3min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring, software, scherm en geluid

Gebruikservaring


De HP Slate 21 is voorzien van Android en dat betekent natuurlijk dat het aantal toepassingen voor zo’n systeem redelijk beperkt is. Met een Mac OS X- of Windows-systeem kan je veel meer verschillende taken doen, de Slate 21 blijft wat dat betreft toch een beetje een uit de kluiten gewassen tablet en ontstijgt dat imago op geen enkele manier.

Daarmee bedoel ik niet dat de Slate 21 een nutteloos apparaat is, maar wat mij betreft was minimaal een dual-boot optie naar Chrome OS (review) wellicht een betere optie geweest. Android blijkt toch wat log voor een simpel systeem als de Slate 21 en is bovendien op dit moment nog niet echt op productiviteit gericht. Je kan bij de Slate 21 bijvoorbeeld niet meer dan één applicatie tegelijk tonen, dat is voor een all-in-one én een productiviteitssysteem toch wel een groot manco.


Voor consumptie is de Slate 21 onder andere gezien de omvang en het gemis van een accu dan weer wat onhandig. Als je de Slate 21 wilt verplaatsen kan dat enkel binnen de reikwijdte van de stroomkabel. Ook is het jammer dat je de Slate 21 alleen in landschapsmode kunt gebruiken.

Android draait dus niet bijzonder soepel, vooral het ontwaken vanuit de slaapstand is een drama. Je drukt op de aan/uit-knop en na enkele seconden zie je nog steeds niks gebeuren, waardoor je denkt dat je niet goed hebt gedrukt. Je drukt nogmaals op de knop in, precies op het moment dat het systeem alsnog ontwaakt, waarna je dus nogmaals op de knop kunt drukken.

Veel Android-apps zijn natuurlijk ook niet gemaakt voor zo’n schermgrootte. Android zelf trouwens ook niet, de knoppen op het toetsenbord zou ik nog kunnen indrukken met mijn vuisten terwijl de knoppen op websites juist weer veel te klein worden weergegeven. Veel sites serveren ook hun mobiele variant uit als je ze bezoekt met de Slate 21, ergens zit dus iets verkeerd met de identificatie van de Slate 21. Natuurlijk heb je in Chrome wel de mogelijkheid om de desktopsite op te vragen.

Software


De Slate 21 wordt door HP niet bepaald volgestopt met software waarop je niet zit te wachten. In totaal staan er 38 applicaties op de all-in-one, waarvan een groot deel natuurlijk standaard met Android wordt geleverd. HP geeft je zelfs de mogelijkheid om alle apps die het zelf voor installeert ervan af te kegelen, een mogelijkheid die ik zeer waardeer.


Applicaties van eigen makelij op de Slate 21 zijn onder andere HP Camera, HP ePrint, HP File Manager en HP Media Player en Printer Control. Dat zijn allemaal nou niet direct applicaties waar ik van binnen erg warm van word en vreemd genoeg zijn niet alle applicaties geoptimaliseerd voor de schermgrootte van dit systeem.

Verder vind je ook Evernote, Kingsoft Office, Splashtop 2 en Skitch terug. Dat zijn gewaardeerde applicaties, al zijn ze gewoon gratis te downloaden vanuit Google Play. HP voegt ze dus waarschijnlijk enkel toe voor de steekpenningen die het ervoor krijgt. Niet dat HP de enige Android-fabrikant is die dit doet.

Dankzij de toevoeging van Box heb je tevens de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van 25GB opslag in de cloud via die dienst.


Scherm


Het scherm heeft een Full HD-resolutie, maar oogt ondanks dat niet erg scherp. Ook de kleuren ogen wat uitgewassen. Natuurlijk kost deze all-in-one ook niet veel, dus het is niet eerlijk om de Slate 21 hier volledig op af te schieten.

De kijkhoek is overigens ook niet bijzonder goed, vooral in horizontaal opzicht valt het beeld op een gegeven moment volledig weg. Verticaal gezien is het allemaal een stuk beter.


Geluid


De Slate 21 is voorzien van stereospeakers welke onder het scherm zijn gesitueerd. Die speakers zijn in staat tot het produceren van heel wat geluid en ook als je het volume vol opendraait vindt daar geen vervorming in plaats.

In tegenstelling tot de meeste Android-apparaten heeft de Slate 21 redelijk wat lage tonen in het arsenaal, maar gezien de omvang van het systeem vind ik dat ook een reële eis.