3min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring en software


Algemeen


De Acer Liquid S1 is voor een phablet redelijk beperkt. Zo heb je bijvoorbeeld geen beschikking over een stylus. Het hangt ervan af of je het type gebruiker bent dat hiervan gebruikmaakt of dat jammer is, of niet. Acer heeft weinig aanpassingen doorgevoerd om ervoor te zorgen dat de gigantische telefoon ook met één hand aan te sturen is. Andere merken ontwerpen bijvoorbeeld een aangepast toetsenbord. Wat betreft multitasking is de Liquid S1 bovendien niet erg uitgebreid, daarover meer onder het volgende kopje.

De Liquid S1 is voorzien van Android 4.2.2. Dat is een versie van het besturingssysteem die alweer meer dan een jaar geleden is uitgebracht en daarmee loop je dus wel een beetje achter de feiten aan. Daar moet echter wel bij vermeld worden dat de meeste Android-apparaten nog geen nieuwere software tot hun beschikking hebben. Het is onduidelijk of en wanneer Acer een update naar Android 4.3 of 4.4 zal verzorgen.


Acer’s Android-skin: Float UI


Acer is van mening dat de Liquid S1 een goede multitasking-smartphone is. Ondanks het grote scherm vind ik die bewering een lachertje, want er zijn slechts vier (!) applicaties beschikbaar welke op een deel van het scherm getoond kunnen worden middels de Float UI. Het is natuurlijk beter dan niks, maar een Camera-, Kaarten-, Rekenmachine- en Notitie-app zijn natuurlijk veel en veel te weinig. De uitwerking is overigens prima, je kan apps groter en kleiner maken, minimaliseren en verplaatsen, maar de mogelijkheden zijn gewoon erg beperkt. Acer heeft ons laten weten dat er wordt gewerkt aan een update waarbij het aantal multitaskapplicaties flink zal worden uitgebreid.

Overige elementen van Android heeft Acer redelijk ongemoeid gelaten, waar ik op zich geen moeite mee heb omdat Google de zaken standaard al redelijk goed voor elkaar heeft, afgezien van het notificatiecentrum. Acer had hier bijvoorbeeld gewoon een aantal schakelaars moeten inbouwen om bijvoorbeeld snel WiFi- en Bluetooth aan en uit te zetten en snel de Instellingen-app te openen. Nu zijn daar extra handelingen voor nodig. Wel heb je de mogelijkheid om maximaal negen homescreens aan te maken, als je daar behoefte aan hebt.


Op het ontgrendelscherm worden vier snelkoppelingen geopend zodat je snel een app kunt openen, het gaat hier om de Telefoon-, Camera-, Berichten-, en Gmail-applicaties. Het lijkt helaas niet mogelijk om deze snelkoppelingen in te wisselen voor andere apps.

Apps


Acer levert een waslijst aan applicaties mee met de Liquid S1, in totaal staan er al 55 applicaties op het systeem en dat is aanzienlijk meer dan de 32 apps die Android standaard meelevert. Ik snap dat het meeleveren van applicaties zorgt voor een deel van de inkomsten vanuit de verkoop van smartphones, maar dit is toch wel erg overdadig, zeker omdat de apps niet te verwijderen zijn. Je kan ze uitschakelen, maar daar win je nog geen opslagruimte mee terug.

Van de extra apps is er geen enkele die je vanuit de Play Store extra geld zou kosten om op je systeem te zetten. Ik noem apps als AcerCloud, Barcode-scanner, Evernote en Facebook als voorbeeld. Het werd een ander verhaal als je bijvoorbeeld een aantal applicaties ter waarde van een X aantal euro’s cadeau zou krijgen. Voor de applicaties die je niet in de Play Store terugvindt, had je wel prima alternatieven kunnen vinden, mocht je er nou echt interesse in hebben, het grootste deel is echter regelrechte rommel.