3min

Bouwkwaliteit & hardware

Bouwkwaliteit


Met grote smartphones is de bouwkwaliteit soms wel eens een probleem, zeker als het de goedkopere modellen betreft. Nou is de Lumia 1520 niet zo goedkoop, maar het beeldpaneel is toch niet geweldig goed beschermd, ondanks de aanwezigheid van Gorilla Glass.

Druk op het scherm en je ziet op verschillende locaties vlekken ontstaan, als je de flexibiliteit van de behuizing uittest, wordt het er al helemaal niet beter op. Aan het Gorilla Glass dat het scherm bedekt ligt het normaalgesproken niet. Aangezien het scherm in de Sony Xperia Z Ultra (review) nog bijna een halve inch groter is en minder grote problemen kent, vind ik dit toch wel een kwalijke zaak. Het grote verschil tussen deze toestellen is dat de Lumia 1520 een plastic behuizing heeft, ik vermoed dat daar de oorzaak ligt.

De knoppen in de Lumia 1520 steken nauwelijks uit de behuizing, wat ervoor zorgt dat er ook nauwelijks sprake is van enige speling. Verder zijn er ook geen kieren tussen verschillende onderdelen te bekennen. De klepjes voor de micro SD- en simkaart voelen stevig aan en springen soepel uit de behuizing. Afgezien van de algehele stevigheid zit het verder dus wel goed met de Lumia 1520.


Hardware


De Nokia Lumia 1520 is de eerste Windows Phone die is voorzien van de Qualcomm Snapdragon 800-chipset. Daarmee komt voorlopig een einde aan een groot mankement van Microsoft’s besturingssysteem, want deze high-end chipset is sinds het tweede kwartaal van 2013 op de markt en inmiddels al bijna oud nieuws, de opvolgers worden binnenkort al verwacht.

De quad-core Krait 400-processor draait op 2,26 GHz en dat is bijvoorbeeld vergelijkbaar met concurrenten als de Acer Liquid S2, Samsung Galaxy Note 3 en Sony Xperia Z Ultra. Dat geldt uiteraard ook voor de Adreno 330-GPU, die onderdeel uitmaakt van de chipset.

Het werkgeheugen van de Lumia 1520 bedraagt 2GB en dat is voor een Windows Phone erg veel. Vooralsnog hield Nokia het op maximaal 1GB. De opslagruimte bedraagt 32GB, deze is met maximaal 64GB uit te breiden middels een micro SD-kaartje. Van de beloofde opslagcapaciteit blijft 26,10GB over voor de gebruiker.

Het kolossale IPS LCD-scherm toont een Full HD-resolutie, ofwel 1920 bij 1080 pixels. Op een scherm van 6 inch komt de pixeldichtheid neer op 367 pixels per inch en dat is normaalgesproken voor het menselijk oog scherp genoeg om geen onderscheid tussen onderlinge pixels te kunnen maken. Het scherm is bedekt met Gorilla Glass 2.

Zoals je mag verwachten van een high-end smartphone is er ondersteuning voor alle 4G-frequenties die we in onze regio gebruiken. Je kan dus bij elke 4G-aanbieder terecht met je Lumia 1520. Verder ondersteunt de Lumia 1520 WiFi via 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 LE en NFC. De meest gangbare verbindingen zijn dus wel aanwezig.

Nokia heeft de smartphone uitgerust met een 20 megapixel-sensor. Nokia noemt dit ook wel PureView. De lens is voorzien van Carl Zeiss-technologie en optische stabilisatie. Ook heeft de smartphone een dubbele flitser aan boord. Video’s worden opgenomen in Full HD met 30 beelden per seconde. Aan de voorkant zit een 1,2 megapixel-camera die video’s opneemt in 720p.

De accucapaciteit bedraagt 3.400 mAh. Nokia belooft dat je daarmee een spreektijd van 25 uur kunt behalen.