor nemen. In mijn geval wordt het op zoek gaan naar een app die mijn Facebook-contacten kan synchroniseren met mijn contactlijst, of hopen dat Google+ een groot succes wordt.

Quickoffice


Op het eerste oog lijkt dit een hele handige toevoeging, een mobiel office-pakket, er is een tekstverwerker, spreadsheet en presentatie-app aanwezig. Voor iedereen die met Microsoft Office-producten werkt is de app dik in orde. De app gebruikt namelijk de bestandsformaten van Microsoft om documenten op te slaan. Dat is natuurlijk erg handig, maar geen beslissing van Google, die keuze is gemaakt toen Quickoffice nog niet van Google was. Google hanteert namelijk zijn eigen formaat in Google Docs. Hoewel ondersteuning voor de Microsoft-formaten een pluspunt is, is het wel een minpunt dat de Google Docs-extensies niet worden ondersteund.

Dit zal ongetwijfeld een functie zijn die hoog op het lijstje staat bij Google, maar tot op heden de productieversie nog niet heeft gehaald. Wel kan je documenten al opslaan in je Google Drive. De eerste integratiestappen zijn dus wel gezet. De mobiele app is wel echt een aanwinst, ik denk ook dat het een goede aankoop is, maar ik denk dat Google de ondersteuning wel op korte termijn moet gaan inbouwen en de app vervolgens ook moet hernoemen naar Google Docs.


Foto’s bewerken


In de standaard Galerij-app van Android zijn nu verschillende fotobewerkingsmogelijkheden toegevoegd. Helaas nog niet zo geavanceerd zoals we tegenwoordig op Google+ kunnen vinden, maar het is een mooi begin. Je kan een foto bijsnijden, dus die vervelende vriend kan je van een foto afsnijden, ook zijn er allerlei effecten en kleurinstellingen die je kan toepassen en tot slot kan je een frame om een foto plaatsen.

Als ik naar de effecten kijk, dan zie ik bijvoorbeeld effecten als Punch, Vintage, Zwart/wit, Bleek, Instant of Latte. De kleurinstellingen kan je automatisch aanpassen, maar ook handmatig. Je kan dan belichting, vervloeien, contrast, schaduw, accenten, levendigheid, verzadiging en scherpte aanpassen. Ook zijn er nog geavanceerde zaken als lokaal een effect toepassen, of met een curve of gegradueerd, waarbij je eigenlijk een nieuwe schaduwlijn neer kan leggen. Daarbij moet je wel opletten dat er niet teveel schaduw aanwezig is in de originele foto, anders klopt het niet meer.


Google brengt met deze functies in elk geval de mogelijkheid om foto’s wat sprekender en duidelijker te maken, voordat je ze via Facebook of WhatsApp de wereld in slingert.

Google Now persoonlijke assistent


De persoonlijke assistent Google Now is volgens Google ook flink verbeterd. Zo zou de dienst nog beter snappen wat je zegt, alleen de geavanceerde functies zijn nog steeds niet in het Nederlands beschikbaar. Google limiteert per land wat je met Google Now kan doen. In Nederland en België kan je alleen zoeken in Google middels spraakopdrachten. Het spraakgestuurd inplannen van een afspraak, alarm of navigatieopdracht werkt niet en dat is toch jammer.


Wel gaat Google binnenkort weer verbeteringen doorvoeren in Google Now, Zo wordt het in sommige landen mogelijk om direct een restaurant of hotelkamer te reserveren als je deze zoekt via Google Now. De Android-apps krijgen ondersteuning binnen Google Now. Ik verwacht niet dat we in Nederland snel dergelijke opties zullen zien. Eerst moet Google Now volledig beschikbaar komen in de Benelux voordat we meer geavanceerde functies zullen gaan zien.