3min

Tags in dit artikel

, , ,

Geluid, scherm en accuduur

Geluid


De Acer Liquid S1 wordt geleverd met simpele earbuds. Vanwege de pasvorm ben ik geen fan van dit soort oortjes, vaak is de geluidskwaliteit ook minder goed dan in-ears. Maar om kosten te besparen heeft Acer ongetwijfeld gekozen voor het meeleveren van deze earbuds.

De geluidskwaliteit van de oortjes is redelijk in orde. Lage tonen komen prima uit de verf, hoge tonen iets minder. Het geluid kan bovendien hard genoeg. Daarmee is eigenlijk alleen de pasvorm een punt van kritiek, al heb ik op dat gebied veel slechter meegemaakt. De oortjes zijn bijvoorbeeld afgewerkt met rubber en irriteren daardoor niet aan de oorschelp.

Het geluid dat de mono-speaker op de achterkant van de telefoon voortbrengt is daarentegen een stuk minder goed. Het is wat dof als je de telefoon gewoon op een tafel neerlegt, als je hem oppakt is het wel redelijk aan te horen. In de lage tonen kan het zoals gewoonlijk beter, maar het geluid wordt bijvoorbeeld niet schel als je het volume vol opendraait.


Scherm


De Liquid S1 toont een resolutie van 720 bij 1280 pixels op een scherm van 5,7 inch. Daarmee doet deze telefoon niks bijzonders, maar wordt ook niet ondergedaan voor het grootste deel van de concurrentie. Alleen de LG Optimus G Pro heeft een Full HD-resolutie aan boord, de andere modellen doen het eveneens met 720 bij 1280 pixels, soms op grotere schermen waardoor het detail ook lager is dan bij de Liquid S1. Voor de alerte lezer; de Galaxy Note III en de Xperia Z1 Ultra hebben wel een hogere resolutie (Full HD), maar zijn niet echt concurrentie voor deze Liquid S1 omdat dat een totaal andere prijsklasse is.

De kijkhoek van het scherm prima in orde, je kan vanuit verschillende hoeken kijken zonder dat de kleuren noemenswaardig veel veranderen. Het is wel jammer dat vingervlekken doodeenvoudig blijven staan. Toch is het scherm ook met veel tegenlicht nog relatief goed af te lezen. De kleurevenaring en het detail is natuurlijk merkbaar minder dan bij een dure smartphone, maar voor deze prijsklasse is het alleszins acceptabel.

Accu


De Acer Liquid S1 is voorzien van een accu met een capaciteit van 2.400 mAh. Dat is voor zowel de grootte van het scherm als van de accu echt opvallend weinig. Toch hoef je je normaliter geen zorgen te maken of je het einde van de dag zal halen op één lading, dat lukte tijdens het testen prima. Wel is het zo dat een tweede dag vaak een stuk lastiger zal zijn.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


In onze accutest met gestandaardiseerde omstandigheden en instellingen kost het de Liquid S1 ongeveer 11 procent van de accu om een uur lang een Full HD-video te tonen. Dat is voor een phablet een redelijk goede prestatie, wat ongetwijfeld te danken is aan de redelijk bescheiden interne hardware. Je ziet bijvoorbeeld dat de veel krachtigere Galaxy Note 3 en Xperia Z Ultra het in dit opzicht minder goed doen met een verbruik van respectievelijk 13 en 15 procent in een uurtje.